UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: binary ()
Datums: 12/12/2014 09:47

Var palasīties šeitan - www.building.lv/forums/99/86303/

Tur vienā no beidzamajām lapām ir links uz 400W DC/AC 12V/230V sprieguma pārveidotāju ar (it kā) normālu sīnusu un lādēšanas funkciju, LV nopērkams par €120. Protams, papildus vajag 12V aķi, pēc papīriem robežās no 18Ah līdz 120Ah.

Ar ko šāds variants varētu būt labāks nekā "kompja UPS"? Ar to, ka teorētiski tas pārveidotājs strādās gan šodien, gan pēc gada, gan pēc 20 gadiem, ja vien pašai elektronikai kaut kas neaizies pa pieskari. Aķi var bez problēmām nomainīt ik pēc dažiem gadiem. Kā notiek UPS aķa mainīšana - nav ne jausmas… Nomainīt, protams, var, jautājums ir - vai var piemeklēt piemērota izmēra aķi par saprātīgām naudām. Niks gadījumā tātad ik pēc dažiem gadiem jāmeklē nevis vienu UPS aķi, bet veselus 4 pārcenotus aķus.

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: aae ()
Datums: 12/12/2014 09:47

binary Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ar vislētāko varbūt gluži nē - cik ir
> lasīts, jāskatās, lai būtu normāla sinusoīda
> izejā. Tas pats arī uz UPS attiecas.

Ja vajag nobarot tikai parastus cirkulācijas sūkņus, der arī lētais pārveidotājs ar 'zāģa sinusu'

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: EgilsK ()
Datums: 12/12/2014 09:58

Nu šito es arī gribēju zināt - bez UPS piemetu vienkāršāko aķi un inverteru. Ne jau katru dienu zūd elektrība un neba nu man sūknim datora smadzenes...

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: binary ()
Datums: 12/12/2014 10:07

aae, par to domas dalās. Strādāt jau strādās, jautājums tikai - cik ilgi (tb kad būs pašu sūkni jāmaina).

EgilsK, ja sūknim būtu datora smadzenes, tad pašām smadzenēm derētu arī štruntīgas kvalitātes elektrība - tāpat datora PSU to ienākošo pārveido uz normālu 12V, 5V un 3.3V DC, kas tad tālāk tiek padoti datora dzelžiem (gan smadzenēm, gan DC motoriem, gan visu pārējo). AC sūknim tomēr citas prasības pret to elektrību.



Labots 2 reizes. Pēdējo reizi labots 12/12/2014 10:09, labojis binary.

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: aae ()
Datums: 12/12/2014 10:42

binary Wrote:
-------------------------------------------------------
> aae, par to domas dalās. Strādāt jau strādās,
> jautājums tikai - cik ilgi (tb kad būs pašu
> sūkni jāmaina).
>
...

empīriskā pieredze rāda, ka ilgi, man tāds "ups" iet jau daudzus gadus.
Elektrības pārtraukumi, kad sūkņi iet no invertora gan bijuši reti, pāris reizes gadā uz max pusi dienas, vēl 1-2x sezonā mēdzu sistēmu 'patestēt' kādas ~8 stundas, nekas slikts nav novērots. Sūkņi ir Grundfos klasiskie, nav Alpha, kuriem elektronika iekšā.
Kuru detaļa tad cirkulācijas sūknī varētu tikt bojāta? Un vai zināms kāds reāls gadījums, kad sūknis nobeidzas tieši dēļ lētā invertora?

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: binary ()
Datums: 12/12/2014 11:01

Reālus gadījumus nezinu. Zinu vien, ka ir lasīts, ka cilvēkiem pie UPS pieslēgti sūkņi mēdz nelāgi trokšņot, ko citi diskusiju biedri pamatojuši ar UPS izeju.

Vēlreiz piebildīšu - vārīgā daļa varētu būt pats motors, nevis sūknī esošā "elektronika", kam nevajag ne konstantus 50Hz (AC vispār nevajag), ne pāris simtus voltu.

Pāris reizes gadā nav daudz. Man, piemēram, šomēnes vien Sadales Tīkla plānotie atslēgumi uz doto brīdi ir 4 gab, katrs pa 7 stundām. Vai būs vēl - pagaidām nezinu. Tāpat diezgan bieži (citreiz 1x mēnesī, citreiz 10x nedēļā) elektrība vienkārši noraustās vai pazūd - parasti par šiem gadījumiem nav ne jausmas, uz cik ilgu laiku, jo par to pēc darba liecina vien pulksteņi plītī un radio, kas "nometās" pie elektrības pazušanas (ja pazūd vakarā, tad, protams, varam arī novērtēt gan ilgumu, gan pārtraukumu skaitu vakara gaitā). Tas viss - nieka 30km attālumā no Rīgas centra.

Pašam pagaidām apkure nav atkarīga no elektrības - pāris gadus plānots kurināt kamīnkrāsni. Pēc tam būs arī kāda automatizētā apkure, tāpēc pamazām ievācu info "par un ap" tēmām, kas vēlāk varētu pašam varētu būt aktuālas (tai skaitā apkures veidi, apkures sistēmas drošība).



Labots 2 reizes. Pēdējo reizi labots 12/12/2014 11:04, labojis binary.

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: SerViss ()
Datums: 12/12/2014 12:05

Atvainojos topika autoram! Bet tā kā foruma meklētājs par UPS neko nerāda, tad pirms sestdien gaidāmās vētras atļaušos tēmas karstumā pajautāt:
- Vai invertoram ORVALDI 820GE mazo oriģinālo akumulatoriņu var (drīkst) tā prasti aizvietot ar kādu, teiksim 50 Ah automobiļa akumulatoru? Izmantošanas mērķi - mobilo telefonu, portatīvā datora uzlādēšana; interneta modēma uzturēšana ; bārdas skuveklis; kāda galda lampa.
Ja drīkst, tad vai drīkst turēt ilgstoši pastāvīgi pieslēgtu reizē ar esošu elektrību (piemēram papildus monitoru garantētai nenodzišanai) kā neizslēgšanās garantētāju, jeb tikai ar īslaicīgu barošanu no akumulatora avārijas reizēs, nepieslēdzoties elektrotīklam?

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: Rx ()
Datums: 12/12/2014 12:12

Ja lieto parasto UPS ( taisnstūrveidīga sinusoīda), tad motoram ( sūknim) strauji zūd griezes moments, un izdalās uz tinumiem liels siltums. Motors var griezties tukšgaitā bet zem slodzes nē...Viss atkarīgs no daudziem faktoriem. Ja griežās, tad sūknē un liela varbūtība ka nesadegs...Bet karstāks gan paliks. Ja sūknis lielajā lokā, tad tam siltums no siltumnesēja būs mazāks nekā mazajā lokā ( sevišķi akumulatora uzlādes laikā!) . Un ja apstājās mazajā lokā, tad tas var būt ļoti slikti...Tāpēc , domāju, pēc elektrības pazušanas un parastā UPS ieslēgšanās, vajadzētu arī "iemidzināt" krāsni, lai tā "pieklust". Drošāk iegādāties sinusoidālo UPS. Visādu filtru konstruēšana ir "zelta roku" privilēģija.

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: Rx ()
Datums: 12/12/2014 12:24

Par lielāka akumulatora pieslēgšanu: UPS shēma "redz" akumulatora spriegumu un nepalaiž UPS ja spriegums ir zem, tuvu 11V. Pat , ja palaišanas laikā spriegums nokrītās zem 11V...būs avārijas nepalaišanās režīms. Daudziem UPS var apmānīt, slēdzot iekšā ārā iekšā ar rokas pogu. Ja pielikts lielas ietilpības akumulators un tam ar spriegumu viss ok, tad UPS strādā ilgi no šī akmulatora. Jāņem vērā, ka iekšējā shēma lādē tikai ar mazu strāvu ( apmeram 500mA, ja ir akumulators 7AH). Tātad lielais akumulators netiks lādets, jeb lādēsies gandrīz bezgalīgi... Ja UPSam pielikta slodze, lielāka par pieļaujamo, vai slodzē ir lielas kapacitātes kondensatori, tad UPS var iestāties avārijas režīmā un to var atjaunoti palaist labākajā gadījumā ar rokas pogas spiešanu.

Re: 12v cirkulācijas suknis
Autors: Didzisp ()
Datums: 12/12/2014 12:28

Lielakoties jaunajiem UPS orģinālo akumulatoru neizdodas aizstat ar "kombaina" akumulatoru. UPS programnodrošinājums jūt, ka kautkas ar aķi nav riktīgi un nelaižas vaļā. Protams, ja ir programista talants, tad var upsim "iestāstīt" ,ka akumulators ir īstais un tas darbosies. Otra problēma ir liela akumulatora uzlādēsana,kad ir elektrība. Ar UPS orģinālo lādētāju 100Ah akumulatoru neuzlādēsi. Es nemaz nerunāju,ka šiem nolūkiem jaizmanto speciāli dziļizlādes akumulatori. Ja parasto "kombaina" svina akumulatoru noturēsi pāris dienas izladētu, tad tam būs pipec. Vārdu sakot,ja rokas aug no īstas vietas, tad daudzko var sakombinet, bet jabūt labām zināsanām elektronikā. Savulaik biju autiņā uzlicis vecu APC 300VA UPS un tas darbojās ideāli, jo nekāda softa, kurš čekotu akumulatoru tam nebija. Viss bija labi līdz brīdim kamēr metinātājs svarku ieslēdza tai upsī, jo štepselis ta lien iekšā. Vēl uzbrauca,kas tas par sūda pārveidotāju, ka metināt nevar. Ar to arī UPS karjera beidzas :)

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **    **  **     **  ********  
 **     **  **        ***   **  **     **  **     ** 
 **     **  **        ****  **  **     **  **     ** 
 *********  ******    ** ** **  **     **  ********  
 **     **  **        **  ****   **   **   **        
 **     **  **        **   ***    ** **    **        
 **     **  ********  **    **     ***     **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727