UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: Jurģis K. ()
Datums: 20/01/2015 21:16

Sakiet, vai apkures izplešanās trauku es drīkstu izmantot mājas ūdens apgādē, ja es to uzpumpēšu uz 2bar? Vienkārši tiem šobrīd ir saldas cenas, gandrīz 2x lētāk nekā parastiem spiedkaliem ar to pašu tilpumu.
Varbūt tiem ir kaut kādas konstruktīvas atšķirības, kas neļauj to neļauj izmantot citām vajadzībām.
1'' savienojuma samazinājumu uz 3/4'' es varētu pārdzīvot.

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: Rx ()
Datums: 20/01/2015 22:28

Aukstajam ūdenim paredzētam hidroforam ir veselībai nekaitīga gumija. Citiem mērķiem paredzētajiem tā var būt neveselīga.

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: Jurģis K. ()
Datums: 20/01/2015 23:27

Da tur jau nevar saprast, kam tieši paredzēts ir tas katls. Viens raksta, ka apkures sistēmām, cits karstā ūdens sistēmām, trešais vienkārši uzraksta, ka tas ir izplešanās trauks bez noteikta pielietojuma.

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 21/01/2015 09:00

Aukstā ūdens spoedkatls var arī nebūt, jo tā uzdevums izlīdzināt vai nomierināt ūdens plūsmas svārstības tad, kad sūknis to dzen sistēmā. Līz ae to pietiek ar to nelielo spiedkatlu, kas šodien tiek uzlikta uz sūkņa virū ~20...50l tilpumā. Taču, ja tev ir vecā tipa virzuļsūknis, plūsmi rodas liela nevienmērīiba, tad spiedkatla tilpumam jābūt lielākam.
Bet spiedkatls mierīgi darbojas bez gumijas membrānas. Galvenais lai ir vismaz 3 izvadi- ievadi. Parasti vertikāla tvertne, kur auksto ūdeni iedzen no apakšas. Bākas 2/3 augstumā izvads, kur bākas augšējā daļa ir gaisa spiedapjoms. Augšējais trešais izvads , kalpo gaisa nolaišanai, tad, kad tu sistēmu sāc uzpildīt. Kad ūdens sāk plūst no "vidējā" izvada uz māju, tad augšējo gaisa izvadu hermetizē, taču jābūt spiediena mērītājam, vai sūkņa ieslēdzējam, kas saistīts ar spiediena izmaiņām - kritumu. Vismaz pārdošanā esmu redzējis spiediena slēdzi kopā ar manometru.

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: Viesturs470 ()
Datums: 21/01/2015 10:19

uz tvertnes ir norādīts maksimālais spiediens ! parasti ūdens apgādes sistēmās tas ir augstāks, nekā apkures ! lieliem pārspiedieniem tāpat ir vajadzīgs drošibas vārsts, jo piemēram parastam el boilerim neprasa likt hidroforu, jo tipums nav tik liels lai radītu problēmas ar izplešanos temperatūras svārstību dēļ. otrs aspekts par kautīgumu veselībai jau pieminēts iepriekš !

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: pamats topošais ()
Datums: 21/01/2015 10:35

Loģiski domājot, dzeramā ūdens apgādei jābūt nekaitīgākai nekā apkures sistēmai. Bet, ja spiedtraukā nomaina to gumiju uz piemērotu, tad taču nekādām atšķirībām nevajadzētu būt.
Par to kā veikali apraksta savas preces, vispār nav vērts diskutēt. Vienā veikalā "kociņi kanapē maizītēm" otrā - "zobu bakstāmie" :D

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Datums: 21/01/2015 10:57

It kā varētu laikam jau tehniski, bet kaut kā nešķiet loģiski, ka neviens nav izdomājis tirgot universālus.
Man šķiet, ka apkures traukiem tur ir membrāna pa vidu mucai nevis kā maiss ūdenim. Tas iespējams maina to, ka tā membrānas konstrukcija īsti nav paredzēta tādam regulāram pilns tukšs režīmam. Otrā lieta tā gumija un atbilstība pārtikas vajadzībām. Trešā lieta kas nāk prātā ir tas, ka apkures trauka gadījumā šķidrums saskaras ar metāla korpusu pa tiešo, nevis atrodas maisā. Tas ļoti iespējams varētu radīt kondensātu, jo īpaši ja trauks ir relatīvi siltajās telpās. Spiediena ziņā abi trauki ir gan lielām rezervēm. Apskatījos apkures traukam ir marķējums uz 10bar.

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: Jurģis K. ()
Datums: 21/01/2015 13:18

to Vilnis_Radio:
Ir gan gan universiālie (apkurei un ūdenim) [www.varem.com] , gan tikai ūdenim paredzētie [www.varem.com], gan tikai apkurei (gan ar, gan bez maināmas membrānas) [www.varem.com] - tāpēc arī rodas tādas neskaidrības, kad un kru drīkst izmantot.
ELBI traukiem var atrast ko līdzīgu.

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: Jurģis K. ()
Datums: 21/01/2015 13:23

ELBI bija tā, ka tas visur 1,5 bar pre-charged pressure bija sapumpējis - ūdens spiedkatlos tas tā kā būtu par maz, ne?!
[termoidraulica.elbi.it]

Re: Apkures izplešanās trauks ūdens apgādē
Autors: ibm ()
Datums: 25/01/2015 20:21

Drosmīgi teikšu, ka pārsvarā VISIEM spiedkatliem/izplešanās traukiem/whatever kā tos sauc, ir ražotāja "precharge" ap 1,5bar, tas tāds universāls lielums galvenokārt, lai pārbaudītu paša trauka hermētiskumu (vai nelaiž gaisu). Pašsaprotami, ka, uzstādot konkrētā risinājumā jeb shēmā, pretspiediens ir jānoregulē atbilstoši vajadzībām. Priekšspiediens neko nepasaka par spiedkatla/trauka lietošanas mērķi. Cik atceros, tiem pašiem ELBI traukiem, kas nav paredzēti dzeramajam ūdenim, ir uzlīme ar pārsvītrou krānu un kas līdzīgs (neatceros) uzrakstam NON POTABLE vai tādā stilā.

Tiem, kas domāti ūdensapgādei, parasti iekšā ir gumijas maiss un tas ir izturīgāks nevis pret pašu spiedienu kā tādu, bet pret vibrācijām un straujām spiediena maiņām, kas notiek sistēmās ar tipisku ūdensapgādes sūkni.

Maksimāli pieļaujamas spiediens traukam ir norādīts uz ražotāja plāksnes/uzlīmes.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.