UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 2 no 4
Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: pam pa ram ()
Datums: 17/10/2014 12:51

Bet varbūt patīk, kad uz katru slēdzi no griestiem iet "platjoslas" pieslēgums :)
Principā jau var mazliet samazināt vadu skaitu uz slēdžiem- augšā nozarkārbas un uz pārslēdžiem 3 dzīslas, uz krustslēdžiem 4, bet nozarkārba visas skrutkas.
Man personīgi nepatīk kustībsensori, ienāk kāds viesis parunāt koridorā uz minūti, kas izvēršas ilgāk un tad pļukt negaidīta tumsa.
Pie grīdas saliktas led dežūrgaismas, bet galveno apgaismojumu slēgāju ar roku.
Kā reiz 4 slēdži, gar griestiem iet puņķdrātis(mazākais šķērsgriezums kas saimniecībā bij atrodams) no kuras virs katra slēdža atzarojas tāda pat puņkdrāts uz spiedpogu un no releja 2 dzīslas un spuldzi. Viss skaidri un saprotami ja zin kā relejs ir galā un ko viņš dara.
Pirms tam pats vispār nezināju par tādu releju eksistenci, sāku jau štukot par krustāmšķersām slēžiem un vadiem, bet tā kā man T veida koridors ar 3 gaismas objektiem, tad saplānojās tāds vadu burziņš...

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: kelme ()
Datums: 17/10/2014 12:52

Paldies!
Vot par impulsa releju laba doma!
Varbūt kādu shhēmu var iemest!?

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: Rx ()
Datums: 17/10/2014 13:05

Viena shēma ir šāda:

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: kelme ()
Datums: 17/10/2014 13:21

[www.slo.lv]
Šitāds der ?

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: gints__ ()
Datums: 17/10/2014 14:06

Der faktiski jebkurš impulsslēdzis ar 220V "barošanu" (ja nemaldos, mēdz būt arī ar +12V u.c. vadāmi)
Par "shēmu" - jāskatās kā ērtāk - no sadales (impulsa releja atrašanās vietas) uz katru slēdzi atsevišķs vads kā RX piedāvātajā shēmā, vai arī no katra slēdža iet vienkārši vads uz nākošo slēdzi, no kura uz vēl nākošo kaut vai 1000 slēdžiem.

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: Rx ()
Datums: 17/10/2014 16:37

Kelme: Der. Releju slēdz iekšā-ārā ar 230V maiņspriegumu. Relejam divi stabili stāvokļi. Ieslēgts vai izslēgts. Pirmais impuls uz vienu pusi- otrs- atpakaļ un t.t.t.t. Ļipiņa priekšpusē rāda stāvokli. Var to ar roku arī pārslēgt. Ja vēlās zināt, vai uz slodzi padots spriegums ( lampiņas skrūvēsana lai nebūtu zem sprieguma...) paskatās uz ļipiņu un dara tā lai tā būtu uz leju...būs bez sprieguma. Droši var strādāt.

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: ibm ()
Datums: 19/10/2014 11:13

Viennozīmīgi pievienojos impulsa releju klubiņam, pašam tā ir uztaisīts. Agrāk tādi verķi nebija pieejami, kas, protams, ierobežoja iespējas un sarežģīja konstrukcijas.

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 19/10/2014 22:17

impulsa variants ar pogām ir OK, ja vien šo releju ir kur likt, itkā jau neliels štrunts, bet ja sienas/griesti nav no reģipša, tad jādomā papildus nodalījumi. Ar pārslēdžiem atbilstoši plānojot vadu patēriņš nav lielāks par pogas+relejs.
es neesmu pretinieks relejiem, ir tādi risinājumi izbūvēti. Un ir arī ar pārslēdžiem no 5 vietām būvēts.

Relejam ir viens pluss, ja vēlāk izdomā, ka grib dimmeri.

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: rbm ()
Datums: 19/10/2014 23:27

Pašam šobrīd pa ziemu jātiek skaidrībā ar apgaismojumu priekš privātmājas, tā kā dzīvoklī ir realizēti pārslēdži un atzīti par labu lietu, tad arī uz privātmāju ir doma pārnest šo iespēju plus to papildināt ar virkni fīču (galvenais slēdzis ar ko izslēgt visu apgaismojumu, grupu slēdži ar ko slēgāt uzreiz noteiktas apgaismojuma grupas)
Tā kā šobrīd tikai sāku apzināt lietas, tad izskatās ka tehniski ir 4 varianti ar ko vispār iespējams panākt paralēlās slēgšanas:
1. pārslēdži (+ krustaslēdži) - lētākais variants, pie krustaslēdžu izmantošanas problēmas ar taustiņiem (maz kurai slēdžu sērijai ir vairāk kā 1 taustiņš ligzdā).
2. impulsa relejs + zvanapogas - ekonomiskais risinājums, nepieciešama papildus vieta sadalnē.
3. relejstacijas ar 24V vadību (Jung bus un analogi)- iespēja izmantot programmējamus taustiņus ar 8 "adresātiem" vienām ligzdā, rezultātā ja vajag viesitabā vadīt 6-10 gaismas grupas, to iespējams izdarīt ar 1-2 rozetes vietām, nevis ar rindu taustiņslēdžu.
4. KNX - gudrā māja - tālāka 3.varianta attīstība uz vienota ražotāja standarta, iespēja saslēgt un automatizēt praktiski visu.
Cenu diapazons arī atbilstošs - pēc meistaru teiktā aptuvena instalācija pēc 1.varianta mājai izmaksātu pie 2000eur, 4.variants pie 10'000eur.

Ja pareizi sapratu, tad labākais variants kā vilkt kabeļus visos šajos variantos ir zvaigznes slēgums pa tiešo uz katru slēdzi un gaismas grupu no sadalnes, tādējādi ir iespējams vienmēr kā nepieciešams nokomutēt slēdžus un nedomāt, kā no viena istabas stūra aizvilkt kabeli uz otru istabas stūri un pēc tam uz gaismekli. Ja sapņo par KNX, tad var rezervei iemest 2x2x0.8 kabeli (parastais signalizācijas) uz visiem aktīvajiem elementiem.

P.S. Galvenais lai beigās elektroinstalācija neizvēršas par līdzīgu šim pasākumam - vesels RAC priekš elektrības vienam dzīvoklim [cs-cs.net] :)

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Pārslēdzis viena grupa 4 vietās
Autors: aha ()
Datums: 20/10/2014 00:32

varbūt ir vērts ik pa brīdim atcerēties "Keep it simple" principu (tas par 10 gaismas grupām viesistabā un 10 kEUR investīcijām lampiņās). Bet nu vienam māte, otram meita....

No pieredzes, koridoriem arī varu teikt labus vārdus par kustības sensoriem.
Pašam garā koridorā ir 4 pārslēdži/krusta slēdži, ar ko ieslēdz/izslēdz visas 4 lampočkas, plus viena no 4 lampočkām (LEDiņš centrā) paralēli darbinās no kustības sensora. Pieredze rāda, ka 98% gadījumu pietiek ar kustības sensora darbināto lampiņu, un visbiežāk slēdži netiek izmantoti vispār. Vienīgi tajās retajās reizēs, kad pustumsā kaut kas akurāt ilgāk jādara pašā koridorā (tīrīšana utmldz), tad tos nospiež.

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********   ********  **     **  **    ** 
 **    **  **     **  **    **  **     **   **  **  
     **    **     **      **    **     **    ****   
    **     **     **     **     **     **     **    
   **      **     **    **       **   **      **    
   **      **     **    **        ** **       **    
   **      ********     **         ***        **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727