UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

KATLA APSAISTE
Autors: Deriib ()
Datums: 19/10/2013 23:15

Sveicināti. Tikko radu ieteikts '' meistars '' pabeidza katla apsaisti + boilers un akumulācijas tvertne slēgumu. Pagaidām bez automātikas, taču tas nav galvenais. Bildē [foto1.inbox.lv] redzams katla sūkņu grupa, kas sasniedzot mazajā lokā noteiktu temp. atver vārstu un ūdens iet uz akumulācijas tvertnes augšējo pieslēgumu.
Pirmais , kas man nepatika - jākarsē akumulācijas tvertne un tikai tad uz boileri un apkuri, jo otrs pieslēgums akumulācijas tvertnes augšā tomēr neņem uzreiz prom karsto ūdeni, kas ienāk pa pirmo, bet ņem sajauktu 20 - 30 grādi karstu, kas boilerim neder un apkurei arī (varbūt tikai rudenī - pavasarī). Meistars gan pirms sāka likt visu kopā solīja, ka tā nenotiks un uz sistēmu plūdīs gandrīz tikpat karsts. Laikam pirms ieejas akumulācijas tvertnē jāieliek atzars taisni uz (apkure/boilers) padeves cauruli. Kamēr boilers un apkure sils, tad uz tvertni neies nekas , jo visu paņems apkure un boilers, kad boilera sūknis atslēgsies un trīspušu varsts jauks apkurei klāt abratku, tad ūdenim no katla nebūs kur sprukt un tas ies akumulācijas tvertnē.

Otrais attēlā redzams, ka abratka no akumulācijas tvertnes nāk tieši pretī katla sūkņa ūdens plūsmai un termometrs pirms katla sūkņa (uz abratkas) rāda 40 grādu, kaut pēc iekurināšanas ir pagājis tikai pāris minūtes un akumulācijas termometrs rāda knapi padsmit grādus. Tas varētu nozīmēt tikai vienu, ka katla sūknis dzenā ūdeni pa rinķi A-B-D-E un vēl sliktāk , ja uz akumulātoru uz katla aiziet tikai daļa atpakaļgaitas ūdens, kas noved pie katla uzkaršanas, jo ir samazināta plūsma un netiek noņemts saražotais siltums. Sanāk, ka jāliek vienvirziena vārsts posmā ( A )no akumulācijas tvertnes un pagrieziena uz katlu vai arī jāpārtaisa tā vieta vispār lai plūsmas nekrustojas.
Ja mans domu gājiens pareizs, tad iesakiet - ko darīt. '' Meistars'' teica , ka brauks konsūltēties, taču tāda sajūta ka vienkārši neko negrib pārtaisīt. Kārtējo reizi ieberziens ar radu ieteiktiem meistariem, tāda sajūta, ka izņemot gāzes katlus un radiatorus viņš neko citu nav licis. No katla nāk 35 mm caurule un katla sūknis ir attēlā redzams. Un vēl man nepatika , ka karstā ūdens boilera drosības vārsts spļaudīja ārā ūdeni. Varbūt pie vainas tas, ka tika laists iekšā 5 grādu ūdens un pa atvērto krānu tika izdzīts ārā gaisa spilvens boilera augšā, vai arī jāliek izplešanās trauks karstajam ūdenim.

Re: KATLA APSAISTE
Autors: mm777 ()
Datums: 20/10/2013 20:50

jāliek izplešānās trauks tur kur noslēgts loks. Ja vārsts spļauj ūdeni, tad divi varianti vai nu spiediens par mazu vārstam, vai uzkarstot palielinoties spiedienam tas aug un nāk pāri mēram.
Pēc foto vēl navar saprast shēmu. Vai nav uz papīra projektiņš.

Re: KATLA APSAISTE
Autors: Deriib ()
Datums: 21/10/2013 00:45

Projektu paņēma meistars prom, es uzzīmēju kā man ir un pievienoju arī foto, ko nofotografēju. [foto1.inbox.lv]

Re: KATLA APSAISTE
Autors: mmm777 ()
Datums: 21/10/2013 19:38

Vispār sarežģīti tur salikts. Ja plūsmas sastopās jārunā ar siltumtehniķi.
Parasti un arī man ir tā ka karstais ūdens primāri, tad apkure un tad akumulācijas tvertne, bet nekas nedrīkst pārkarst. Tad vaina plūmās un vārstos.
Jo ja kāds no ģimenes vēlas mazgāties, bet tu saki pagaidi, kad akumulācijas tvertne uzsils, tas ir laiks, jo apjoms pamatīgs.
apskati te shēmas manuprāt tev savādāka [andzja.wordpress.com]

Bet varbūt meistaram bija kāda doma
JA mestars ir radu ieteikts, lai radi uz spiež un runā. Arī pats sauc viņu atpakaļ, lai nodemonstrē savu darbu. Atsaukt citu meistaru un pārtaisīt būs dārgāk.

Re: KATLA APSAISTE
Autors: Deriib ()
Datums: 21/10/2013 20:31

Šodien atkal nedaudz iekūru un pirmais, ko pamanīju ka katla sūknis dzen akumulācijas tvertnē pa abratku. Nedaudz vēlāk, atvēra vārstu un dzina pa pareizo ceļu, taču katls karsa un vilkmes regulātors dzēsa liesmu nost. Liekas, ka nepadod katlam pietiekoši daudz ūdens un katls sāk ātri karst. Tas pie pāris pagalēm. Beigās vispār 1.5 h sūknis dzenā ūdeni pa man nesaprotamu ceļu, jo vilkmes regulātors visu laiku bija ciet un katls konstani turas 90 - 95 grādi (pie 1.5 stundas aizvērta vikmes padeves), bet uz akumulācijas tvertni 75 - 80 grādi un akumulātors neuzsila necik vai ļoti minimāli . Tur tiešām kaut kas kārtībā ar plūsmām. Jāzvana meistaram lai pats labo, ko sataisīja. Kaut gan, kad viņš iedarbināja sistēmu , pēc viņa sejas varēja redzēt, ka viņš pats neko nesaprot ( 3 stundas stāvēja un skatījās uz sūkņu grupām un taustīja visas caurules). Uz norādi, ka abratkas caurule , kas nāk no auksta akumulātora ir siltāka par cauruli, kas iet uz katlu, viņš tā arī neko prātīgu nepateica.

Re: KATLA APSAISTE
Autors: soseds2 ()
Datums: 21/10/2013 22:07

Kas tas par meistaru, kas saliek un pats neko nesaprot! Lai nāk un pārtaisa.
Katlam pirmajā kurināšanas posmā jāsasniedz mazajā lokā 60-70 grādi. Tad atveras termostatiskais vārsts, kurš uztur katlā vajadzīgo t (ja tāds ir) un plūsma iet uz aķi.Boilera slēgumi ir dažādi(mazais loks, paralēli katlam un aķim, aiz aķa, pie kolektora), šajā gadījumā sanāk aiz aķa.
Nezinu vai vajadzēja šķiesties ar finansēm un likt gatavu jaukšanas mezglu uz mazo loku. Pārējie jaukšanas mezgli radiatori un grīdas ir ok.
Isti nevar bildēs saprast, bet liekas, kamazā loka slēgumā varētu būt vaina, ja nesilst aķis.

Re: KATLA APSAISTE
Autors: khe ()
Datums: 21/10/2013 23:35

Tur ir vertikāls posms un nevarēs pa vieglo ielikt pretvārstu ar klapīti, bet tādu tur vajadzētu.. Var mēģināt parastajam pretvārstam(bet pa izmēru lielākam) izņemt atsperi. Vīrs pa smuko visu nostrādājis, bet vārstu laikam piemirsis...

Re: KATLA APSAISTE
Autors: Sybase ()
Datums: 22/10/2013 00:06

viegli lasāma shēma bez automātikas [sinvia.lv]

Tas lai principus sapratu. Ja konkrētajā shēmā nodublē mezglu Nr.3- pret varbūtību ka ilglaicīgas ekspluatācijas un vārsta ieķeršanos dēļ ilgstošas atrašanos nemanīgā stāvoklī, ar atbilstošu cauruļu diametra sistēma ir darboties spējīga ar pašplūsmu, gadījumos kad nav elektrības vai sūknis ir noķēris nāvi.


Vel būtu jauki ja mākslinieks būtu iezīmējis atgaisošanu , un pavisam ideāli dublējošu aizsardzību uz akumulatoriem , tvaiks katlā salīdzinot ar tvaiku akumulatorā tāds nieks vien ir ;-)

Re: KATLA APSAISTE
Autors: Deriib ()
Datums: 22/10/2013 00:33

Ielieku bildi [foto1.inbox.lv] , kur var redzēt mazā loka mezglu. Par cik mazā loka caurules ir slikti redzamas, tad paintā noņēmu nost apkures un boilera loka caurules aiz kurām slēpjas mazais loks. Bildē skaidri redzams, kā iet caurules no katla un kur iet uz katlu. Kā arī redzams abratka no sistēmas. Sanāk, ka starp abiem trejgabaliem vajadzēja pretvārstu savādāk plūsmas jaucas ( viņa shēmā tas posms bija horizontāls un garāks, bet viņš sataisīja kompakti un tagad tas posms nedaudz jāpārtaisa).

Tā es saprotu un viņam mēģināju ieskaidrot , taču viņš tik '' man jākonsutējas''

Re: KATLA APSAISTE
Autors: khe ()
Datums: 22/10/2013 08:18

Tur var tik pretvārstu ielikt, bet ne vienot nost. Vai nu horizontālu ar klapīti(tad jāpārtaisa), vai kā jau rakstīju - nedaudz lielāku parasto, bez atsperes.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.