UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Liekais no saules paneļiem.
Autors: Enrike ()
Datums: 16/07/2014 11:31

Tikai teorijai : Meklēju risinājumu kur likt lieko enerģiju no plānotās saules paneļu karstā ūdens apgādes iekārtas. .Kontrolēt tā darbību katru stundu karstā dienā man nav vēlmes .Man pagaidām ir 200L kombinētais boilers , ( varbūt likšu citu - tikai varbūt ) bet nezinu kur likt atlikumu - kanalizāciju un baseinu nepiedāvāt :O) . Ko ieteiksiet - vai arī aizmirst domu vispār.

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: vārds ()
Datums: 16/07/2014 13:14

var žāvēt ziemai ābolus.

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: JanisJanis ()
Datums: 16/07/2014 14:08

Man 300 l un 2 paneļi plakanie, likes sanāk 2-3 x gadā uz pāris stundām.

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 16/07/2014 15:38

No saules paneļu puses sistēmā ir siltumnesējs ar 150...200 grādu temperatūru. Ja tas tā, tad virtuvē tu saulainā laikā vari ierīkot saules cepeškrāsni.
Vaea caurules aploki vepeškrāsnij apkārt...to nosiltumizolē un pierīko 3cm koka durtiņas. Un tad, kad ir saule - vari cept olas un pīrādziņus.

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: Eziss ()
Datums: 16/07/2014 23:35

Man šķiet lētāk ierīkot PV paneļu sistēmu. Elektrība ir universāla enerģija, var ne tikai ūdeni sildīt.. Ierīkošana un apkalpošana daudz vienkāršāka nekā siltuma paneļiem. Var ierīkot saviem spēkiem, ja rokas nedaudz kustas. PV paneļu ierīkošanu nevar salīdzināt ar siltuma paneļiem- nav cauruļu, lodējumu, specifisku ner. tērauda elementu, siltumizolāciju, sūkņu, automātiku, specialu šķidrumu, speciālu daudzkantūru boileru, krānu, uzpildes problēmu, pārkaršanu un vēl nezin ko. PV panelis 3x vieglāks nekā ūdens panelis, uzstādot tikai jāpieskrūvē ar dažām skrūvēm pie latām un jāsasprauž savienojošie vadi. Der parastais kombinētais boileris /1 ūdens cilpa un standarta elektriskais sildītājs/. Nez kāpēc tagad nav modē tvaika lokomotīves? Ja ekspluatācijas laikā nāksies ko mainīt vai pārvietot, tad siltuma paneļiem tas process ir gandrīz neiespējams / no izdevumu viedokļa /. Reāli lietoju PV paneļus ūdens sildīšanai 2 gadus, viss OK.

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: Eziss ()
Datums: 16/07/2014 23:53

Enrike, ja Jums jau ir 200L kombinētais boileris, tad cauruļu sistēmā nekas nav jāmaina. Jāpārliecinās vai uz jumta vai kur citur uz gruntsgabala ir 10-12m2 neapēnots laukums- no marta līdz oktobrim. Nepieciešamā PV paneļu jauda 1,5-1,8 kW. Jūnijs- jūlijs būs neliels jaudas pārpalikums. Savukārt aprīlī un septembrī pietiks siltā ūdens lai pielāgotos apkures sezonai.

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: Enrike ()
Datums: 17/07/2014 00:38

Paldies par ieteikumiem , neiet runa par lētāk , ir liela vēlme brīvo laiku veltīt racionalizācijai , planšetes , iPhone vai kārtēja gadžeta vietā :O) . Aprēķini : vasaras periods ( kad nekurinu savu Grandegu ) man ilgst no jūnija līdz augusta beigām . 200L boileris apēd 150kWh mēnesī x3 = 450kWh , aprīlis/maijs un septembris man ir apkures sezona , katls tad strādā pārsvarā tikai ūdenim , apkures loki slēgti , durvis uz katlu telpu vaļā - ar to pietiek pierastajam siltuma komforta līmenim mājā , granulu patēriņš tad ir simbolisks , esmu pilnībā apmierināts - bet tas man jau paliek neinteresanti :O) , gribās savādāk - interesantāk , . Sanāk ka ar saules paneļiem garām , atliek tātad PV paneļi .
To Eziss : Jums paneļi tikai silto ūdeni uztur , vai arī kaut ko akumulējat atsevišķi ?

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: Reno ()
Datums: 17/07/2014 10:12

Ezi - apraksti, lūdzu, mazliet sīkāk savu PV paneļu risinājumu. Reāli ieinteresēji....

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: Eziss ()
Datums: 18/07/2014 19:05

Enrike.Katram savs dzīves ritms. Es nekurinu no aprīļa līdz septembra otrai pusei. Enerģijas avots gāze/Latvenergo. Ja iet runa par dažu mēnešu pauzi apkurei, tad varbūt vispār nav vērts domāt par alternatīvām? Šādā situācijā, manuprāt, ir priekšrocības PV paneļiem esošā modernizācijā. Minimālas izmaiņas, maksimāls efekts. Ilgtermiņā ekspluatācijas izdevumi minimāli- apkopes praktiski nekādas. Marts-maijs strādās paralēli/ caur boilera siltummaini/ apkures katlam. Tas jāņem vērā izvērtējot ekonomisko efektu. Un kā vispār ar kopšanu granulu sistēmai, var teikt nelabvēlīgā ekspluatācijā- katls, skurstenis? Nākošajā pavasarī gribu izmantot 0.6kW jaudas paneļus tikai mājas apsildei, ko darīt ar lieko vasarā- jāpadomā. Izvērtējot efektivitāti jāņem vērā šodienas cenas- 1kW PV paneļu ir 450-750 Eiro. Arī sajūgšanas elektronika ir pietiekami lēta, tāpat arī ierīkošana ļoti vienkārša. Es novērtēju, ka PV saražotā 1kWH izmaksas ir 0.04-0.043 Eiro /PV-750 Eiro/kW/. Kurš enerģijas avots var konkurēt? NEKO ekspluatācijā nedarot. Malka- varbūt, ja pats cērt un kurina ugunskuru.Viss pārējais garām. Arī Jūsu mīļās granulas. Problēma racionāli izmantot, uzkrāt. Ir vērts pakustināt smadzenes un sēžamvietu. Divu gadu pieredze ar PV paneļiem pilnībā apstiprina manu viedokli. Žēl ka nav iespējas redzēt ciparus par siltuma paneļu reāli saražotajām jaudām onlainā internetā. Manuprāt siltuma paneļiem ir ļoti zema efektivitāte pie zemiem saules radiācijas līmeņiem, tas ļoti ietekmē kopējo ieguvumu. Un tāpēc arī ekonomisko efektivitāti. Vēl tur ir kaudze nianšu jāizvērtē lai izlemtu ko un kā.

Re: Liekais no saules paneļiem.
Autors: JanisJanis ()
Datums: 19/07/2014 15:02

Es gan nezinu, kas būtu jāapkopj saules kolektoriem? Pēc 10-15 gadiem varbūt sūknis būs beigt. PV ir taču daudz dārgāki, kā sildītāji. Un karstā laikā PV efektivitāte zūd.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         ********  ********   **         **     ** 
 **    **   **        **     **  **    **   **     ** 
 **    **   **        **     **  **    **   **     ** 
 **    **   ******    ********   **    **   ********* 
 *********  **        **     **  *********  **     ** 
       **   **        **     **        **   **     ** 
       **   ********  ********         **   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727