UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: AndrisL ()
Datums: 18/10/2014 21:52

Ir ierīkota privātmājas 1.stāva vannas istabas/tualetes gaisa nosūkšanas sistēma:
- Sienas ventilators ar gaisa pretvārstu tieši zem griestiem;
- L veida d100mm baltā plastmasas ventlācijas caurule līdz jumta ventilācijas izvadam. Caurules horizontālās daļas garums ap 30cm, vertikālās daļas garums ir ap 4,5m, no kuriem 3,5m ir nesiltinātos bēniņos.
- Uz jumta nesiltināts plastmasas ventilācijas izvads.

Problēma - ieslēdzot ventilatoru vannas istabā (kad temperatūra ārā ir zem +5 grādi) no ventilatora mazā straumītē pa sienu uz leju tek aukstajā gaisa vadā kondesējies ūdens. Pēc 10min darbības ūdens vairs netek.
Jautājums, kādā veidā ir iespējams izvairīties no kondensāta gaisa vadā? Pastāv bažas par to, ka,pie āra temperatūra mīnūs grādos, gaisa vads varētu pat aizvilkties ciet ar ledu (aizsalt).

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: Praktiķis ()
Datums: 19/10/2014 08:02

Citu variantu diemžēl nav-jāsiltina.

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: AndrisL ()
Datums: 19/10/2014 10:13

Piekrītu, siltināšana uzlabo situāciju, bet ne atrisina problēmu uz 100%, manuprāt. Jo siltināts gaisa vads atdzisīs, ja nosūces ventilators nebūs visu laiku ieslēgts, un tā arī praktiski būs. Pieļauju, ka ūdens tecēs īsāku laiku, nekā pašreizējās 10min, jo gaisa vads uzsils ātrāk.
Varbūt ir vērts izveidot papildus horizontālu gaisa vada daļu ar diviem 90 grādu līkumiem, uzreiz pēc starpstāvu siltinājuma, lai būtu iespējms zem garā vertikālā posma pieslēgt 2.stāvam paredzēto kanalizācijas izvadu, kur notecēt kondensētajam ūdenim?

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: klucis ()
Datums: 19/10/2014 11:32

Ja nelietotu pretvārstu un būtu dabiska vilkme visu laiku, tad netecētu, bet laikam jau tiek lietots rekuperators?

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: Praktiķis ()
Datums: 19/10/2014 16:04

Siltināšana atrisinās problēmu par 100%-vēl jo vairāk plastmasas kanālam. Lietas būtība ir tajā,ka siltais gaiss ļoti ātri uzsildīs to cauruli (pateicoties siltinājumam),ja arī pirmajā brīdī uz sieniņām izsitīs nelielu kondensātu,tad jau pēc minūtes caurplūstošais gaiss to sāks žāvēt. Ventilācijas izvads jāsiltina pilnīgi viss- arī tas kas virs jumta. Tik pat kā katrā mājā šādi vent kanāli bēniņos-funkcionē bez problēmām. Turklāt variants ar šiem līkumiem kuros savākt kondensātu neies cauri-pats jau nosauci riska faktoru-pie attiecīgajām temperatūrām kondensāts sāks piesalt pie aukstajām sieniņām un nekur nenotecēs.

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 19/10/2014 17:10

Tas, ka ventilācijas kanāls jāsiltina ir loģiski, agrāk mūrējot izmantoja dūmeņa siltumu un mūra materiāls mitrumu kondensēja tajā. Izmantojot ūdens necaurlaidīgus materiālus uz atdzisušās virsmas izkrītošais kondensāts tek uz zemāko punktu. Tad nedaudz pārveidojot vēdkanāla horizontālo posmu tā, lai tas būtu zemāks nekā gaisa ieplūde var šo kondensātmitrumu ievasīt kanalizācijas vēdvadā.

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: aaaa ()
Datums: 19/10/2014 19:30

Novāc pretvērstu - pretvārsts traucē dabīgi siltākajam gaisam visu laiku cirkulēt virzienā uz āru un uzturēt cauruli siltu (arī tad, kad ventilators izslēgts). Pat ja vads būs siltināts, sākumā, ieslēdzot ventilatoru, tas tāpat būs auksts un kondensāts tāpat veidosies. Jāsiltina, protams, obligāti. Bet pretvārsts ir pilnīgi lieks, jo aukstais gaiss mājā nenāks - tas tad būtu pret visiem fizikas likumiem.

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 19/10/2014 20:22

No telpas nekontrolēti izplūstot siltajam gaisam mēs zaudējam siltuma enerģiju - vai tas vajadzīgs. Jo attiecībā uz siltuma zudumiem var veidoties tāds stāvoklis, ka aukstais gaiss var pārvarēt ieplūdes pretestību caur tualetes vēdināšanu un ieplūst telpās, kamēr siltais gaiss caur virtuves vēdvadu ( lielāks diamets) izplūst uz āru vai arī, ja darbojas apkures katls - tas novelk silto gaisu no telpām, kur ieplūdei kalpo tualetes vēdināšanas vads.

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: AndrisL ()
Datums: 19/10/2014 21:12

Par pretvārstu - domāju ka tam jāpaliek, jo;
- tas neļauj siltajam gaisam aukstajā laika periodā plūst ārā, kad nevajag.
- tā kā vanas istabas ventilācijas kanāls ir savienots kanalizācijas vēdināšanas kanālu, tad nebūtu labi, ka vasarā gaiss plūstot no ārpuses uz mājas iekšieni nestu arī kanalizācijas smaku.
- gaisa kustība pretējā virzienā (fizikas likumiem) notiek arī ziemā. Piemēram centrālapkures katlam ir keramiskais skurstenis ar vēdkanālu ar caurumu pie pašas grīdas. Tā kā kurtuvē atrodas bioloģiskās kanalizācijas kompresors (strādā 18h dienā), tad gaisa plūsma pa vēdkanālu ir no ārpuses uz iekšu, nevis otrādi.
Mēģināšu nosiltināt cauruli ar Tenapors T 108-40, un tad redzēs, vai uzlabojums ir vai nav. Ja nē, tad jātaisa līkums ar pieslēgumu kanalizācijas vēdināšanas kanālam ūdens novadīšanai.

Re: Vannas istabas/tualetes gaisa nosūcējs
Autors: aldiss ()
Datums: 19/10/2014 22:17

Jātaisa tā, lai izplūstošais siltais gaiss uzsilda pienākošo auksto gaisu un kondendsāts no trubas jānovada kanalizācijā.

Video kā to uztaisīt ir te:
[www.youtube.com]



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  ********  **    **   ******  
 ***   ***  **     **     **     ***   **  **    ** 
 **** ****  **     **     **     ****  **  **       
 ** *** **  **     **     **     ** ** **  **       
 **     **  **     **     **     **  ****  **       
 **     **  **     **     **     **   ***  **    ** 
 **     **   *******      **     **    **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727