UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
koka pārsegums un krāsns svars
Autors: bern ()
Datums: 12/10/2014 14:12

Kā noteikt maksimāli pieļaujamo krāsns svaru otrajā stāvā? Koka māja ar koka pārsegumiem. Iepriekš gandrīz tajā pašā vietā bijušas krāsns un plīts ar sildmūrīti. Tagad vēlos uzmūrēt vienu lielāku krāsni. Plānojums [failiem.lv] Meistars piedāvā būvēt no 360 ķieģeliem (~1600 kg), kas atbilst arī maniem aprēķiniem par nepieciešamo krāsns izmēru divām 16+16 m2 istabām (kopējā dzīvokļa platība 47m2 ) Nomulsināja Hugo Bruno Šterns, kurš savā grāmatā "Krāsns un pavards ģimenes mājā" raksta, ka maksimāli pieļaujamais svars otrajā stāva uz koka brusām ir 750 kg. Atšķirība vairāk kā 2 reizes!

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: Didzisp ()
Datums: 12/10/2014 18:07

Vispirms, Hugo Bruno Šterna grāmatas nav tās labākās. Tas vīrs tik daudz nodarbojies ar plaģiātu, ka riebjas. Jāzin,kāds ir pārsegums,kādas sijas un tālāk tīra matemātika pēc būvnormām. Protams, ja ir pieredze, tad uz aci var noteikt, cik pārsegums var droši turēt. Ja jau krāsns ir bijusi un apmēram zināms,cik liela, tad visdrīzāk var mūrēt citu krāsni.

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: Praktiķis ()
Datums: 12/10/2014 18:51

Pats būtiskākais manuprāt tas,ka krāsni nemūrē istabas vidū. Ja tā tiek mūrēta tajā sienas pusē kur pārseguma sijas balstas uz nesošas sienas-tad vairāk vajadzētu uztraukties par sienas un pamatu nestspēju. Pārseguma šķērsgriezumam ,protams, arī ir nozīme.

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: bern ()
Datums: 12/10/2014 21:33

Par to skatīšanos uz aci -kad uzdevu šo pašu jautājumu meistariem, viņi raustīja plecus par kaut kādiem aprēķiniem. Esot daudz tādas krāsnis uzmūrējuši, par to, ka kāda būtu izkritusi cauri grīdai, nav dzirdējuši! Man domāt, kā viņiem pašiem ierādījusi kā šis darbs darāms, tā viņi to dara, galvu nelauzot par teorētiskiem fizikas aprēķiniem!!

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: bern ()
Datums: 12/10/2014 21:55

Pamatus un sienas diez vai izdosies pārbaudīt, ņemot vērā, ka apakšējais dzīvoklis nav manā īpašumā!

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: Praktiķis ()
Datums: 13/10/2014 03:39

Šajā gadījumā svarīgs būtu 1-stāva plāns. Ja abu stāvu plānojumi ir vienādi,tad vajadzētu saprast uz kurām sienām balstas pārsegums. Nianse tāda,ka jaunā krāsns balstīsies uz citas sienas nekā abas vecās.Veco krāšņu atbalsta vietas droši vien bija konstruktīvi plānotas ēkas būvniecības procesā. Bez iepriekšējas izpētes neieteiktu uz dullo mūrēt krāsni citā vietā. Ja apakšā ir siena-visticamāk nekas neiebruktu-taču laika gaitā iespējamas nopietnas ēkas deformācijas ko var izraisīt koncentrēta slodze tai neparedzētā vietā.

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: arre ()
Datums: 13/10/2014 14:12

Uz veco laiku rēķiniem arī īsti paļauties nevar. Manas divstāvu mājas otrajā stāvā - pašā viducī atradās pilna izmēra mūrēta malkas plīts + apmēram 4m2 mūrēta - apmesta ķiegeļu pildrežģa siena + podiņu krāsns 1mX2m. Tas viss faktiski balstījās uz vienas 8 metri garas 35X35 cm sijas. Laika gaitā viss šis smagums ielieca siju un attiecīgi visu starpstāvu pārsegumu. Vēl jāņem vērā laika zobs - siju stāvoklis ar laiku neuzlabojas.

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: bern ()
Datums: 14/10/2014 18:58

Baigi šaubos par kaimiņu iesaistīšanas ideju. Ja nu vienīgi stāstu viņiem, ka gribu atjaunot krāsnis tajā vietā, kur tās jau reiz stāvējušas un jautāju aiz liekas piesardzības.
Vai ir vēl kāds scenārijs, kurā kaimiņu iesaistīšana nav nepieciešama? Nomainīt izdedžus no starpstāvu pārseguma, aizvietojot tos ar vieglāku izolācijas materialu, piemēram, ekovati? Pārlikt kādu brusu pāri jau esošajām tā lai viens gals balstītos uz starpsienām, kurām pa vidu bija izbūvētas iepriekšējās krāsnis (starp telpām Nr 1/3 un 2/4)? Apsvērt vieglākas krāsns būvniecību? Es baidos, ka īrnieki nepārkurina.
Apakšējā dzīvokļa plānojums identisks, māja arī labā stāvoklī, mitrums nekur nav ticis klāt.

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Datums: 14/10/2014 22:15

Es kā piesardzīgs un šodien dzīvojošs cilvēks vispār neizskatītu tādu versiju par mūrētu krāsni veco koka starpstāvu mājā. Nezinu, kurš būtu gatavs novērtēt vecu koka pārseguma izturību? Jaunu materiālu gadījumā - nekādu problēmu, bet vai mūrēt krāsni?

Re: koka pārsegums un krāsns svars
Autors: Praktiķis ()
Datums: 14/10/2014 22:40

Varbūt ir iespēja palīst zem pirmā stāva grīdas? Tad varētu saprast vai starpsienām skursteņa tuvumā ir pilnais mūrētais pamats. Parasti šādas starpsienas tiek balstītas uz atsevišķiem mūrētiem ķieģeļu stabiņiem.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  ********  **     **  ********  **     ** 
       **  **         **   **   **        **     ** 
       **  **          ** **    **        **     ** 
       **  ******       ***     ******    **     ** 
 **    **  **          ** **    **         **   **  
 **    **  **         **   **   **          ** **   
  ******   ********  **     **  ********     ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727