UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

negriež 3 fāzu motoru
Autors: persejs ()
Datums: 12/08/2015 13:10

Sveiki. Tātad problēma sekojoša - strādāju darbnīcā, itkā noraustījās elektrība, bet turpināju zāģēt. Slēdzu zāģi 2x iekšā - negriež vispār, citi 3 fāzu arī negriežas. Tātad nav vienas fāzes, bet aptuveni ar to arī manas elektriķa zināšanas beidzas. Notestēju ar spuldzīti - vienu galu pie 0, otru pie L1, L2, L3 - pie visām deg. Arī visa vienfāzes elektronika darbojas, pat nepateiktu, ka kaut kas noticis.
Loti spoži iedegas arī pie L1 ar L2 un L1 ar L3, bet L2 ar L3 nedeg. Rakstu, jo liekas, ka risinājums ir vienkāršs, bet googlē kko atrast tik specifiski ir tik grūti. Paldies!

Re: negriež 3 fāzu motoru
Autors: Rx ()
Datums: 12/08/2015 13:22

Spuldzīte var degt arī, ja nav viena fāze. Tas ir tāpēc, ka spriegums uz neesošo fāzi var pienākt no blakus fāzēm caur pieslēgtu "kautkur" slodzi. Pareizāk mērīt ar mērinstrumentu, pie atslēgtiem paterētājiem, un ieejā- ( pie skaitītāja.) Jāmēra kā fāzes, tā līnijas spriegumi. Tieši šis apstāklis, ka slodze dod mānīgu spriegumu uz atslēgtas fāzes ir fāžu esamības kontroles sarežģītība!

Re: negriež 3 fāzu motoru
Autors: persejs ()
Datums: 12/08/2015 14:28

Paldies par atbildi! Nomērīju spriegumu - visur rāda vienādu. Man gan ir vecais, ar bultu, ne digitālais, bet tik un tā pie 0&L1, 0&L2; 0&L3 rāda 8 no 10 vienībām, ja ir uzgriezts uz 300V. Tā tak vajadzētu būt, ne? Visur vienāds - gan pie korķiem, gan pie vada sākuma, gan vada galā. Turklāt parasti ja pazūd kāda fāze, daļa elektroierīču mājās vai garāžā nedarbojas, jo visas nedala vienu fāzi, bet darbojas viss! Arī darbnīcā jau pamēģināju vienfāzu iekārtas padarbināt paņemot no katras fāzes un viss darbojas, tikai 3 fāzu motors ne.
Kas paliek pāri? Īssavienojums vadā - kāds kurmis uzdarbojies?

Re: negriež 3 fāzu motoru
Autors: Guchii ()
Datums: 12/08/2015 14:37

Man arī reiz bija tāda situācija, tur gan bija 3 fāzu pagarinātājā. Izrādijās, ka kabelī kaut kur sit uz īso starp fāzēm. Nācās norakstīt kabeli, jo vainigo vietu grūti atrast. Elektro motors negriezās, ja arī kabeļus raustot, ieslēdzās, tad karsa motors un sūdīgi grieza, gura nost.
Varbūt izsaukt kādu elektriķi, lai nav jāmocās. Tā būs ātrāk un vienkāršak un lētāk. Man tā vainas noskaidrošana maksāja vienu motoru.

Re: negriež 3 fāzu motoru
Autors: Rx ()
Datums: 12/08/2015 14:53

Jūs mērījat fāzes spriegumu. OK. Pamēriet līnijas spriegumu: Lai labāk saprastu: katrs fāzes vads tiek nosaukts ar savu burtu: ABC. Tad pamēriet A-B, A-C, B-C. Ja kautkur nav sprieguma, tad viena nosaukuma fāze padota pa diviem vadiem, jeb īsslēgums starp fāzēm. Tad arī 230V pret nulvadu būs visos gadījumas....

Re: negriež 3 fāzu motoru
Autors: persejs ()
Datums: 12/08/2015 15:12

Paldies vīri par palīdzību, tagad viss ir skaidrs un izskatās pēc īsslēguma starp L2 un L3. Par laimi ne 100m ieraktajā vadā uz darbnīcu, bet pirms. Vienīgi izskatās, ka lentzāģa motors pagalam, vismaz pat neiedūcas vairs, jāskrūvē nost un jāskatās kas pa lietu... Cik aptuveni izmaksā sliktākais scenārijs - pārtīt tos tinumus 1,5kw motoram?

Re: negriež 3 fāzu motoru
Autors: Rx ()
Datums: 12/08/2015 15:23

Ja motors pagalam, tad vienalga jaiedūcas...jo visi 3 tinumi nevar reizē sadegt.... Salabojiet fāzes un tad.....Varbūt kada starpshēma nenostrādā un nepadod spriegumu uz motoru. Senāk šādu vienkāršu kontroli veicu slēdzot vairākus palaidējus , kuri nostrādā no 380V, virknē, lai tie nostrādātu tikai tad, ja ir spriegums 380V uz tā...Bet tas vienalga nebija 100% droša kontrole jo pat zemāks spriegums var likt palaidējam nostrādāt. Ja Jums kads palaidējs uzlikts uz L2-L3 ( tie ir savienoti īsslēgumā...), tad tas nenostrādās...un motors negriezīsies...

Re: negriež 3 fāzu motoru
Autors: moldriks ()
Datums: 24/08/2015 22:33

Nekas tur negriezīsies. Attaisot motra vāciņu uzreiz var just pēc smaržas kad ir nosvilis. Starp tinumiem var nomērīt pretestību. Parasts testeris neko nemaksā un, ja Tev ir darbnīca, tāpat noderēs. Ap 15, 30eur/kW tas pārtīšanas joks nerīgas pusē izmaksātu. Kādreiz bija 10Ls/kW. Senāk bāza drošinātājus motoru aizsardzībai, bet fāzes pazušanas gadījumā nenostrādājot termoaizsardzībai motors pēc dažām sekundēm ir miris. Vajag uzlikt motoru aizsadzības automātu, kurš atslēgs visas fāzes uzreiz pie īsslēguma vai pārslodzes.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.