UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: p2002c ()
Datums: 16/04/2014 00:56

Mājai/vasarnicai vajadzīgs jauns ūdens sūknis.

Ūdens ņemšana ir no akas, akā vertikāli caurule, cik dziļi nav zināms (virsū betona vāks; bet vecais sūknis sūca, tātad mazāk par 9 m noteikti). Horizinotālā caurule no akas līdz sūknim ir uz metriem 3 ar četriem 90 grādu pagriezieniem.

Patērētāji: dārza manuāla laistīšana (kad vajag, līdz pat 50 m attālumā no sūkņa), sanmezgls un maisītājs otrajā stāvā (max 4 m augstumā). Nākotnē, paredzēts vēl viens kombinētais krāns, duša/vanna, gan jau veļasmašīna, varbūt papildus patērētājs pirmajā stāvā.

Svarīga ir pašuzsūkšanas spēja, lai pēc ziemas nav jāpūlās ar sūcvada pieliešanu.

Izvēles pagaidām divas: Pedrollo JSWm 10MX (0.75 kW, max 80 l/min) vai JSWm 1BX (0.5 kW, max 50 l/min).

Jautājums - vai 10MX ir perebors šajā situācijā un jāliek 1BX? Vai arī nākotnes vārdā labāk tomēr likt jaudīgāku un miers. Jaudīgajam nebūs problēmas, ja no sākuma būs maz patērētāju?

Un vēl - cik vērts ir ņemt cita sūkņa automātiku (ir viens mazlietots ķīnietis) un likt to uz jauna sūkņa? Vai tā ķēpāšanās ir lieka santīmu taupīšana un uzreiz jāņem ar rūpnīcas elektroniku un hidroforu?

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: khe ()
Datums: 16/04/2014 08:45

Rūpnīca ražo sūkņus un 10MX būs pareiza izvēle. Pārējos pričendāļus var pirkt un mainīt pēc maka biezuma un vēlēšanās krāmēties:)

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: p2002c ()
Datums: 16/04/2014 12:21

Paldies.

Tad nu beidzu šaubīties un pērku 10MX. :)

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: Oskars_ ()
Datums: 16/04/2014 18:24

Runājot par jaudām, jā, 50l/min diviem līdz trīs patērētājiem varētu pietikt, bet kā Tu uzskaitīji laistīšanas krāns, sanmezgls, maisītjs, vanna, veļas mašīna, vēl varbūt kāds patērētājs pirmajā stāvā. ar tiem 80l/min nekas daudz neizklausās, ja precīzī tad pēc cilvēku daudzuma var precizēt. To nosaka LBN - 221

Izvēloties sūkni ir svarīgi cik var uzsūkt, jāzin cik zemu Tev ir ūdens un kāds ir īpatnējais debits kad sūknis strādā, pēc kW un ražības neko nevar pateikt.

Teikums "Svarīga ir pašuzsūkšanas spēja, lai pēc ziemas nav jāpūlās ar sūcvada pieliešanu"
mani nedaudz uzjautrina, jo centrbeidzes ūdensapgādes sūkņi nespēj sūknēt gaisu, tas nozīmē, ja pēc ziemas Tev ūdens no sūkņa būs iztecējis vai aizplūdis neviens standarta tipa sūknis Tev to ūdeni sūknī nedabūs.
Kā Tu pats raksti sūcvadu piepildi ar ūdeni, tas ūdens sūc tālāk ūdeni, ja tu ir gaiss nav variantu.

Ar jaudu nebūs problēmas, protams vajadzētu notrāpīt ar hidroforu (lai nav pa mazu).

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: p2002c ()
Datums: 16/04/2014 19:16

Konkrētie Pedrollo modeļi abi skaitās pašuzsūcošie jeb self-priming. Cik saprotu, tad tipa pie sūkņa ieejas liek pretvārstu, uzpilda ar ūdeni tikai pašu sūkni un tad tas maļ ūdeni, radot retinājumu sūcvadā un ceļ lēnām augšā ūdeni. Sāda tipa sūkņi varot sūkt arī ūdeni, kas sajaukts ar gaisu.

Man gan nav ne jausmas, vai tā pašuzsūkšana ir mārketings un arī "parastais" sūknis ar pretvārstu to varētu dabūt gatavu, vai tomēr tā ir viltīga un īpaša konstrukcija.

Par hidroforu - ir viens lieks hidrofors, teorētiski var salikt divus 24 L hidroforus kopā, tikai kā tad to dara? Liek paralēli, ķēdē vai kā savādāk?

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: uldis22 ()
Datums: 16/04/2014 20:04

Hidroforam ir viens caurums, tā ka viena veida salikums ir tikai iespējams, Hidrofors vai ....ri ir jāpieliek pie spiedvada.

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: khe ()
Datums: 18/04/2014 07:33

Tieši tā - pretvārsts pie sūkņa, pielej korpusu un slēdz iekšā un gaidi. Ja gribi būt drošs, ka sūc gaisu, kas spices augšā, tad ieliec izejas sļūtenes galu spainī ar ūdeni un vēro burbuļus:)

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: p2002c ()
Datums: 18/04/2014 21:02

Nu jau jaunais 10mx ir uzlikts. Pielēju sūkni un ieslēdzu... Bij gan no sākuma tramīgi - sūknis strādā, bet nekas nenotiek. Bet pēc minūtēm piecām vai vairāk - tomēr uzsūca un piepildīja hidroforu. :) Viss strādā un uzsūkt tātad var arī ar tukšu sūcvadu.

Tiesa es ar santehniku esmu uz "jūs" un to draņķa balto teflona lentu vairs neizmantošu - sulo vairums savienojumu. Mainu visu uz pakulām. Te gan arī brīžam izskatās, ka viena kārta pakulu striķa uz collīgās vītnes ir par maz.

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: p2002c ()
Datums: 20/04/2014 21:58

Klau, zinātāji. Viss ir saslēgts, bet ūdens ātri "pazūd" akā - tikko kā izslēdzas sūknis, tā var redzēt , ka ūdens caurulē atkāpjas uz aku un vēlāk sūknis atkal pa jaunu visu uzsūc. Pat liekas, ka kaut kas sīc pretvārsta savienojumos, bet darbības laikā nekādas ūdens noplūdes vai piles nemana un liekas, ka viss ir kārtīgi nopakots.

Es saprotu, ka jāpārtaisa tie visi savienojumi, bet tādēļ jautājums - vai ir pareiza zemāk uzskaitītā pieslēguma kombinācija vai arī tā jāmaina vai arī tam pilnīgi nav nekādas nozīmes.

Pieslēguma shēma: sūcvads -> 1" armētā plastmasa caurule -> štuceris (pamatīgi pievilkts ar "kruto" savilci - to, kura 2 cm plata un savelkas ar skrūvi un uzgriežņiem) -> pretvārsts -> "amerikanka" -> nipelis -> sūknis.

Ir vērts pārvietot pretvārstu tuvāk sūknim vai arī tas neko īpašu nedos un vaina ir savienojumos/pretvārstā?

Re: Ūdens sūkņa ražības izvēle
Autors: soseds2 ()
Datums: 21/04/2014 22:36

Pretvārstu akā ar sietiņu. Armētās caurules un hamutu vietā būtu profesionālāk melno cauruli ar kompresijas savienojumiem.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **    **  **     **   ******   ******** 
 **         **  **   **     **  **    **     **    
 **          ****    **     **  **           **    
 ******       **     **     **  **           **    
 **           **      **   **   **           **    
 **           **       ** **    **    **     **    
 **           **        ***      ******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727