UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: ttx ()
Datums: 16/03/2014 12:50

Labdien, jautājums par spicei piemērotākā sūkņa izvēli.

Spices diam 32mm, dziļums 24m, siets 3m, ūdens ir pie kādiem 2-3m zem zemes.

Pēc iedzīšanas, meistars to skaloja ar savu darba sūkni, ~1.3 kW, ražība ap 40-50 l/min

Ieteikums no viņa puses bija uzstādīt līdzīgu sūkni - teiksim Pedrollo 15HX modeli

No otras puses ir sūkņu lieltirgotāja/servisa speciālista viedoklis, ka uz šādas spices nav vērts likt neko lielāku par 700W sūkni, jo kopējo sistēmas ražību limitēs tieši pati spice.

Citiem vārdiem - niknāks sūknis palielinās retinājumu, kas niecīgi paaugstinās ražību toties divkāršos el patēriņu.

Spicēm drīzāk esot piemēroti čuguna tipa sūkņi ar garo korpusu un pagarinātu vakuuma cauruli (venturi), nevis ņeržas katliņi kas ir lielāka diametra - lielākai plūsmai (teiksim ja pumpē ūdeni no akas kur ražību limitē tikai sūknis)

Ļoti gribētu kāda domātspējīga cilvēka viedokli, kas ir iedziļinājies vairāk kā - o, akcija, ņemam.

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: Jankouzs ()
Datums: 16/03/2014 13:30

Nēesmu nekāds baigais profs,bet man ir 17metru spice 32mm diametrs un sūknis 800w ar 100litri hidraforu,ir tā ka šķiet ir nedaudz par švaku!
1)Ir tā ka spēj uzpumpēt max 3,4atmosfēras un lai viņas sasniegtu diezgan ilgi mocās,kad krītās spiediens un sūknis ieslēdzās un tajā brīdī tiek lietots ūdens,sūknis nonstopā strādā un knapi notur to spiedienu,pie kura ieslēdzās,lai gan vaidzētu spiest atkal spiedienu augšā! Man ieteica ņemt vismaz 1kw vai labāk pat 1,6kw,tad arī varētu iestatīt augstāku sūkņa izslēgšanās spiedienu,līdz ar to palielinot starplaiku starp sūkņa ieslēģšanos un izslēģšanos!
Domāju, ka ja sūknis ir par vāju un viņš ilgi mocās, lai uzdzītu spiedienu,viņš patērē vairāk elektrības, nekā jaudīgāks sūknis, retāk ieslēdzoties un ātrāk uzpumpējot vajadzīgo spiedienu!Bet tās tik manas domas un viedoklis,nēesmu nekāds profs,tīri mana šībrīža situācija!

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: khe ()
Datums: 16/03/2014 13:42

Nav jau zināmas lietotāja vēlmes pēc spiediena, jo HX ir lielākam spiedienam, bet mazākai ražībai. Es izvēlētos to ieteikto 700w sūkni, bet MX, jo man lietošanai nevajag lielāku spiedienu par 2,5 - 3atm. Vēl paskalotu turpu šurpu - iesūkšanas pusē ieliktu pirms pretvārsta ventili. Pašuzsūcošais uzsūc ar to ūdens daudzumu, kas ir korpusā, tikai vajag pretvārstu tieši pie sūkņa. Uzsūc, patecini, tad izslēdz sūkni un atrrauj vaļā ventili, lai ūdens stabs aiziet atpakaļ spicē, tad atkal no jauna.

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: khe ()
Datums: 16/03/2014 13:48

Jankouzs spicei varētu būt maza ražība, vai mājā liels momentānais ūdens patēriņš. Vēl arī ūdens caurules ar nepietiekamu diametru, jo tāpēc vajadzīgs tas lielais spiediens. Ja nav pretestība caurulēs un armatūrā, tad normāli pietiek ar 2atm spiedienu.

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: ttx ()
Datums: 16/03/2014 14:02

Teiksim pašu pedrollo katalogā arī figurē komplekti sūknis ar hidroforu, un tajos izmantoti tieši M sērijas sūkņi nevis H, bet nav jau teikts ka tie ir paredzēti lietošanai ar spici, kas vispār ir kautkāds nacionālais + padomijas izgudrojums..

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: Jankouzs ()
Datums: 16/03/2014 15:05

Man jau ar tām 2 atmosfērām arī pietiktu,bet lai tās atmosfēras būtu visu laiku vienmērīgas,nevis patēriņa laikā tas spiediens visu laiku mainītos,tāpēc uzliku lielāku hidraforu,lai varētu uzstādīt relejam lielāku spiediena starpību,lai retāk slēgtos sūknis bija doma iestatīt,ka pie 4 atmosfērām sūknis izslēdzās,bet pie teiksim 2 vai pat pie 1,5 ieslēdzās! Man tagat pie 3,4 izslēdzās un pie 2,4 ieslēdzās!

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: Rx ()
Datums: 16/03/2014 18:11

Kāpēc vajadzīgs tik augsts spiediens: 2,5-3,4atmosfēras? Patīk, ka pa krānu ūdens šņākdams nāk? Ir būtiski, ka ātrāk spainis pilns?..vai kā? . Pilnīgi pietiek ar 2-3 atmosfērām. Sūknim labi, ražība laba, visām iekārtām pietiek. Un tas, ka sūknis biežāk slēdzās...uzliekam lielāku hidroforu. Tā tilpums jādala vismaz ar divi, pat trīs... lai iegūtu vienas tecināšanas litrus, vienā sūkņa nostrādē. Dušas galvu jāizvēlās ar sīkajiem caurumiņiem: ūdens ekonomija, spiediena pietiekamība. Jo lielāks spiediens, jo sīknim lielāka slodze, resurs samazinās, ilgāka pumpēšana, lielāks elektrības patēriņš. Ja paereizi uzbūvēts viss pārējais, spiediena samazināšanās aukstā- karstā proporciju praktiski nemaina, jo abās sistēmās spiediens krīt reizē....

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: ttx ()
Datums: 16/03/2014 19:05

vai kāds var apstiprināt, ka ir uz savas spices teiksim nomainījis 700W uz 1300W sūkni, pretī nesaņemot būtisku plūsmas pieaugumu?

Tieši brīdī kad hidroforā spiediens nokritis un plūsma no spices = plūsma pa krānu

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: khe ()
Datums: 16/03/2014 19:54

Ja debets ir tie 40-50l/min, tad kaut vai 5kw - nekas tur vairāk netecēs...
(http://rinar.vip.lv/wp-content/uploads/2012/10/JSW2-EN.pdf)
Vienīgi pie maza debeta tas H varētu dot labāku jaudas/performances attiecību.

Re: Sūkņa jauda un nianses priekš spices
Autors: Daniliano ()
Datums: 16/03/2014 22:19

Labvakar, No dzīves, kā saka. Ir lauku māja, pie mājas aka, akā spice(metāla trubā kas saglabājusies iestūmu ap 5m 25 PE trubu) no Ulmaņa laikiem(varbūt pat vecēka, jo mamma atceras no bērnības ka istabā bijis tāds pumpis ar kloķi kuru raustot tecēja ūdens). Un tagad notikumu secība-sākumā(mūsdienas jau protams :)) bija hidrofors māja(komplekts MARINA 25litri/sūknis uz 750w) parasti vasarās-otrā pusē- sākās problēmas ar ūdens padevi(pieļauju ka kritās ūdens līmenis spicē un sākās problēmas ar uzsūkšanu). Pirmais ko izdarīju-uztaisīju plauktu akā(līmenī kur neaizsalstu un pavasaros nesasniedz sūkni, ūdenim palielinoties grūntsūdenim pašā akā). Jau bija labāk-pa lielam ieguvu ap1,5metri pa labu iesūkšanai, kas centrbēdzes sūknim ir ļoti svarīgi. Apmēram pēc 4 gadi tomēr nomainīju sūkni uz Calpedu(čuguna korpuss/1,1kwmotors), jo uzlabojot mājas komforta līmeni(vairāk krānu un lietotāju) likās ka trūkst ražības(a varbūt arī marinai bija padilis plastmasas darba rats). Nu un pēdējais uzlabojums-piegriezās man tas mehāniskais spiediena regulātors-iespējams ka atrašānās mitrā vidē darīja savu(kaut kāda loģiska regulēšana vairs nebija iespējama). Uzliku digitālo,jau mājā kur izbūvēts ūdens sagatvošanas un sadales mezgls. ĻOTI apmierināts-spiediens visur stabils-3bar man ieregulēts,delta+-0,5bar, darbojas perfekti, nav pat svarīgi kā tur uzvedas hidrofors.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **    **  **    **  ********   **        
 **     **  **   **    **  **   **     **  **    **  
 **         **  **      ****    **     **  **    **  
 ********   *****        **     ********   **    **  
 **     **  **  **       **     **         ********* 
 **     **  **   **      **     **               **  
  *******   **    **     **     **               **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727