UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: binary ()
Datums: 24/10/2013 08:53

Ir neliela māja, ap 32m², ar Baltika kamīnkrāsni, kurinām ar malku un briketēm. Dūmvads ir metāla truba, laikam 150mm diametrā, nav siltināts. Sākumā ap 1m no krāsns uz augšu, pēc tam ap 1m horizontāls posms cauri sienai, pēc tam vēl apmēram 1m uz augšu, gals sanāk drusku virs jumta. Vai ar šādu dūmvadu varētu būt sagaidāmas problēmas? It kā iepriekšējie saimnieki 2 gadus ar tādu nodzīvojuši, nekādu lielo sūdzību nav, ja neskaita, ka reizēm piedūmojuši istabu, atverot durtiņas. Ar šo problēmu arī paši esam saskārušies - kamēr durvis nedaudz pavērtas, tikmēr dūmi aiziet dūmvadā, bet kā atver kārtīgāk, tā veļas istabā. Iekurināt bieži sanāk vien ar 2. vai 3. reizi - nezinu, vai tas dūmvada dēļ vai tomēr pieredzes trūkst.

Salasījāmies visādas lietas par dūmvadiem, tad arī radās šaubas, vai šāds dūmvads ir gana labs. Visur raksta, ka minimālais garums 5m, ārpusei jābūt siltinātai, bet cik tas varētu būt pamatoti konkrētajā gadījumā? Tādai mājai 5m garš dūmvads būs 2x augstāks par pašu māju - kaut kā nav gadījies dabā neko tādu redzēt (varbūt vienkārši neesmu pievērsis uzmanību)…

Aizrakstīju RGJ un Akvilon e-pastus, cerībā, ka kaut ko sakarīgu pateiks.
* RGJ atbildēja, ka tādu nekādā gadījumā nedrīkstot kurināt, citādi visu nosvilināšot (jautājums tikai, kāpēc iepriekšējo 2 gadu laikā nekādas sviluma pēdas nav parādījušās). Rakstības stiliņš viņiem arī kā tīņiem, piemērotākā pieturzīme teikuma beigšanai, viņuprāt, ir daudzas izsaukuma zīmes. Neieviesa uzticību.
* Akvilon 2 dienas gatavoja atbildi 1 teikumā, "Labdien, k-ts ar montāžu jums izmaksās 540 Ls" (nezinu, ko nozīmē "k-ts"), neko sīkāk nepaskaidrojot, kas veido tādas izmaksas, un neatbildot uz sākotnēji uzdotajiem jautājumiem…

Ko varat pakomentēt, ko ieteikt, kāda ir pieredze? Varbūt kāds, kas ikdienā ar tām lietām saskarās, varētu klātienē novērtēt situāciju? Atrodamies starp Baldoni un Vecumniekiem.

P.S. Tik vēlu "ķeramies klāt" dūmvadam, jo pirms 2 mēnešiem tik ievācāmies un to zināšanu cik ir, tik ir. Pat nebija ienācis prātā, ka ar dūmvadu varētu kaut kas nebūt kārtībā, ja jau iepriekšējie saimnieki pāris gadus tur dzīvojuši bez bēdām. Šaubas ieviesa internetā salasītās vispārīgās teorijas par to, kā būtu jābūt. Lieki piebilst, ka lasītajos rakstos ir bildītes, kurās redzamas divstāvīgas mājas ar 5x lielāku dzīvojamo platību nekā mūsu gadījumā…

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: editable ()
Datums: 24/10/2013 09:06

Teorija ir 60cm virs jumta kores vai 2m attālums horizontāli līdz jumtam (skursteni ceļ tik augstu, lai ir 2m horizontāla brīva vieta uz abām pusēm). Bet tā teorija vajadzīga tikai vējainā laikā. Ja Tev problēmas arī bezvēja laikā

No kāda materiāla truba, cik bieza?

P.S. Svarīgi ir ātri uzsildīt trubu, lai karstās dūmgāzes uzreiz ieiet skurstenī. Ja grib daudz maz droši iekurināt, tad saskaldām skaliņus, maksimāli tuvu dūmvadam uztaisām mazu ugunskuru, kas strauji un labi aizdegas uzsilda skursteni un tad metam pilnu krāsni. Nu tas ir variants, varbūt palīdz ! ;)

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: binary ()
Datums: 24/10/2013 09:31

Jumtam slīpums uz vienu pusi, skurstenis sanāk "zemajā" pusē. Tie 2 metri varētu +/- būt (mērījis gan neesmu). Apkārt nekādu šķēršļu (mājas, koki utt) nav.

Internetā aprakstītajā teorijā (latviešu, krievu resursi) par tiem metriem ir divi lielumi. Viens ir augstums virs jumta (atkarībā no tā, cik tālu no kores atrodas), otrs ir tie 5 metri minimālais dūmvada garums, kas mani uztrauc… Un ārā esošo posmu siltinājums.

Par materiālu nezinu. Telpā esošais posms ir "nokrāsojies" tādā kā oranžā un lillā krāsā, ja tas ko izsaka. Biezumu varu vakarā mēģināt samērīt, vismaz trejgabalam (no tā uz augšu ir vēl viens posms, lejā - tīrīšanai paredzēts noņemams "vāks" ar caurumu).

"Mazu ugunskuru" tur sakraut īsti nevar. Var vienīgi kādu avīzes gabalu uzbāzt uz plāksnes tieši zem dūmvada cauruma.
Pilnu krāsni piemest arī īsti nevar - no 2 briketēm (Latvijas finiera bērza skaidu klucīši) liesmas tādas, ka nevar ilgi blakus nosēdēt. Ja vienā piegājienā izkurina 3 briketes (vispirms 2, pēc tam piemet vēl 1), tad telpā temperatūra šobrīd kāpj par 4-5 grādiem. Kad kurinam ar malku, tad arī vairāk par 2-3 pagalēm vienlaicīgi bail likt.

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: kurmisz ()
Datums: 24/10/2013 16:20

No pieredzes. 1.pirmo krāsni ar sausu malku ar vaļā durtiņām nelielām pagalėm. 2. Telpā ir pietiekama gaisa apmaiņa? Uz tik mazu māju iespējams nepietiek gaisa pieplūdei. Man kad kurina plīti vai kamīnu, logs uz ventilāciju, vaļā jātur, savādāk vilkme pasliktinās. Jo ar moderniem logiem un durvīm bez papildus ventilācijas vairs nepietiek gaisa pieplūdei straujālai sadegšanai. 4. Briketes sausās? Piemēram depo pirktās vispārnav kurināmas. Zaļi dūmi vien nāk bez liesmas.
5. Nav kāds koks blakus izaudzis vai celtne uzcelta, kur aizvējam vai vorpuļi rasties.

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: binary ()
Datums: 24/10/2013 17:19

kurmisz, man jau šķiet, ka gaisa pietiek, vismaz liesmu var dabūt tādu, ka maz neliekas. Cita lieta - ja platāk atver durvis, tad dūmi nāk iekšā (ja kurināmais dūmo).

Sausas briketes vai slapjas, nemācēšu teikt. Kādu nedēļu, divas pastāvējušas zem kamīnkrāsns (viņai ir malkas niša apakšā tam paredzēta). Pirktas Depo, Latvijas finiera bērza skaidenes. Tās brūnās, kas Depo, kaut kā neviesa uzticību - gan jau ir iemesls, kāpēc viņas maksā par saviem 30% lētāk. Bet nu ja godīgi, tad dūmo nevis tās briketes (nedaudz varbūt), bet papīrs, malka.

Tuvākie koki ir kādu 80m attālumā vienā pusē, tuvākā ēka (divstāvene) - kādi 120m otrā pusē. Citos virzienos klajumi vien.

p.s. jēdziens "nelielas pagales" ir tāds nekonkrēts… Man jau šķiet, ka tajā krāsniņā lielas pagales nemaz nelien :D

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: kurmisz ()
Datums: 24/10/2013 18:08

Kāpēc durvis jātur vaļā?

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: binary ()
Datums: 24/10/2013 18:20

Lai piemestu pagales vai pabakstītu esošās.

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: Praktiķis ()
Datums: 25/10/2013 18:47

Var jau pamēģināt no skārda salocīt eksperimentālu skursteņa pagarinājumu. Problēma ir vilkmē,par to šaubu nevar būt. Jautājums vai skurstenis par īsu,vai esošais, līkumu vietās ir aizsērējis. Ja pagarinot skursteni nekas nemainas,tad vaina jāmeklē esošajā,jo diametrs ir vairāk nekā pietiekošs.

Re: Vai konkrētais dūmvads ir OK?
Autors: binary ()
Datums: 25/10/2013 20:51

A pa manam velkme ir ok, reizēm pat pārāk stipra, dzēš liesmu nost… Šodien velkme bija vispār nekāda, liekot šķiltavu kurtuves augšā, tā neliecās ne iekšā kurtuvē (dūmvada virzienā), ne istabas virzienā. Iekūrās šādos apstākļos ideāli, ar pirmo reizi, pat nevienu gramu dūmu istabā neievilka… Parasti sanāk iekurināt vien ar 2. vai 3. reizi - avīze izdeg, bet skals nepaspēj aizdegties.

Šorīt bija atbraucis skursteņslauķis, iztīrīja, novērtēja, pakomentēja. Tuvākajās dienās brauks vēlreiz - jau ar materiāliem. Pagarināsim augšējo daļu par metru, nosiltināsim ārpusi ar vati+foliju, nostiprināsim kārtīgāk. Siltināt vajag, lai mazinātu kondensāta rašanos. Pagarināt un siltināt vajag, lai uzlabotu ugunsdrošību - jumts, kā izrādās, ir sasodīti degošs (onduline).



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   *******   **      **  **     **  **    ** 
 **        **     **  **  **  **   **   **    **  **  
 **        **         **  **  **    ** **      ****   
 ******    ********   **  **  **     ***        **    
 **        **     **  **  **  **    ** **       **    
 **        **     **  **  **  **   **   **      **    
 ********   *******    ***  ***   **     **     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727