UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: Anspoks ()
Datums: 28/08/2014 01:00

Sveiki!
Vēršos pie jums pēc padoma par apkures katlu. Īpašumā ir iegūts apkures katls, lai lauku mājā ierīkotu centrālapkuri. Pirms finalizēt visu agregātu izvietojumu, biju nolēmis katlu pieslēgt uz īslaicīgo un 'ātro' variantu, un apskatīties, cik ātri un kā tiks piesildīta muca ar ūdeni. Saslēdzu visu vaļējā sistēmā ar lokanajām caurulēm izmantodams gan Esbe termostatu (70 grādi), gan cirkulācijas sūkni (25/6). Visa sistēma tika atgaisota un iekurināts katls.
Un tad sāka parādītes problēma, ka sistēmā no nekurienes sāk parādīties gaisa burbuļi un tie uzrodas pastāvīgi. Gaisa burbuļi sāk parādīties pie apmēram 61 grāda uz katla izejošās temperatūras.
Novērtējot skaņu, šķiet, ka burbuļi veidojas katla iekšienē un tie izveidojas vienā momentā (nevis lēna un pieaugoša skaņa) līdz kamēr sistēma mazliet atgaisojas līdz nākamajam momentam, kad ir tāds kā mazs skaņas sitiens un uzreiz var dzirdēt, kā sistēmā sāk cirkulēt gaiss. Gaiss sistēmā parādās visos trijos sūkņa režīmos apmēram vienādi (korelāciju nesaskatīju).
Esmu neizpratnē, no kurienes tie rodas un kā to pārbaudīt. Vai jūsu varat dot kādus padomus vai idejas?
Vai tas varētu būt kavitācijas process mazā ūdens spiediena dēļ? visas sistēmas augstums ir ~1.3m. Bet ir jautājums, kāpēc šķiet, ka gaiss 'uzsprāgst' katla iekšienē, nevis pirms sūkņa?
Vai varētu būt arī tā, ka katlam uzsilstot parādās kāds mikroplaisas siltummainī un caur tām tiek ierauts gaiss. Zinu, ka izklausās nereāli, bet visu fiziku līdz galam nezinu.
Varbūt termostats ar pārāk augstu temperatūru. 70 grādu vietā vajadzēja 60 grādus?
Vai kādam no jums ir kādas idejas?

Pievienotajā attēlā var mazliet redzēt, kā tas viss izskatās dzīvē. Varbūt tas palīdz tikt pie secinājumiem.
[failiem.lv]

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: gv ()
Datums: 28/08/2014 07:58

1. Pārāk mazs attālums no vārsta līdz sūknim
2. Neredzu izplešanās trauku karstajam ūdenim
3. Ārzemju forumos pēc mūsdienu metodēm iesaka sūknēt prom no izplešanās trauka (kas parasti ir pie katla), un bieži vien sanāk sūknēt arī prom no katla.

Piemēram man ir karstā ūdens pusē: Katls, drošības grupa ar pievienojumu pie izplešanās trauka, tad sūknis.
Sūknis nav vēlams pirms drošības grupas, jo sūknis izejas pusē palielina spiedienu (tas ir vienīgais ko viņš faktiski dara) un tad var priekšlaicīgi nostrādāt drošības vārsts.

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: aae ()
Datums: 28/08/2014 10:30

Kāds ir spiediens visā tajā pasākumā? Ja "nekāds", tad varētu būt vārīšanās/kavitācijas rezultāts

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: SerViss ()
Datums: 28/08/2014 10:38

Izskatās, ka problēma varētu būt pašreizējā "ātrā" savienojuma izpildījumā. Karstā izeja no katla veido kūkumu uz leju, tādējādi gaisa burbuļi nevar brīvi izkļūt no katla augšas un cīnās ar plūsmu.

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: Anspoks ()
Datums: 28/08/2014 11:02

Mēģināšu mazliet paskaidrot.

->gv:
'Ātrajai' sistēmai izplešanās trauku pilda pati sildāmā muca. Tā lokanā caurule, kas ir virzienā uz augšu (ko attēlā līdz galam nevar redzēt) ir pacelta virs visiem līmeņiem, un pēc tam ieiet atpakaļ mucā. Pa to pašu cauruli tiek arī spiests uzkarsētais ūdens uz mucu, kad atveras termovārsts.

->aae:
Kā jau atvērtā sistēma, tad tai tai nav nekāda spiediena un kā jau minēju, tad augstākais punkts ir lokanā caurule, kas kopā varētu mūt max 1,5m ūdens augstuma.

-> SerViss:
Problēma ir tā, ka aukstā sistēmā gaiss nav, tas parādās tikai pie ~55-60 grādiem. Un sūķna ātrums ir tik liels, ka līkums šajā gadījumā neko nespēlē. Visi gaisa burbuļi cirkulē pa mazo loku un lēnām atgaisojas uz lokano cauruli, kas iet uz augšu. Bet sistēmā gaiss rodas tik daudz un ātri, ka līdz galam pats nekas neatgaisojas, ja vien katla temperatūra nenokrīt zem 50 grādiem.

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Datums: 28/08/2014 11:35

Vispār ir sakarīgi jauniegādātu katlu (lietoto) pārbaudīt ar spiedienu. Noslēdz izejas un uzliek atbilstošu savienojumu un ar kompresoru iedzen gaisa spiedienu (vislabāk jau tik lielu cik nomināli katla ražotājs paredzējis) un tad skatās ko saka manometrs dienas garumā vai vairāku. Tajā brīdī būtu skaidrs jautājums par to vai katlam ir noplūde vai tas ir hermētisks.

Kas attiecas uz gaisu, tad mikroplaisu pie temperatūras es izslēgtu, jo pārāk neticami. Ja tek, tad tek arī pie zemiem grādiem.

Katla konstrukcija nav redzama un zināma, bet ļoti iespējams, ka izejas (turpgaitas) caurules metinājums pieļauj vēl arī gaisa kabatu augšā, kuru varētu vajadzēt atgaisot.

Man tas šķiet ticamākais. Katrā ziņā ir sajūta, ka ir runa par nevis nelielu gaisa klātbūtni, bet pamatīgu.

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: SerViss ()
Datums: 28/08/2014 12:09

To īso caurulīti starp "troiņiku" un Esbi jau nebūtu sarežģīti nomainīt ar garāku, lai burbuļi brīvi varētu pašgaitā izkļūt no katla uzreiz uz augšu. Varbūt arī pašu katlu par kādu centimetru sagāzt uz labo sānu, lai izeja iznāk nedaudz augstāk. Katls nedrīkst būt pat neliels gaisa uzkrājējs.

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: Anspoks ()
Datums: 29/08/2014 10:06

-> SerViss:
ok, cauruli mēģināšu ielikt garākau, bet nezinu, vai tas varēs palīdzēt. Problēma jau ir burbuļu salīdzinoši intensīvā rašanās, nevis atgaisošanās.
Biju arī mēģinājis pacelt krāsns kreiso pusi (tur kur atrodas cauruļu izvadi) mazliet augstāk ~7cm, bet atgaisoties tas nepalīdzēja. Gaiss joprojām uzrodās.

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: vārds ()
Datums: 29/08/2014 10:42

Normāla parādība. Ūdenī ir gana daudz izšķīduša gaisa, kurš sildīšanas procesā veido burbuļus. Jāpakurina kādu nedēļu un process beigsies.

Re: Apkures katlā pastāvīgi parādās gaiss
Autors: khe ()
Datums: 29/08/2014 21:28

Tā augšējā caurule varbūt līst mucā? Tad visu laiku būs gaisa pienesums ūdenim. Citādi mazu eļļas plēvīti(kaut saulespuķu) virs ūdens, un jāpakurina, līdz beidzas gaiss. Ja veidojas šāvieniem līdzīgas skaņas, tad būs pašvaki uzprojektēts katls, jo kāda vietā rodas karstuma pārspriegums uz virsmas, kur pietiekoši intensīvi necirkulē ūdens. Ticamākais, ka līdzēs spiediena palielināšana....

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.