UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: Celsijs ()
Datums: 17/11/2014 13:37

Jautājums, ko darīt ar 1m3 akumulatoru ziemā? Akumulators ir siltināts ar 15cm mīksto vati un atrodas pašā mājā, bet lietas būtību tas nemaina.
Lieta tāda, ka ziemā to akumulatoru neviens nekurinās un tāpēc ir jautājums, ko ar tādu darīt? Ļoti negribas laist visu ūdeni laukā (lai pavasarī atkal nevajag laist jaunu, ar skābekli bagātu iekšā). Cik droši būtu šo akumulatoru uz ziemu atstāt uzpildītu par 85-90%, atstājot vietu ledus izplešanās vietai un atstāt to tādā stāvoklī pa ziemu. Pieņemot, ka tas var sasalt, vai tā gaisa kompensācija būs pietiekama? Vai arī ūdenim sasalstot, tas izplatīsies arī uz sāniem un akumulatoru tāpat saplēsīs?

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: khe ()
Datums: 17/11/2014 14:13

Diez vai tā varēs... Jēdzīgākais tad ir uzturēt tai telpā, kur būs aķis plusus. Vairāk kā par gaisu jaunajā ūdenī būtu jāuztraucas par sāļiem u.c. ķīm savienojumiem, kas no m3 izsēžas uz katla iekšpuses, kā arī kautko pabojā metālam, kamēr noneitralizējas.

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: paskars ()
Datums: 17/11/2014 14:17

Ja pastāv kaut mazākā varbūtība, ka ūdens sasals, tas noteikti ir jālaiž ārā. Ir bijis gadījums, ka vaļējā kannā satecējis un sasalis ūdens to ir deformējis. Pieļauju , ka pats akumulators laimīgā gadījumā varētu nesaplīst, bet tas tiktu deformēts, taču noteikti saplīstu akumulatora pievadi un ventiļi.
Nedrīkst aizmirst par apkures katlu, caurulēm, sūkņiem, ventiļiem, radiratoriem, siltajām grīdām, arī ūdens apgādes sistēmu.
Pilnīgi iztukšot visu sistēmu nav nemaz tik viegli, jo noteikti paliks kāda zemākā vieta, kur ūdenim sakrāties, sasalt un saplēst kādu trubu. Tur noteikti palīdzēs kompresors.
Ja nav paredzēta regulāra sistēmas izmantošana lietderīgāk būtu uzpildīt sistēmu ar nesasalstošu šķidrumu - varbūt akumulatoru var neizmantot vispār.
Ja negribas laist ārā ūdeni un saglabāt sistēmu dzīvu, jācenšas sistēmā uzturēt +5 grādu temperatūru, kaut vai ar elektrību. Dārgi, bet ko darīt?

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: Celsijs ()
Datums: 17/11/2014 16:51

Jā, man viena no domām arī bija akumulatorā ielikt elektrisko tenu, kas to sildītu tiklīdz temperatūra uz akumulatora sienas sasniegtu ~2 grādus.
Bet ir neziņa, cik tāds variants ir ekonomisks un arī mazliet bailes visu mehānismu atstāt uz ziemas guļu. Pie tam šad tad mēdz arī elektrība pazust. Kas tad?

Par caurulēm viss ir saprotams - tur visi ventiļi vaļā un ar gaisu jāpūš viss laukā. Bija arī doma par karsto fēnu, lai kaut cik no iekšas dabūt arā mitrumu. Vai tas varētu strādāt, vai arī tās ir tikai manas iedomas?

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: paskars ()
Datums: 17/11/2014 17:31

Vienu ziemu pats katlu telpu mājā kurināju ar elektrisko eļļas radiratoru. Biju nolicis eļļinieku telpas centrā uz betona grīdas - novācis visus degošos priekšmetus, lai sirds mierīgāka.
Noliku spaini ar ūdeni, kā termometru, lai atbraucot pārbaudītu telpas temperatūru. Vai spainis nesāk pārvilkties ar plānu ledus kārtiņu. Sildītāju mēģināju uzstellēt uz aptuveni +4+5 grādi, cik nu tos brīnumus ir iespējams precīzi uzstellēt.
Kad bija plusi braucu un slēdzu ārā to radiratoru, kad bija mīnusi slēdzu iekšā un šad un tad braucu pārbaudīt. Tā nu to ziemu izdzīvojām un nekas nesasala. Arī elektrības daudz neaizgāja, jo māja tomēr bija siltināta.

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 17/11/2014 21:12

Izlaižot ūdeni no akumulatora, uz tā iekšējās virsmas paliks ūdens plēvīte, kas sakaroties ar gaisu veidos rūsu. Tālāk rūsa sāks ietekmēt radiatoru atgaisošanu un citas regulēšanas ierīces. Pat, ja izlaižot sistēmu un caurules, akumulatoru izsildot ar karstu gaisu ~100 grādi, nav garantijas, ka pēc tam iekšpusē neveidojas kondensāts! Tapēc manuprāt prātīgakais - papildināt sistēmu ar pretaizsalšanas piedevām, to maksimāli nosiltināt - ievīstot radiarorus segās, spilvenos vai kartona kastēs, uz caurulēm uzliekot siltumizolāciju un ar elektroteniem mēģināt uzturēt pozitīvu 2..3 grādi temperatūru šķidrumā.

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: Rx ()
Datums: 17/11/2014 23:13

Lai nesasaltu sistēma ar akumulatoru ir šāds variants, kas arī man bij aktuāls. Pārdomas kas bija: Ja škidrumu kustina, tad tam apgrūtinās sasalšana lokālā vietā. Tas nozīmē, ka, lai sasaltu kāda vieta apkures sistēmā, un sūknis strādā..... akumulatorā ūdens teperatūrai jāsasniedz 0 grādi un vēl klāt kristalizācijas enerģija, kas ir ļiela. Tātad: Uzkurinot 1 tonnu līdz maksimālai vērtībai, palaižot sūkni, lai tas sūknē, bet ar automātiku iestāda telpas temperatūru ( bīstamāko telpas vietu) uz 5 grādiem, sistēma atdzisīs līdz 5 grādiem, un tad sāks "piesildīt". Tā ķā 1 tonnā ir uzkrājams 100kw, tad to lēnām "piešpricē" pie apkures, un tā uztur 5 grādu temperatūru. Jo zemāka temperatūra akumulatorā, jo vairāk ūdens cirkulēs no akumulatora. Sasaldēt 1 tonnu...nav tik vienkārši, pie kam, siltinātā mājā.Tas jau būs vismaz nedēļa, manuprāt pat vairāk..( vajadzīgs ekperiments) vai vairāk. Es pieliku iebūvēto TEN, vadību, ja atpakaļgaitā temperatūra krīt zem 3-5 grādiem, lai sāk silt. Un vēl iespējams uzlikt temperatūras devēju ar mobilā telefona ziņojumu...būs zināms, ka jābrauc un jāiekurina.

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: Eziss ()
Datums: 18/11/2014 00:18

Vispār kāpēc vajadzīgs akumulators un apkures sistēma ja ēku nav paredzēts sildīt. Jāmeklē variants sistēmas konservācijai- lai pēc gadiem viss nav sarūsējis. Tad izrādīsies ka sistēma novecojusi un jādemontē. Varbūt demontēt uzreiz, radiatori kaudzītē, aizkorķēti utt.. Nekas daudz nerūsēs. Pildīt akumulatoru /šobrīd pilnīgi nevajadzīgu, kam viņš vasarai/ ar antifrīzu? Lētāk pēc gadiem uzlikt jaunu. Jāatrod lēts variants akumulatora iekonservēšanai, lai nerūsētu. Iztukšot, izžāvēt un iepumpēt gaisu kādu atmosfēru- nekāda kondensāta nebūs 100 gadus. Pirms tam lieko noskrūvēt un salikt kaudzītē. Pārējā sistēmā nesasalstošs siltumnesējs- ja nu vēlme reizēm iekurināt. Kompromiss naudas apēšanā. Jābūt skaidrībai cik gadi/sezonas celtne netiks lietota, vai to vispār vēl vajadzēs...Ja labā vietā, tad vēl vērts domāt. Pus pamestu māju jau tagad cik uziet, vairums gan cer izdevīgi pārdot, cīnās kā var.Vienu ziemu vienkārši reizi nedēļā vai biežāk jāsakurina, jāiedzer šņabītis plus meitenes- nekas neaizsals. Ilgtermiņā-?

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: pamats topošais ()
Datums: 18/11/2014 01:19

Kā ūdens salst, var pārbaudīt ledusskapī. Sākumā traukam ledus vāks un tad salst uz leju, rezultātā nav kur palikt un plēš kopa visu, t.sk. metāla bunduli. Vai ir vērts riskēt? Ne tikai sasals, bet pēc tam arī atkusīs un viss izplūdīs... Sūkni varēs izmest ārā utt utjpr.
Ja sistēma tiks dzenāta pa riņķi, mazāka iespēja sasalt. Uzliekot eļļinieku uz nelielu + un viss būs kārtībā. Bet vai tad problēma tikai akku? No radioatoriem, grīdām utt viss ir izlaists? Podi, dušas, trapi utt?

Re: Ūdens akumulatora atstāšana ziemas guļā.
Autors: Rx ()
Datums: 18/11/2014 12:39

Podi, trapi aizsargājami ar auto logu šķidrumu. Veidojās putriņa, bet ne kristālisks ledus, kas plēš trauku, cauruli. Arī apkures šķidrumam var liet klāt pretsalšanas škidrumu- koncentrātu, un tas pazeminās leduskristālu veidošanās temperatūru. Papildus aizsardzība. Koncentrātu var šķaidīt: [www.stafor.lv]



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********  **     **        **  ********  
 **    **  **         **   **         **  **     ** 
     **    **          ** **          **  **     ** 
    **     ******       ***           **  **     ** 
   **      **          ** **    **    **  **     ** 
   **      **         **   **   **    **  **     ** 
   **      ********  **     **   ******   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727