UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

ūdens sūknis spicei. Dārgais vs.lētais
Autors: Dipl. Ing. ()
Datums: 25/08/2015 22:42

Labdien,

Grodā ir tadicionālais ūdens sūknis, pievienots pie 40 vai 50 mm plastas caurulei , kas aiziet lejā uz spici, kādus 15 m dziļumā. No sūkņa uz māju iet 25mm kausējamā plastmasas truba.
Hidrofors un sūkņā ieslēgšanas /izslēgšanas bloks ir mājas pagrabā. Visis funkcionē ļoti labi.

Kārtējo reizi, kad sūknis nosvilst ir diezgan pazemojoši tur līst tajā grodā,tumsā, slapjumā, kopā ar vardēm, to sūkni mainīt. tāpēc pāris jautājumu:

1. Ja savienotu minētās 50 mm un 25 mm caurules grodā un sūkni pārnestu uz pagrabu,- vai šī trubu kombinācija sūkņa ieejā neveidotu "pudeles kakla" efektu, tādejādi samazinot ūdens pumpēšanas effektivitāti?

2. Varbūt ir vērts samaksāt ap 500 EUR un ielikt tos reklamēts Grundfoss vai Wilo gudros, klusos sūkņus? Kādam, varbūt, ir pieredze, cik tas skaļš un efektīvs?

Re: ūdens sūknis spicei. Dārgais vs.lētais
Autors: binary ()
Datums: 26/08/2015 08:47

Tā starp citu - kāpēc tie sūkņi svilst? Vai tiešām viņi ir taisīti tā, ka visu laiku strādā uz pārkaršanas / nosvilšanas robežas? Jebšu tomēr normālā stāvoklī uzturēts un specenei atbilstošos "klimatiskajos apstākļos" darbināts sūknis būs mūžīgs neatkarīgi no tā cenas?

Pats tikko nomainīju sūkni. Manā gadījumā vaina esot bijusi gultņos. Tiesa, sūknis nenosvila, vienkārši izdila ass zem izžuvuša gultņa, kā rezultātā sūknim trūka "jaudas", lai uzpumpētu nepieciešamo spiedienu. Būtu laicīgi sapratis, ka sūknim kaut kas ne tā - būtu ticis cauri sveikā ar gultņu nomaiņu. Jaunais sūknis, lai arī modelis identisks, strādā šķietami daudz ātrāk nekā vecais sūknis "pirms problēmām".

Bez gultņiem vēl viena potenciāli problemātiskā vieta - kondensators. Manējam 12.5uF kondiķis bija "degradējies" līdz 9uF. Cik noprotu, arī tas var veicināt sūkņa nobeigšanos, taču labojams elementāri un maksā pāris eiro.

Re: ūdens sūknis spicei. Dārgais vs.lētais
Autors: mm777 ()
Datums: 26/08/2015 13:42

Pirms 15 gadiem nopirku puslīdz labu ūdens sūkni nerūsējošā tērauda ar hidroforu par kādiem 160 LS - 800W(itāļu). Vienu riezi remontēju kad biju iesaldējis neapkurināmā telpā pirms 12 gadiem -izkusa plastmasa lāpstiņas, kad noštopējās. Saremontēts tagad vēl strādā. Visa ūdesnapgāde 3-4 cilvēkim mājā+ dārza laistīšana. Jaudu gan virs 2,5 atm vairs pacelt nevar. 2 reiz mainīju automātiku un bačokus.
Spices dziļums 7 m. Stāv mājas sausā pagrabā 3 m dziļumā, tādēl nav jāpārpūlas, jo uzsūknēšanas jauda 8 metri. Tādēl arī to liek zemāk, jo uzpiest ūdeni var augstāk nekā uzsūkt. Pie uzsūkšanas metriem nedaudz jāpluso arī horizontālie metri, jo tiem arī ir sav apretestība.
Esmu izņēģinājis vienā objektā gudro, kluso grundfosu par 500 Eur. Bija problēmas ar hidrofora uztādīšanu, jo viņš gļukoja ar izslēgšanos. Tam pašam iekšā ir mini rezervuārs, kurš ar to arī ir apmierināts, bet papildus hidroforu gan negribēja atzīt. Kluss bija- kādas 10 reizes klusāks par parastajiem, tomēr blakus guļamistabai neliktu.

Pašlaik esmu iedzinis spici vēl vienā vietā, domāju izmūrēt vai izbetonēt bedri ar šķembu slāni apakšā, un veikt visus savienojumus. Vēl neesmu izlēmis vai likt sūkni mājā vai bedrē. Bedrē būs klusāk un vieglāk tam sūknim, bet stāvēs mitrumā, mājā atkal nesasalt un vieglāka apkalpošana .

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.