UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: rbm ()
Datums: 06/12/2013 11:06

Skatoties reklāmas tāda vien rodas sajūta ka pietiek ar 60x60 cm stūri + 50x50cm atveri sienā, lai ierīkotu gāzes apkuri un sadales kolektoru priekš siltajām grīdām un ūdens apagādes. Nez kāpēc apskatot bildes internetā ar privātmāju katlumājām vai saņemot piedāvājumu no pārdevējiem par katlu un tā apsaiti tikai uz galvenām pozīcijām sanāk ka apkures+ūdens mezglam jāatvēl kādi 2-3 metri sienas un 2-3m2 grīdas platības.
Protams arhitekts zīmējot saimniecības telpu precīzi vajadzīgo platību arī nevar pateikt, jo "UVK tīklus projektēs un būvēs citi"

Kā tad tur realitātē ir - cik tās platības saimniecības telpā vajag? Mani interesē cik jums reāli no saimniecības telpas grīdas platības un sienas aizņem apkures un ūdens sadales risinājums? Interesē gadījumi ar gāzes/siltumsūkņa apkuri.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: jtdesign ()
Datums: 06/12/2013 11:15

Abi minētie piemēri ir dzīvotspējīgi. Tālāk jau jākonkretizē, priekš 3-stāvu savrupmājas ar siltajām grīdām ar tādu stūrīti noteikti nepietiks, bet arī 3 m2 nav nepieciešami, ja tajos nav arī vieta siltumakumulācijas tvertnei. Visādi atdzelžotāji, jonizētāji un citādi filtri ir plāna izmēros maziņi. Savukārt 2-istabu dzīvoklim pat 60x60 cm būs padaudz.

Ja iesaistīts siltumsūknis, tad es padomātu vismaz par 5 m2 telpas, lai vismaz tiek aparātiem klāt apkopei.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: binary ()
Datums: 06/12/2013 11:16

Par metriem konkrēti pateikt nevarēšu, bet ja ir 2 stāvi, tad var mēģināt tam pasākumam izmantot telpu zem kāpnēm. Kolēģim ir tāds variants (siltumsūknis, apkure + siltais ūdens). Telpa zem kāpnēm varētu būt pusotrs reiz trīs metri, precīzi nevar pateikt. Telpa gan nav kubiska - tā kā zem kāpnēm, tad vertikālajā plaknē drīzāk trijstūrveida.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: rbm ()
Datums: 06/12/2013 11:40

Platība 160, 1 stāvs. max apkures jauda 10kW
Orientējos uz gāzes apkuri + ir centralizētā ūdensapgāde (tātad nav jāuzstāda lielā ūdens sagatvošanas stacija). Mani vairāk uztrauc ka ir kondensācijas katls, tad hidroatdalītājs, tad sagatavošanas mezgli, tad kolektori, Plus vēl karstā ūdens tvertne un to visu jāizvieto tā lai varētu piekļūt un apkalpot.
itkā varētu skatīties uz kombinētajiem gāzes katliem ar iebūvēto ūdens tvertni, bet tas nerisina problēmu ar kolektoriem un caurulēm uz sienām.

Cik esmu pats novērojis, tad tipiski tas aizņem vismaz 1,5 metru platu sienas daļu kur tad viss arī tiek izvietotos, bet pie nosacījuma ka visu liek kompakti.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: E ()
Datums: 06/12/2013 12:05

Iesaku nemēģināt visu iespiest zem trepēm vai kādā citā šaurā vietā. Ar laiku būs vajadzība kaut ko pievienot un papildināt, tad nebūs jāsatraucās kā tikt tai vai citai trubai klāt, kur novietot to vai citu štruntu.
Man, piemēram, sākumā bija pie sienas maziņš elektriskais katls + dažas trubas. Tagad tas viss ir papildināts ar boileri, 2 siltuma akumulatoriem, ūdens mīkstinātājs ar sāls tvertni, papildus kolektors un caurules ūdens sadalīšanai (dārza laistīšanai, mašīnas mazgāšanai, utml.). Nerunājot par 3 izplešanās tvertnēm un visādu elektroniku, kas to vada. Principā kā rodas vajadzība pēc kaut kā, tā arī bez stresa varu papildināt.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: soseds2 ()
Datums: 06/12/2013 23:44

Rbm< ja mājai 160m2, tad kā pietiek ar 10kw? Katrs ieekonomētais m2 katlutelpai var nākotnē izmaksāt ļoti dārgi, ja būs meistariem grūtības apkalpot. Gāzes katlam un boilerim daudz vietas nevajag, bet siltumsūknim vajag vairāk. Ir siltumsūkņu sistēmas, kur nepieciešams aķis, tādēļ nepieciešams padomāt vismaz par 5m2 katlutelpai.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: khe ()
Datums: 07/12/2013 07:50

Var jau to katlutelpu apvienot ar tādu, kā noliktavu, kur savācas sadzīvē nepieciešamas mantas, var pažāvēt salijušas drēbes utt. Tad arī brīvi tiek vajadzības gad. klāt.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: crab ()
Datums: 07/12/2013 09:39

rbm - ņem vērā, ka grīdu kolektori var arī neatrasties katlu telpā. Man arī viens stāvs ar 160m2 apmēram. Grīdu kolektori man ir katrs savā mājas galā (kopā 2) iebūvēti skapjos gāzbetona starpsienā koridorā. Uz tiem iet no katlu telpas resnākas "centrālās" caurules.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: rbm ()
Datums: 07/12/2013 18:05

crab, paldies par ideju ar dalītajiem kontūriem. Par šo kautkā nebiju padomājis.
khe, tā kā apkures procesā neradīsies putekļi un pelni, tad ir doma katlu telpu apvienot ar saimniecības telpu, izveidojot tehnisko telpu - tādējādi gar vienu sienu izvietojot apkuri un ūdeni, bet gar otru sienu novietojot veļas mašīnu/žāvētāju izlietni un darbvirsmu.

Re: Cik no telpas aizņem apkures un ūdens sagatavošanas mezgls
Autors: Santehniki.lv ()
Datums: 09/12/2013 16:05

Ir meistari kas to prot kompakti izplānot lai varētu ērti pkalpot nevis tikai uzbūvēt un pārtaisīt

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **  **     **   ******   ******** 
 **     **   **  **   ***   ***  **    **     **    
 **     **    ****    **** ****  **           **    
 *********     **     ** *** **  **           **    
 **     **     **     **     **  **           **    
 **     **     **     **     **  **    **     **    
 **     **     **     **     **   ******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727