UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Kuru čuguna katlu?
Autors: qwertys ()
Datums: 14/05/2015 13:22

Ir vesela virkne malkas apkurei čuguna katlu. Piem. GALMET, CALDERA, SIME, VIADRUS, MaxiTECH,TBK. Noteikti šī ir tikai daļa no variantiem. Kuru labāk izvēlēties priekš 150kv.m. platības?
Interesanti ka cenas ir ļoti atšķirīgas. Laikam populārāks ir Viadrus, bet pazīstamiem pēc 2 gadiem saplīsa viena sekcija.

Nu un arī jautajums par Kalvis. Nav čuguna, bet interesē vai gadījumā nav labāka izvēle par cik ir vienkāršak labojams un ir ilgākas degšanas kurtuve?

Re: Kuru čuguna katlu?
Datums: 14/05/2015 15:14

Sākumā tev jāiegūst kopaina, jo katls var veidot pat mazāk par pusi no visām centrālapkures izmaksām. Ja ir stingrs plāns taisīt ķep ļep un pēc sentēvu metodēm, tad labāk vislētāko no katliem.
Ja gribi mūsdienu standartu, tad sarēķini visu apsaisti kopā un pēti kas tev sanāk katlam un kādu izvēlēsies. Čuguna katls malkai tā protams jau ir pagātne.
Kaut kādi par un ap ir šeit - [www.building.lv]
Daudz jau te par to runāts, vari pameklēt forumā vēl.

Re: Kuru čuguna katlu?
Autors: Gerogs999 ()
Datums: 14/05/2015 15:28

par čuguna katlu malkas apkurei ir vislabākās atsauksmes. Kurinu bez smacēšanas. Kalpo lietuviešu katls vēl no 80 gadu beigām. Tas ir tur pat 30 gadi.

Re: Kuru čuguna katlu?
Autors: qwertys ()
Datums: 14/05/2015 23:48

Par apsaisti man nav raizes, tā jau ir gatava un vislabāka no visām kāda var būt malkas apkurei. Notiks tikai katla maiņa.

Par akumulacijas tvertni nav īsti skaidrs. Māja nav siltināta un diezgan labi izpūšas. Vai ir maz jēga domāt kaut ko par ekonomisku režīmu, ja tas strādā pamatā tad, kad arī māja ir pietuvināta ekonomiskumam.

Re: Kuru čuguna katlu?
Datums: 15/05/2015 00:27

Piedodiet, ne pa tēmu, bet atmiņā nozibēja slavenais teiciens par to, ka ekonomikai ir jābūt ekonomiskai. :)

Nu cik var noprast, tad visa tā padarīšana ir tādā arhaiskā veidolā. Tādā gadījumā varbūt labāk skatīties uz tiem ilgdegšanas trumuļiem Stropuva un līdzīgiem? Tas vismaz manā skatījumā ir jēdzīgāk, nekā mocīt katlu tizlos režīmos un domāt, kas varētu ilgāk izturēt.

Re: Kuru čuguna katlu?
Autors: qwertys ()
Datums: 15/05/2015 14:12

Viss jau būtu ok, ja vien vecāki sāktu ar mājas siltināšanu nevis domātu kā labāk izskaistināt dārzu vai ieklāt bruģi.
Cilvēki kuriem tas nepieciešams ir pensionāri un tagad jau pēc pieredzes secinot, ka nerūpējas par taupību, ir vajadzīga cik nu vien var prastāka apkure, jo "gudru" katlu dēļ nepareizas kurināšanas pārvārīja un tam uzpūtās no iekšas burbulis neskatoties uz 1,5bar drošībnieku. Labi ka nav pārsprādzis.
Gribētu saprast kā labak tagad likt. Vai ar Viadrus katlu varētu būt teorētiski rezultāts nestaigāt aukstā ziemas naktī piemest malku vai tomēr jādomā par akumulatoru? Vieta kaut kādai 700 -1000l mucai būtu.

Re: Kuru čuguna katlu?
Datums: 15/05/2015 14:58

Nu ja tu negribi, lai viadrus uzsprāgst, tad liec akumulāciju un visu standarta apsaisti no katla līdz akumulācijai un vēlams arī ups papildus drošībai. Tas būs visdrošākais variants.
Viadrusam ar to kāda temperatūra būs no rīta nav nekāda sakarība. Viadruss tikai nozīmē palielinātu malkas patēriņu un netīrāku skursteni.
To kāds būs komforts nodrošina akumulācijas lielums un regulatori, kuri padod siltumu no akumulācijas uz māju, protams arī mājas siltinājums.

Re: Kuru čuguna katlu?
Datums: 15/05/2015 15:01

Galu galā, kas tad ir ar to veco katlu? Kas tā par marku? Varbūt, ka tas ir reanimējams un ir labāks par visiem tiem čugunniekiem?

Re: Kuru čuguna katlu?
Autors: soseds2 ()
Datums: 17/05/2015 12:30

Ja domājam par drošību, tad pirmām kārtām nepieciešams siltuma akumulators, bet slēgumā ar katlu paštecē ar konkrētai jaudai piemērotiem cauruļu diametriem . Otra lieta ir maksimāli vienkārša katla apsaiste ar minimumu automātikas. Pareizi būtu, ka saimniekam kurināšanas procesā būtu tikai jāatver katla durtiņas, jāiekurina, un jāvaktē siltuma akumulatora temperatūra, lai noteiktu kurināšanas beigu posmu. Katls drošības ziņā der jebkurš, bet kā jau citi profiņi te iesaka, es arī ieteiktu pamata variantu tērauda katlu. Tērauda katli ir ekonomiskāki un var sadedzināt mazāk malkas, lai iegūtu vairāk siltuma salīdzinājumā ar čuguna katliem.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **   *******   **      **  **    **  **    ** 
 **  **  **  **     **  **  **  **  ***   **   **  **  
 **  **  **  **         **  **  **  ****  **    ****   
 **  **  **  ********   **  **  **  ** ** **     **    
 **  **  **  **     **  **  **  **  **  ****     **    
 **  **  **  **     **  **  **  **  **   ***     **    
  ***  ***    *******    ***  ***   **    **     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727