UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

ūdens apgādes automāts
Autors: . ()
Datums: 16/08/2015 22:43

doma beidzot no akas uz māju ievilkt ūdeni. no akas līdz mājai 22m. no ūdens līdz virszemai ap 2-5 metri atkarībā vasarā vai pavasarī. Sūkni ar spiedkatlu doma likt mājā. divi krāni un tolete paredzēti galā.
Jautājums
1 ka'da nozīme man tiem 0,6kw vai 0,8
redzu tik to ka vairāk terēs elektrību.
2 cik ilgmūžigi ir tie lētie līdz 100eur.

Re: ūdens apgādes automāts
Autors: varis ()
Datums: 16/08/2015 23:04

Vēl viens jautājums: cik dziļi jāliek truba akā?

Re: ūdens apgādes automāts
Autors: binary ()
Datums: 17/08/2015 07:49

Vēlams rakt zem sasalšanas dziļuma. Vispārīgi ir dzirdēts 1.4m. Dažādos reģionos tas var atšķirties. Ja kaut kādu iemeslu dēļ nav iespējas parakties zem sasalšanas dziļuma, tad vai nu trubā jāierīko sildkabeli, vai arī jātaisa tā, lai pēc sūkņa izslēgšanās ūdens no trubas izlīst atpakaļ akā (tātad katru reizi, kad sūknis ieslēdzas, tam jāuzsūc arī posmu no akas līdz mājai). Pēdējā variantā būtu vēlams uztaisīt, lai to "fīču" var "ieslēgt" tikai uz ziemas periodu.

Spiedkatlu un spiediena regulatoru ir prātīgi likt mājā - spiedkatlam nepieciešamas "apkopes" (spiediena pārbaude, uzpumpēšana), regulatoram vienkārši nav veselīgi būt āra klimatā. Sūkni, manuprāt, varētu likt arī akā - būs mazāks troksnis (jo sūknis atrodas ārā), sūknim mazāka slodze (jo vertikālais augstums līdz ūdens līmenim mazāks).

Par "Tie lētie līdz 100eur"… Tikko mainīju itāļu sūkni, Speroni (Euromatic) PGC 800, Depo par €67 (pliks sūknis bez hidrofora un spiediena reguļa). Nobeidzās 2.5 vai 3 gadu laikā, stāvot ~pusotru metru dziļā bedrē. Iepriekšējam saimniekam arī sūknis pāris gadus tikai nostāvēja. Manā gadījumā bija izžuvis gultnis, kā rezultātā ass zem gultņa reizēm izslīdēja un laika gaitā izdila. Laicīgi nomainot gultni uz normālu, nekas tamlīdzīgs nebūtu noticis. Vecajam sūknim restaurēšu izdilušo asi, būs divi identiski lētā gala sūkņi, abi darba kārtībā. Domājams, ka ar normāliem gultņiem tam sūknim nekas nebūtu noticis arī daudz ilgākā laika posmā.

Par jaudu… Katram sūknim ir dažādi parametri, ne tikai patērētā jauda. Manuprāt, svarīgāki parametri ir:
* cik litrus sūknis spēj sapumpēt minūtes (stundas) laikā
* cik augstu sūknis spēj uzspiest ūdeni

Par otro parametru - manējam ir norādīti 40 metri. Ja pareizi saprotu, tad tas nozīmē, ka mans sūknis spēj bačokā, kas atrodas tieši pie sūkņa, iepumpēt 4 bārus (ar lielām mokām). Ja bačoks atrastos 5 metrus augstāk par sūkni, tad 3.5 bārus.

Re: ūdens apgādes automāts
Autors: soseds2 ()
Datums: 17/08/2015 12:21

Visu var finansiāli aprēķināt: sūkņa cena, kalpošanas laiks, apkalpošanas izmaksas, parametri.
Par 100 eiro vairs nekas nopietns nesanāk, ja nu vienīgi tāds sū- knis, kas jāmaina ik pa 2 gadiem. Ja tā, tad kāpēc nenopirkt akā gremdējamo grundfosu komfortā, kam nav nepieciešams spiedkatls un tas dod pastāvīgus 4bar un kalpos ilgi.

Re: ūdens apgādes automāts
Autors: binary ()
Datums: 17/08/2015 13:28

Lētie sūkņi ir laimes spēle - viens nokalpo gadu, cits piecus gadus, cits desmit un vairāk (iespējams, piepalīdzot ar apkopēm ik pēc pāris gadiem). Bet kā sencis teica, viņiem darbā arī profesionālie sūkņi nereti nobirst, tā ka nav garantijas, ka pēc 3-5 gadiem to pašu grundfosu nenākas nomainīt. Uj, atvainojos - nest uz remontu un uz remonta laiku ūdeni stiept ar spaiņiem, jo tajā cenu kategorijā tak roka neceļas "vienkārši nomainīt".

Re: ūdens apgādes automāts
Autors: binary ()
Datums: 17/08/2015 13:29

Un jā, grozies kā gribi, bet kalpošanas laiku varētu būt pagrūti "finansiāli aprēķināt"…

Re: ūdens apgādes automāts
Autors: vins ()
Datums: 17/08/2015 15:17

To soseds2;

Par kādu Grunfosu iet runa? Parasti jau iegremdējamie spiedienu neregulē...

Re: ūdens apgādes automāts
Autors: soseds2 ()
Datums: 17/08/2015 22:52

[www.tet.lv]
Nezinu vai tieši šitas ir tas modelis (pēc izskata ir), bet pēdējo ko uzstādīju bija ar spiediena pašregulāciju, montējams bez spiedkatla, gandrīz kā dziļurbuma tikai priekš akas. Kom`fortā var pakonsultēt, viņiem ir. Ja man būtu aka es liktu, jo atkrīt spiedkatls, attiecīgi ietaupam. Ekspluatācijā labs, uztur pastāvīgu spiedienu.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.