UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: binary ()
Datums: 08/09/2014 00:30

Ūdenssūknis ievietots bedrē, sienas mūrētas no keramzītblokiem, pāri OSB "vāks". Ventilācija tīri tik daudz, cik šķirbas zem vāka (balstās uz dārza šļūtenes). Līdz šim (kādus 3 gadus) sienas beidzās 10-15cm zem apkārtējās zemes līmeņa. Iekšā, protams, mitrs, bet ne slapjš - peļķi tur neesmu redzējis.

Šogad šaize - kurmis no augšas apraka sūkni ar visu hidroforu :) Uzmūrēju vienu kārtu bloku, tagad sienas ir apkārtējās zemes līmenī (+/- 1-2cm). Gribu padomu - vajag vēl vienu kārtu mūrēt vai var iztikt? It kā šķiet nepareizi, ka lietus ūdeņi un kūstošais sniegs var(?) satecēt bedrē. No otras puses - šā brīža variants tomēr estētiskāks par "pauguru", turklāt iepriekš nav bijušas problēmas… Iepriekšējais saimnieks teica - tā kā OSB ir drusku pāri bloku sienām, tad ūdeņi sasūcas zemē, nevis tek bedrē. Varbūt prātīgākais ir atstāt tagadējo variantu un skatīties dabā, būs problēmas vai nebūs?

Otrs jautājums - kāds un cik biezs materiāls piemērots vākam? Ir doma uztaisīt jaunu vāku, apakšā pielīmēt putuplastu. Ikdienā pa vāku neviens nestaigā, bet nu drošības labad vākam vajadzētu spēt izturēt cilvēka svaru (un, protams, sniega segas svaru).



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 08/09/2014 00:36, labojis binary.

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: Rx ()
Datums: 08/09/2014 09:36

Izstāstīšu kā man ir: Bedre, sienas no ķieģeļiem. Sienas mazliet virs zemes līmeņa ar betona apmalīti. Iekšā: ap 30cm no zemes līmeņa uzmūrēta pa perimetru ( mūrējot sienu) kante. Uz tās uzlikti lenķdzelža nogriežņi vates atbalstīšanai. Virsū ap 100-150mm mīkstā Paroc vate. Loksnēs. Virs loksnēm !!! ap 80mmdiametra caurules, atsevišķi uzliekamas, arī ieiet gali gropēs- balstās. Augšējais cauruļu līmenis sakrīt ar vāka balstīšanās līmeni. Vāks balstās uz šīm caurulēm, un ieguļ betona apmales gropē, kā lizdā. Tā no āruses betona maliņas līmenis sakrīt ieliktā vāka līmeni. Viss gluds. Vāks no 22 vai + laminētā mitrumizturīgā finiera. Kāda visam jēga? Vate uztur iekšā zemes temperatūru, un rasošana "teorētiski" minimāla, jo siltais gaiss netiek lejā: vāks priekšā. Caurules ir stiprs balsts lai var pat mašīna uzbraukt. Ja vēlās iekļūt bedrē, caurules atsevišķi noņem. Vati noceļ. Leņķdzelžus noceļ. Jāatzīmē ka man tur motora nav- tas ir mājā. Mīnuss: Temperatūras starpības dēļ finiera vāks veido vēderu, kas ir mainīgs, atkarībā no temperatūras starpības bedres un ārpusē. Bet cīnīties ar to var mēģināt, armējot vāku ar stiprības elementiem.

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: binary ()
Datums: 08/09/2014 09:56

Rx, lasot Tavu komentāru, radās doma - varbūt nevis mūrēt keramzīta kārtu (+11cm apmēram), bet uzbetonēt kādus 5cm…

Vāku gribas viegli noņemamu/uzliekamu - šad tad tomēr jāuzmet aci tam sūknim, šad tad arī hidroforā spiedienu jāuzpumpē. Tad vēl mums dārza šļūtene nāk no akas, iespiesta starp akas sienu un vāku. Ar auto gluži uz vāka nav plānots braukt - gadās ar zāles pļāvēju pārbraukt (40kg), pašam var sanākt uzkāpt (65kg), par sniega segas svaru nezinu, nekas daudz vairāk uz tā vāka nebūs.

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: vārds ()
Datums: 08/09/2014 11:05

Vākam nopērc atgriezumos (Ergosā vai Liepājas ielā) gabalu biezā ap 20mm mitrumizturīgā saplākšņa. Tikai tam malas gan vajag ar kaut ko apstrādāt - nolakot vai pamērcēt lineļļā.

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: Rx ()
Datums: 08/09/2014 12:22

Man apkārt mūrējumam nav nekad ūdens vairāk kā pāris cm, intensīvi līstot...Tāpec betona maliņa tik arī ir pacelta virs līmeņa. Nu mazliet vairāk, ar slīpām maliņām uz malu. Vāks arī mazliet slīps, 1-2 cm uz metru. Finierim nekas nenotiek no maliņu puses...nekas nav jāapstrādā. No akas jāiztaisa speciāls izvads uz sāniem, lai jau virs zemes līmeņa var šļūteni pieslēgt- atsēgt. Akā- speciāls krāns, lai izlaistu ūdeni uz ziemu un ūdens šajā pievadgabalā nesasaltu. Tad vāks būs bez šķirbām. Virs zemes krāns, vasaras lietošanai, laistīšānai, mašīnas mazgāšanai.... Finierim ar laminātu viena puse ļoti gluda, otra ar pumpiņām vai līdzīgiem reljefiem. Ar pumpiņm lieku uz augšu, lai neslīd...

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: binary ()
Datums: 08/09/2014 12:47

Rx Wrote:
-------------------------------------------------------
> Man apkārt mūrējumam nav nekad ūdens vairāk
> kā pāris cm, intensīvi līstot...

Nu jā, vairāk uztrauc, kas notiks, kad sniega sega kusīs.


Rx Wrote:
-------------------------------------------------------
> No akas jāiztaisa speciāls
> izvads uz sāniem, lai jau virs zemes līmeņa var
> šļūteni pieslēgt- atsēgt.

Vispār pa skaisto būtu ierakt zem zemes kādu trubu līdz dārzam, nevis ar 50m šļūteni valkāties, bet to citu gadu. Uz ziemu šļūtene tiek sarullēta un iemesta bedrē. Vasarā, šķiet, pat ir labi, ka paliek šķirba - kaut nedaudz vēdinās.

Betonu tai apmalei ~5cm biezumā var taisīt, sajaucot gatavo mūrjavu ar granti? Ja jā, tad cik vienības grants var bērt klāt?

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: vārds ()
Datums: 10/09/2014 11:25

gatavā mūrjava betonam būs pa švaku. tai jāber cements klāt, nevis grants.

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: binary ()
Datums: 10/09/2014 11:38

Skaidrs, paldies. Tad būs jānopērk kādu maisu gatavā betona (man tur kādus 18-20 litrus vajag, pieņemot, ka vajag 5-6cm kārtu uz ~6.5 fibo bloku garumiem, kam platums ir <10cm, garums ~50cm).

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: binary ()
Datums: 25/09/2014 20:22

Atkal vajag palīdzību, komentārus.

Uzmūrēju to vienu kārtu bloku, to kārtu nosiltināju ar 5cm putuplastu (~18cm dziļumā). Dziļāk siltināt īsti nesanāca - nebija iedvesmas, tā teikt. Pa virsu kā nu mācēju, tā uzbetonēju apmali 5-6cm biezumā ~15cm platumā (jeb bloka+putuplasta platumā).

Tagad dilemma - ir vērts no iekšpuses nolīmēt sienas ar putuplastu 50cm vai 100cm dziļumā? Būs no tā kaut kāda jēga? Ja jā, tad ar ko līmēt? Derēs kaut kas no parastajām makroflex putām, kas neizplešas? Jebšu tādas tur izsals, izmirks un pēc gada atlips?

Re: Ūdenssūkņa bedres sienu augstums un vāks
Autors: binary ()
Datums: 25/09/2014 22:52

Pie jautājuma par līmēšanu vēl komentārs - tās aplīmējamās sienas nav taisnas, no blokiem mēģināts veidot tādu kā nelielu loku. Cik noprotu, šādā gadījumā jālīmē nevis pa nelielam fragmentam pie katra FIBO bloka, bet atstājot "gaisa kabatas" starp blokiem un putuplastu?

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **  ********  **        **     ** 
 **     **  **     **     **     **        **     ** 
 **         **     **     **     **        **     ** 
 ********   **     **     **     **        **     ** 
 **     **   **   **      **     **         **   **  
 **     **    ** **       **     **          ** **   
  *******      ***        **     ********     ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727