UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: Kaplis ()
Datums: 04/12/2013 20:35

Varbūt kāds gudrs cilvēks var pastāstīt plusus/mīnusus krāsns kurināšanai ar šķeldu?
Situācija ir tāda, ka ir plīts-apkures katls (pēc papīriem 27 kw), laukos apkārtne nav bagāta ar lielizmēra malkas kokiem, toties ir pilnas grāvjmalas ar lielakiem vai mazākiem krūmiem vai puskokiem, tāpēc radās doma grāvmalas iztīrīt, krūmus sašķeldot un izmatot apkurei, bet baža māc, ka tā šķelda negribēs lāda degt tai apkures katlā. Vai ir kāda nozīme šķeldas izmēram, saprotu, ka jo rupjāka, jo labak.

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: Didims ()
Datums: 04/12/2013 21:55

Tād nieks, kā šķeldas kurināšanai paredzēts deglis. Nu un vieta, kur 20-30-40 m3, kur to šķeldu priekš vienas apkures sezonas uzglabāt.

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: SerViss ()
Datums: 04/12/2013 23:40

Kāds tad pašam ir detalizēts priekšstats par šo procesu? No grāvī augoša zaļa žagara 1km attālumā no mājas, līdz pastāvīgam degšanas procesam plītī ? Pa punktiem (Cirtīšu - ar ko?, cik ilgi?; Kraušu, Nesīšu, Vedīšu, Žāvēšu, Šķeldošu utt)
Neteikšu, lai uzreiz atmet šo domu, bet, ja detalizēti aprakstīsi, mēģināšu pakomentēt. Baidos, ka reāls šķeldas kurinātājs šajā forumā neatradīsies. Bet, ja atradīsies, tad varēs parādīt savas sistēmas efektivitāti salīdzinājumā ar citu apkures veidu. Kurināt galu galā var arī ar rudenī sagrābtajām koku lapām. Tās pat nav jācērt, var sākt uzreiz ar vākšanu.

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: Kaplis ()
Datums: 05/12/2013 00:26

jā, laikam paskopi aprakstiju situāciju. Lauku māja, ko ziemā nav paredzets apdzivot, tikai agri pavasari, vasara un vēli rudeņi, ik pa laikam piemest malku vai šķeldu nebūtu problēma. Ir pieejami ari lielie koki, bet to malku darbietilpigak sagadat un talak javed, krūmi aug pavisam tuvā apkartnē melioracijas gravjos 200-300m no mājām, uz aci kopā kadi 80-100m3 būtu, var izstradat pa daļām, netālu ir uzņemejs, kam lielais šķeldotājs (apēd 38cm diametrā, nozāģētus krūmus šķeldo pa 2ls/m3) ar fiskaru un sapūš uzreiz piekabē, krūmus/kokus tikai nozāģē un atstāj, šķeldotajam piekļuve nevainojama. Nozāģēt un atstat var tagad bezlapu periodā, kad zemāks mitruma saturs, sašķeldo ari tagad un izber kaut vai pagalmā kaut 20m3. Redzeju, ka žāvē zem klajas debess pārstumdot šķeldas kaudzes, tā ka pagalmā apžāvēt ari varētu, un tad zem jumta. Ir jau ari malka sagādāta, bet kurinot šķeldu varetu 2 zaķus nošaut, ātri un viegli sagatavot, lai krūmi nav jādedzina grāvjos un iztīrīt apkartni.
Tatad baža par pašu degšanu, specialais deglis atkrīt, jo tam katlam nevar piekombinet un deļ 80-100m3 manuprat nav verts iegadaties. Cik noprotu, tad smalka šķelda negrib degt pat diezgan sausa, vajag rupjāku. Varbūt var kombinēt ar parasto malku kad iekuras un piebērt daļēji lai neapdziest, ja viena pati negrib degt, kamer lēnā gaitā tos sašķeldotos krumus nokurina?

Iespītējies uz to šķeldu arī neesmu, vienkārši viegli pieejama un gribētu lietderīgi izmantot. Tāda tā situācia apmeram.

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: Jankouzs ()
Datums: 06/12/2013 15:49

Domāju,ka jaucot ar malku nebūtu slikts variants!

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: mulkis ()
Datums: 06/12/2013 18:24

Vienreizēja pasākuma dēļ, tas ir muļķīgi. Maksā par to. lai tos mēslus aizvāc. un maksā par smuku malciņu. Tā būs lētāk.

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: mulkis ()
Datums: 06/12/2013 18:31

Tas ir, ja ņem vērā laiku, ko tām muļķībām iztērē un .....

Ar krūmgriezi nogriezt un čupā un sadedzināt. Un to kā talku, svētkus. Tūliņ būs tur kaut kādi astronomiski sūdi. Pa pirmo.

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: SerViss ()
Datums: 10/12/2013 12:30

Posted by: Kaplis ()
Datums: 04.12.2013 23:26

............. Ir jau ari malka sagādāta, bet kurinot šķeldu varetu 2 zaķus nošaut, ātri un viegli sagatavot, lai krūmi nav jādedzina grāvjos un iztīrīt apkartni........
.......Iespītējies uz to šķeldu arī neesmu, vienkārši viegli pieejama un gribētu lietderīgi izmantot. Tāda tā situācia apmeram.
...............................................................

Lai rastos pašam reāls viedoklis par ....ātri un viegli sagatavot.....un....vienkārši viegli pieejama un gribētu lietderīgi izmantot........., tad droši vien praktiski jānogādā sev no šķeldojošā kaimiņa vismaz 1kbm~20 maisi~100spaiņi, praktiski jāpadarbojas ar žāvēšanu, novietošanu, nēsāšanu, kurināšanu utt.
Atklāti sakot, pagaidām pat teorētiski neizdodas šeit ieraudzīt vienkāršumu un vieglumu.

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: binary ()
Datums: 10/12/2013 13:02

Varbūt vienkāršāk un lētāk būtu atrast šķeldotāju, kurš attīrītu tās grāvjmalas un kā samaksu paņemtu iegūto šķeldu?

Re: Krāsns kurināšana ar šķeldu
Autors: sleepnis * ()
Datums: 11/12/2013 09:30

Tā sašķeldošana un transportēšana vēl nebūtu nekas. Ja kādam tuvumā ir kāds mazais pašizgāzējs, tad šķeldo pa taisno tajā iekšā un pagalmā izgāž. Bet galvenā problēma ar šķeldu, ir tās mazais blīvums. Ja piemēram, normāli tev pietiek 1x dienā izkurināt vienu pilnu krāsns muti, lai būtu silti, tad ar šķeldu vajadzēs vismaz 4x krāmēt piln, ja ne vēl vairāk. Un arī tas, ka parastā katlā šķelda deg diezgan sūdīgi. Gandrīz kā lapas, beigu beigās jau sadeg, bet ar dūmiem un piedraņķē skursteni. Šķelda, skaidas un visādi tml sūdi labi degot šahtas tipa katlos. Tipa kalvis vai dakon. Bet pats pārbaudījis nessmu.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **    **  ********   **    ** 
  **   **   **     **  ***   **  **     **   **  **  
   ** **    **     **  ****  **  **     **    ****   
    ***     ********   ** ** **  **     **     **    
   ** **    **     **  **  ****  **     **     **    
  **   **   **     **  **   ***  **     **     **    
 **     **  ********   **    **  ********      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727