UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: Cik temp ūdenim līdz kontūram jums ir?
Autors: igaunis ()
Datums: 01/12/2014 16:05

Labdien Uldi,

Vai Jūs nepaskaidrotu man lūdzu ko nozīme pacēlu kontūra temp uz 37. Grīdas virsma 25.5 grādi. Iepriekšējos gados pie lielajiem saliem kontūru ir nācies sildīt līdz pat tiem 43grādiem.

Man uz grīdu kolektora stāv manuāli regulējams 3-gaitas termoregulators/jaucējs (25-40c, ja korekti atceros), to ar roku piegriežu pēc vajadzības. Uz kolektora stāv 24v uponor motoriņi, kas regulē kontūras atvērumu + Uponor DEM kontrolieris + katrā istabā pa temperatūras sensoram.

Re: Cik temp ūdenim līdz kontūram jums ir?
Autors: Uldis_s ()
Datums: 01/12/2014 17:02

Igaunim -
ar kontūra temperatūru ir domāta no katla iznākošā apkures ūdens temperatūra.

Man ir gāzes kondensācijas katls, kas pa tiešo savienots ar silto grīdu kolektoru bez regulatoriem/jaucējiem. Nav arī āra temperatūras sensora. Katrā istabā ir termosensors, kas atver/aizver attiecīgo apkures loku. Līdz ar to rudenī man katls apkuri silda uz ~32c, kas ir mazākā temperatūra, pie kuras katls nejūk prātā. Pazeminoties āra temperatūrai, manuāli katlam iestatu, ka turpmāk jākurina būs līdz X grādiem. Tas notiek vidēji reizi nedēļā, krasi mainoties āra temperatūrai+vēja stiprumam.

Ja Jums interesēja, kādēļ kontūra temp. tik ļoti atšķiras no grīdas virsmas temperatūras, tas ir tādēļ, ka man apkures caurules (16mm pex) ir ieguldītas 7cm biezā betona pankūkā pašā apakšā, ar ~15cm distanci. Gan cauruļu sieniņām, gan betonam ir sava siltuma pretestība (vadītspēja), savukārt no telpas puses ir siltuma noņemšana (siltuma zudumi), tādēļ arī šī temeratūras starpība. Starp citu, rbm norādītajā ttp://heating.danfoss.com/PCMPDF/Handbook_Planning_VGCTC202.pdf ir smuki aprakstīts.
Vēl - grundfos grāmatiņā norādītā 9K starpība starp grīdas virsmu un gaisa temperatūru ir milzīga. Man parasti ir 4-5 grādi.
Grīdas temperatūru mēru ar infrasarkano termometu.

Re: Cik temp ūdenim līdz kontūram jums ir?
Datums: 01/12/2014 18:12

7cm betons un 15cm attālums starp caurulēm nekādi nevarētu būt iemesls tik lielai temperatūras starpībai starp virsmu un turpgaitu kolektorā. Tādā gadījumā ir jāskata caurplūde, resp. tā ir par zemu - nenoregulēts kolektors, par vāju sūknis, parāk gari kontūri. Kaut kas nav īsti. Cik ir atpakaļgaitas temperatūra no kolektora?

Re: Cik temp ūdenim līdz kontūram jums ir?
Datums: 01/12/2014 18:15

Par tiem 7cm un 15cm es gribēju teikt to, ka tas ir aptuveni standarta risinājums. Bet no otras puses, ja katlam ir problēma ar zemu temperatūras nodrošināšanu un maisītājus negribas likt un esošā situācija apmierina (grīdas silst vienmērīgi un uz virsmas ir norm. temperatūra, tad varbūt arī neko nevajag darīt. Defekts kļūst pa efektu!?

Re: Cik temp ūdenim līdz kontūram jums ir?
Autors: Uldis_s ()
Datums: 01/12/2014 21:07

Viss ir daudz sarežģītāk. Paspēlējos vēl un pamērīju. Katlam iestādītie 38c izpaužas tā, ka katls ieslēdzas tad, kad kontūrs nokrītas zem 32c, bet izslēdzas, kad turpgaita pārsniedz 43c. Faktiski vidējā betona temperatūra pie caurulēm ir 32 grādi, jo īsi pirms katla ieslēgšanās delta starp turp un atpakaļgaitu pie atvērtiem visiem kolektora lokiem ir aptuveni viens grāds.
Kas attiecas uz defektu un efektu, mani viss apmierina. Kaut kā katla elektronika kopā ar maniem istabas sensoriem visu saregulē tā, ka gaisa temperatūras svārstības istabā nepārsniedz vienu grādu.

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  **      **  ********  **       
 **   **   **     **  **  **  **  **        **       
 **  **    **     **  **  **  **  **        **       
 *****     **     **  **  **  **  ******    **       
 **  **     **   **   **  **  **  **        **       
 **   **     ** **    **  **  **  **        **       
 **    **     ***      ***  ***   ********  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727