UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Apkures automātika
Autors: MārisF ()
Datums: 21/10/2013 13:53

Sveiki!
Vai kāds var padalīties ar pieredzi apkures automātikai?
Esošā sistēma - granulu katls ar degli Ferroli SUN P, tālāk viens loks uz radiatoriem (bez nekādiem 3 vai 4 ceļu vārstiem) + loks uz siltā ūdens boileri. šobrīd deglis tiek vadīts ar paša Ferroli istabas vadības paneli. Viss ir labi un viss strādā izņemot tādu "sīkumu" kā ūdens uzsildīšana.
Problēma ir sekojoša - lai nodrošinātu apkuri telpās, katls reāli uzsilst līdz kādiem 45-50° un viss, istabā jau ir iestatītie 21°, un vadības panelis izslēdz degli. Bet, savukārt, boilera loks atveras kad ir sasniegti vismaz 55° - to nodrošina regulējams elektro termoslēdzis + elektrovārsts boilera lokā, kas, nodrošina arī to lai māja netiktiktu sildīta ar boileri. Praksē sanāk, ka boileris tiek sildīts tikai tad, kad ir jānodrošina mājas piesildīšana no zemākas temperatūras, piemēram no rīta - naktī uzstādīti 18°, 6:00 uzstādīti 21°, tad viss notiek, katls sasniedz normālus 70-75° un viss sildās. Bet brīvdienās, kad visu dienu uzstādīti 21°, tad katls reāli uzsilts līdz 40-45° un loģiski ka boilers nesildās. Cik saprotu, tad arī pašam katlam nav veselīgi šādi darba apstākļi. Tādēļ meklēju un skatos kādu automātiku uzstādīt kas mājas apkuri vadītu ar 3 - ceļu vārstu, + vēl nākusi klāt siltā grīda vienā telpā kas arī jāpieslēdz.
Tātad uz kuru pusi skatīties, kādu automātiku varat ieteikt?
Pats deglis ļoti labi māk nodrošināt katla max temperatūru 85° un automātiski sevi ieslēdz, izslēdz un regulē savu jaudu atkarībā no katla t°.
Režims kad deglis strādā ar istabas paneli gan ir tāds primitīvs on/off - istabā vajag siltumu - panelis palaiž degli, istabā silts - panelis izslēdz degli...

Re: Apkures automātika
Datums: 21/10/2013 15:08

Es absolūti neorientējos granulu katla vadībā, bet kas attiecas uz automātiku, kura regulē ienākošo katla turpgaitu (~80 grādi), tad manuprāt ļoti demokrātisks ir ESBE piedāvājums, t.i. trīsceļu vārsts un izpildmehānisms, kurš akvedukta veikalā atrodams teiksim ar kodu 1990655 un nosaukumu Reg. ar izpildmeh. CRA111 230V 6Nm 30s 5-95*C ESBE. Tas aparāts uz apsildi dod lietotāja iestatīto temperatūru, turklāt viņu var vadīt vēl papildus ar tādu elektronisku panelīti, kurā iestata rītus un vakarus utt. Tas konkrētais modelis šķiet ir viens no vienkāršākajiem. Tāds man ir mājās radiatoru lokā. Ieslēdzu 40 grādus parasti un pārējais man regulējas ar radiatoru termogalvām, savukārt, to elektronisko panelīti tā arī nepieslēdzu, jo īsti vairs nebija vajadzība.
Siltajai grīdai diemžēl būs jāliek atsevišķs vārsts, jo grīdām ir zemāka temperatūra par radiatoriem un vienkāršs un ļoti labs risinājums ir termostata vārsts un vadības galva ar zondi. To parasti pieslēdz pirms silto grīdu kolektora atpakaļgaitas un zondi pievieno grīdu turpgaitā. Vārsts ik pa brīdim ielaiž karsto siltumnesēju, kurš samaisās ar atpakaļgaitu un attiecīgi turpgaitā ieplūst tik cik uzstādīts. Vienkārši un gana labi. Man tāda sistēma strādā uz 10 loku kolektoru un sūdzēties nevaru. Akveduktā piemēram tādu galvu var atrast ar nosaukumu Termostata galva ar devēju 20-50°C HERZ kods 1990250 un viņa vārsts šķiet ir šis Termost.ventīlis ar zemu pretestību 3/4" HERZ kods 1990234.

Re: Apkures automātika
Autors: soseds2 ()
Datums: 21/10/2013 22:44

Šajā gadījumā granulu katla apsaistē jābūt izveidotam kolektoram ar trīs kontūriem(radiatori, grīdas, boileris).
Uz grīdām jābūt automātiskai temperatūras samazināšanai, elektroniski vadītam trejgaitniekam ar baipasu vai mehāniskam termomikserim ar atsevišķu sūkni. Uz radiatoriem arī ir jābūt trejgaitniekam ar istabas devēja vadītu elektropiedzinu un savu sūkni.
Boilerim ir nepieciešams vārsts, kas aizsargā pret pretplusmu un savs sūknis, kas ieslēgsies nokrītoties boilerī temperatūrai zem uzstādītās.
Tāda sistēma atļauj katlam strādāt pie augstākas temperatūras. Tālāk katrs loks paņem sev nepieciešamo siltumu pēc pieprasījuma.

Re: Apkures automātika
Autors: khe ()
Datums: 21/10/2013 23:47

Darbotos arī plūsmas atdalošs tilpums ar sūkni mazajā lokā, silto grīdu sūkni un jaucēju, radiatoru sūkni ar, vai bez jaucēja(kā tagad ar istabas termostata on/off) un boileri paštecē virs atdalītāja, vai arī ar savu sūkni.

Re: Apkures automātika
Autors: slēpnis * ()
Datums: 22/10/2013 09:36

Boileri var likt bez kāda sūkņa. Virknē aiz katla un mazā loka. Katls, mazā loka troiņiks, vai termostats, kā nu tur kuram. Tad boilera čūska, caur kuru tālāk iet uz radiatoriem vai radiatoru jaucēju un grīdu jaucēju. Tas pie noteikuma, ja boilera čūska ir ar pietiekamu diametru, lai baigi nebremzētu plūsmu. Bet parasti jau tur ir vismaz 3/4. Automātiski sanāk siltā ūdens prioritāte, ja boileris pilnīgi auksts, kas būs reti. Ja boileris karsts, tad siltums no katla uzreiz uz radiatoriem, ja boileris silts, tad kaut kas tiks atdots boilerim, bet lielākā daļa arī uzreiz ies uz radiatoriem, dēļ tā, ka boilera čūskai ir ierobežota siltumatdeve. Ja katla sūknis nestrādā, un katls atdzisis, nekāda cirkulācija nenotiek. Principā var iztikt ar 2 sūkņiem. Ja mazajā lokā ir termostats, kurš atverot lielo loku, aizspiež mazo un ieregulēts uz kompromisu, ~65 grādiem, lai katlam nebūtu pārāk auksti, bet radiatoriem pārāk karsti. Aukstā laikā var uzgriezt vairāk. Nav pats ideāls, bet būtu ar minimālām izmaiņām esošajā. Jāpārgriež caurules pie katla un jāieliek mazais loks ar termostatu. Boilera loka aukstais gals nost no atgaitas un atpakaļ uz promejošo uz radiatoriem. Taisnajā gabalā, kas tagad sanāk starp boilera čūskas ieeju un izeju, pa vidu krānu, kuru var turēt ciet, var nedaudz pavērt, lai sadalītu plūsmu apkārt boilerim, ja čūskas diametrs par mazu.

Soseds2 - Tavā variantā, bez mazā loka, siltās grīdas un radiatori var paņemt pietiekami, lai viss paliktu pa vecam.

Re: Apkures automātika
Autors: MārisF ()
Datums: 22/10/2013 11:34

Kungi,
uzzīmēju esošo (kreisā puse) un jauno shēmu kādu es to iedomājos.



Boilera sildīšanu vada termoslēdzis katla izejā un paša boilera termoslēdzis, tātad pie nosacījuma, ja boilerim vajag sildīties un ja katla izejā ir iestatītā t°, atveras vārsts boilera obratkā un viņš sildās.

Manā jaunajā versijā gribu radiatoru lokā ielikt 4gaitnieku ko vada automātika, un pieslēkt kolektoru grīdām ko vada vēl nezinu kas, jo grīdas ir bijušajā garāžā kas atrodas turpat blakus katlu telpai un uz doto brīdi tās apkure man nav prioritāte.

Tagad vajadzētu piemeklēt automātiku kas spētu vadīt 4gaitnieku un būtu ļoti labi ja tā vēl mācētu ieslēgt izslēgt degli vadoties pēc kautkādas loģikas, piemēram, 8:30 (kad visi pametam māju) temperatūra no 20° tiek samazināta uz 16° un tāda tiek uzturēta līdz 17:30, tātad automātika saprot ka telpas nav jāsilda un vajadzīgās t° uzturēšanai papildus siltumu nevajadzēs tuvākās n stundas, tātad slēdzam degli ārā..... nu kaut kā tā es te esmu izfantazējis :)

Re: Apkures automātika
Autors: slēpnis* ()
Datums: 22/10/2013 15:54

Jaunā shēma ir gandrīz ok. Vienīgais par ko derētu padomāt ir, ka atveroties boilera vārstam, baigi maz kas tiks radiatoriem dēļ garāka pieslēguama un lielākas pretestības. Bet varbūt arī ne un tā nebūs proble'ma.
Bet arī esošajā shēmā neredzu iemeslu, kapēc katls nevarētu strādāt normālā režīmā. Vai termovārsts ir kārtībā?

Re: Apkures automātika
Autors: MārisF ()
Datums: 22/10/2013 16:27

Nu ir pamatotas aizdomas par to ka vārsts nav īsti kārtībā. Kaut gan palaižot katlu siltums uzreiz neiet uz radiatoru loku pilnībā.... bet arī virs 60° katlā esmu redzējis tikai no rīta, kad jāpaceļ istabas t° no 17 uz 20°

Bet vairāk domāju par to lai vienmērīgāk nodrošinatu t° istabās un arī katlam atvieglotu dzīvi, jo šobrīd sanāk tā, brīvdienā, kad visu dienu istabā uzstādīti 20° tad katlā reāli ir 45-50° un istabas termostats ieslēdz / izslēdz katlu ar diezgan mazu temperatūras deltu, un ziemā, pie -20° ārā, sanāk nabaga deglim diezgan norauties ieslēdzoties / izslēdzoties. Sanāk tā, ka katls uzsilst, aiziet uz radiatoriem, silda līdz istabā 20° un termostats degli izslēdz, protams ka sūkni nekas neizslēdz un cirkulācija turpinās kā rezultātā istabā jau ir 21-22°, tad tas viss atdziest līdz istabā ir pieņemsim 19°, bet katlā jau tikai 40 (tagad rudenī vispār nokrīt līdz 20°) un viss aiziet no jauna - palaižās deglis, kas jau prasa kādu laiciņu un krietnu sauju granulas, tad deg kādas minūtes 10 līdz istabā atkal ir 20° bet radiatoros un praktiski arī boilera lokā, knapi 40°, un atkal termostats izslēdz degli.
Īsāk sakot - cik esmu novērojis, tad vidējā t° katlā ir ap 45-50° kas ir par maz lai nodrošinātu boilera sildīšanu.
Tāpēc domāju ka varbūt veselīgātk un ekonomiskāk būs ja deglis strādās kaut vai nepārtraukti. Kā jau minēju viņš "māk" pats sevi regulēt, palaist un apturēt atkarībā no katla t°. Ja pareizi atceros, tad viņam ir 5 jaudas režīmi, 1-5 un palaižot viņš mauc uz pilnu klapi 5 režīmā kamēr katlā ir 75°, tad "nometas" un 1 un mēģina šo t° noturēt, ja t° krītas tad palielina uz 2, ja t° sasniedz 85° tad izslēdzas un pie 70° atkal ieslēdzas. Tāpat deglim ir iebūvēts taimers, arī to var izmantot.

Re: Apkures automātika
Autors: SerViss ()
Datums: 22/10/2013 21:26

Versija.
Varbūt var samazināt apkures cirkulācijas sūkņa ātrumu. Tad atgaitā ūdens atgrieztos aukstāks, un piejaukšanai no katla būtu nepieciešams karstāks. Varbūt tas neļautu katla temperatūrai nokrist zem 60 grādiem?

Re: Apkures automātika
Autors: MārisF ()
Datums: 23/10/2013 11:24

Vakar visu vēlreiz papētīju:
Termovārsts ir uz 50° nevis 60, kaut arī skaidri atceros ka uzstādītājs teica 60, tas varētu būt iemesls visām bēdām.
Ideja par sūkņa ātruma samazināšanu arī izklausās loģiska, būs jāpamēģina.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   ******    **    **  **         ******** 
 ***   ***  **    **   ***   **  **    **      **    
 **** ****  **         ****  **  **    **      **    
 ** *** **  **   ****  ** ** **  **    **      **    
 **     **  **    **   **  ****  *********     **    
 **     **  **    **   **   ***        **      **    
 **     **   ******    **    **        **      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727