UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Krāsns mūrīša remonts
Autors: uldis_s ()
Datums: 13/01/2014 23:25

Laukos malkas krāsns, starpsiena blakus istabai kalpo par sildmūri. Diemžēl, mājai sēžoties, šajā siena ir parādījušās sīkas plaisas un blakus istabā nāk tvans. Plaisas ir sienā redzamas. Ko darīt - ar ko tās var aizsmērēt, kur ņemt (mālus ?), kur lētāk? Vai vajag pirms tam pagrebt dziļāk tās plaisas?

Re: Krāsns mūrīša remonts
Datums: 15/01/2014 00:02

Tvans nāks arī, ja aizsmērēsi plaisas, jo tam nav kur likties. Tātad jātaisa šīberis ciet, kad tvana vairs nav.
Ja tie ir dūmi, tad jāiztīra mūrītis un skurstenis no sodrējiem, jo pie paredzētās vilkmes pa plaisām dūmiem nevajadzētu nākt, noteikti ne laikā, kad krāsns jau kuras (dūmenis iesilis). Mūrītō sodrēji mīl pamatīgi ātri rasties, jo tur dūms atdziest krietni. Skursteni arī jātīra.
Tad kad pirmie divi momenti novērsti, tad var plaisas taisīt ciet. Bišķi vajag paskrubināt plaisu, lai izveidojas V veida grope un to tad arī smērēt ciet. Mālu tagad no zemes neizrakt. :) Ja arī izrakt, tad tas nav lietojams tīrs, bet gan maisījumā ar smilti, neatceros tagad cik pret cik, bet varētu būt teiksim 3 smilts un 1 māla daļa. Tagad gan veikalos nav jārok, var nopirkt gan mālu atsevišķi gan gatavu maisījumu. Nevajag pirkt karstumizturīgos šamota maisījumus, jo tur tādi neprasās un tiem arī grauds lielāks. Patiesībā tādām plaisām arī apmetums ir ok, ja turas, jo tur nav augstas temperatūras.

Re: Krāsns mūrīša remonts
Autors: eb ()
Datums: 15/01/2014 09:23

viens kamīneistars man stāstīja, ka smilti maisa klāt māliem pa bišķiņam līdz kamēr tas pasākums neķīp pie ķelles. parasti ir ~1:3, bet māli esot dažādi.

Re: Krāsns mūrīša remonts
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 15/01/2014 10:56

Smalkgraudainākais no gatavajiem māla maisījumiem varētu būt Uninaks Ahjusegu. Sīkās plaisas agrāk smērēja ar cukurūdeni vtml - pameklē i-neta arhīvos Delviga grāmatu.

Re: Krāsns mūrīša remonts
Autors: AndrisL ()
Datums: 15/01/2014 11:43

Ja krāsnī ir plaisas, tad istabā tvanam un dūmiem nevajadzētu iet, ja vien skurstenim ir mazāka vilkme nekā istabā atvērtam logam. Plaisas tikai samazina krāsns darbības lietderību, jo tajā tiek papildus rauts iekšā gaiss no telpas, tādējādi tā tiek nevajadzīgi dzesēta - pa skursteni aiziet siltums.
Pats nesen uzmūrēju krāsni, tapēc šī tēma ir arī tuva un aktuāla, jo pēc kārtīgas izkurināšanas vienā krāsns pusē (tā ir četrstūra) ir parādījusies plaisas starp ķiegeļu šuvēm, kuru platums variē <3mm un, kas ir nepārtraukta (pakāpienveida) 8 ķiegeļu rindu augstumā kurtuves rajonā.
1. Ir doma ar uzjaukt mālu ar smalkām smiltīm 1:3. Gatavo javu atšķaidīt ar ūdeni līdz šķidrākam stāvoklim. Sakurināt krāsni, lai plasas paplešās. Samitrināt plaisas un, ar "konditora tūbas" rīka palīdzību, aizpildīt plaisas ar sagatavoto maisījumu.
2. Vēl ir problēma, ka māla smlšu maisījums drūp ārā apkārt metāla durtiņām. Tur ir nepieciešams kāds elastīgs maisījums, jo temperatūras ietekmē durtiņas regulāri izplešas un saraujas. Krāsns durtiņu uzstādīšanas laikā starp durtiņām un ķiegeli ir iestrādāta 10mm karstumisturīgais striķis, lai durtiņas neplēstu mūrējumu. Ir vēlme uzlabot vizuālo izskatu, lai nav māla javas izdrupumu.

Viedokļi/ ieteikumi, par plānoto pasākumu 1. un 2. lietderīgumu, ir laipni gaidīti.

Re: Krāsns mūrīša remonts
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 15/01/2014 15:49

1. Manuprāt Delviga grāmatā atā arī ieteica, tur gan bija tas dīvainais sastāvs ar cukuru;
2. Var nopirkt "ugunsdrošus" hermētiķus (līdz dažiem simtiem grādu, ja pareizi atceros). Problēmai vajadzētu būt mazākai, ja krāsns divslāņu.

Re: Krāsns mūrīša remonts
Autors: AndrisL ()
Datums: 15/01/2014 16:38

Neesmu lasījis grāmatu, bet tīri tā pēc loģikas spriežot, ka cukurs labs, jo siltuma ietekmē tas kūst (~150grādi) celsija, veidojot līpīgu karameli, kas labi pielīp pie jebkura materiāla. Sakurinātai krāsnj tāda temperatūra jau varētu būt ķiegeļa vidusdaļā.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   ********  ********   ********    *******  
 **    **     **     **     **  **     **  **     ** 
 **           **     **     **  **     **         ** 
 **           **     ********   ********    *******  
 **           **     **     **  **     **         ** 
 **    **     **     **     **  **     **  **     ** 
  ******      **     ********   ********    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727