UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: Joe ()
Datums: 06/09/2015 12:32

Sveiki!

Ir tāda nepārvarama vēlme dzīvoklī no vienas istabas uz otru uztaisīt bīdāmās durvis. Pamatā ir rūdīts stikls ar slīdēšanas mehānismu augšā uz sliedes (tas jau ir gatavs), bet problēmas sagādā elektriskās shēmas plānošana. Varbūt kādam ir konkrēti ieteikumi?

Piedziņai plānots ņemts 10.8V Bosch rokas skrūvgrieža motoru. Doma ir vienkārša, abās durvju pusēs sienā ir slēdzis, kurš nav jātur, bet nospiežot, durvis atveras, ieej telpā, nospied pogu tur, durvis aizveras. Bija doma par pārslēdzi un krustenisko slēdzi, bet tur baigā putra sanāk. Man galvenais izdomāt, kādus slēdža mehānismus izmantot augšā, kur durvīm aizslīdot uz vienu galu, slēdzis nostrādā un pārtrauc ķēdi un uz otru pusi tieši tāpat. Tātad principā laikam vajag 4 slēdžu mehānismsus - 2 ieslēgšanai, izslēgšanai ar roku, 2 augšā apslēptus, kas aptur durvis, tām nonākot vienā vai otrā pus'ē!

Saprotu, ka amatierim neelektriķim tas varētu būt pārāk liels izaicinājums, bet esmu drošs, ka ar pār's konstruktīviem padomiem to dabūtu gatavu!

Ļoti priecāšos par palīdzību!

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: Rx ()
Datums: 06/09/2015 14:56

Vispirms jāatrisina bīdes mehānisma nevainojama darbība: Pietiekoši ātra, klusa, un, galvenais droša pret avārijas situācijām, un paša mehānisma pretsalūšanas izslēgšana. Tas nav vienkāršs uzdevums. Gala slēdžu izvēle ir tas pats elementārākais. Bet ko tie darīs, kāds to drošums, nostrādes pielaides. Vispareizāk lietot kontaktus ar magnētiskā lauka vadību ( Herkoni). Nav mehāniskās berzes, miljoniem nostrādes ciklu. Jā, tie slēdz tikai mazu strāvu, bet lai vadītu tik komplicetu mehānismu, vajag speciālu vadības plati- shēmu. Tai jānodrošina daudzi uzdevumi, kā piemēram, palielinātas slodzes reaģēšanas algoritms, gala stāvokļā maiga vadība ( ieteicams), avārijas režīms- mehānisma rokas vadība.

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: Joe ()
Datums: 06/09/2015 18:00

Rx, nu jau pa šiko iaizgāja :) galos stikla turētājiem augšā ir gumijas, tā kā beigās viņas tāpat apstājas samērā maigi. un ja tur tik mazs motoriņš, pieņemu, ka pietiktu, ja ritentiņš vienkārši ripinoties gar stikla augšējo malu (ar atsperīti piespiests), spētu to konstrukciju pabīdīt uz vienu vai otru pusi. Kāda faila gadījumā durvis aizietu līdz galam, bet ritentiņš vnk turpinātu griezties... kamēr nobeigtos vai vnk izdiltu tā, ka ietu bez slodzes ilgi un dikti (cik nu elektromotors var).

Par herkoniem nezināju - iegooglēju, apmēram, ir skaidrs!

Bet tad pa vienkāršo šo lietu nevar - teiksim 2 manuāli slēdži, 2 herkoni un viss!? Par slodzēm un tādām lietām nav vajadzība uztraukties. Sliktākajā gadījumā tur viss apstāsies vai tas motors vienkārši griezīsies. Salauzt un saplēst tur neko būtisku visdrīzāk nevarētu.

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: Rx ()
Datums: 06/09/2015 18:15

Viss pateiktais ir ļoti nenopietni...Tā var bērni spēlēties. Durvīm jāpāriet reversā kustībām, ja slodze ir par lielu. Gala stāvokļos protams jāapstājās. Lai durvju atvēršanās nekaitinātu, tai jāātveras aptuveni 1,5-2 sekundēs. Tas jāizrēķina saistība ar motora jaudu, apgriezieniem, bīdes spēkiem. Herkona kontaktus var ieslēgt piebīdot magnētu, atslēgt- attālinot. Ir vēl trešais veids, ko izmanto robottehnikā: Starp magnētu un herkonu iebīda tērauda plāksni magnētiskā lauka ekrānu, un herkons atlslēdzās.

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: he ()
Datums: 06/09/2015 22:41

reku šitā var pa vienkāršo :)
[www.youtube.com]

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: binary ()
Datums: 07/09/2015 07:52

Autoram - par drošību… Durvju vēršanās brīdī tajās var būt bērns (ja ne savs, tad viesu), var būt kāds mājdzīvnieks vai vēl kas - durvis šādā brīdī nedrīkst par visām varītēm censties aizvērties. Tāpat jābūt iespējai tās durvis bez piepūles atvērt ar roku jebkurā brīdī. Būtu taču muļķīgi, ja ugunsgrēka laikā, kad nav elektrības, kāds paliktu iesprostots aiz rūdīta stikla durvīm tikai tāpēc, ka nespēj paša spēkiem atvērt tās durvis, vai ne?

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: Faradejs ()
Datums: 07/09/2015 17:09

Izjauc automašīnas logu pacelšanas mehānismu (ar komforta funkciju) un pielāgo savām durvīm.
Būs ir slēžu vadība, i drošība.

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: Alfadelta ()
Datums: 09/09/2015 00:13

Nu nekā pārāk sarežģīta tur arī nav: izslēgšanai var izmantot arī parastos spied-izslēdžus (kurus pielieto vinčām), bet drošību var risināt 2-jādi mehāniski vai elektriski, elektriski biku būs jārubīj fiška jo būs nepieciešams salīdzinoši gudrs bloks. Bet mehāniski vienkārši var izveidot slīdošu mehānismu, kas pie lielākas slodzes sāk izslīdēt... Starp citu par auto loga pacēlāju: labs ieteikums, būs no lētākajiem un ātrākajiem risinājumiem...

Re: Automātiskās durvis dzīvoklī
Autors: Habl Babl ()
Datums: 22/09/2015 18:33

Nu ja Tu gribi pa vienkāršo, tad diezin vai gribēsi ar herkoniem ķēpāties, jo viņi ir mazām strāvām utt, utjp, vadība jātaisa.

Pavisam vienkārši uz Tavu uzdoto jautājumu.
1. Ņem polarizēto releju (Lemonā var nopirkt). Ņem 12 vai 24 V barošanas bloku un tad 10.8V barošanas bloku Bošam.
2. Durvju abās pusēs ierīko slēdžus S1 un S2 bez fiksācijas, jebkādus, tādus kā gribēji (piem, zvana poga, dabūnama Depo un citur biezā slānī) un saslēdz pilnīgi paralēli.
3. Īslaicīgi nospiežot slēdzi S1 vai S2,Tiek padoti 12V uz releja K1 spoli A, rezultātā savienojot kontaktus K1.1 un pievienojot 10.8 V motoram. Durvis veras vaļā.
4. Durvīm atveroties, tās augšā piespiež mikroslēdzi, vai da jebkādu pogu S3 (Lemona.lv) un caur diodi tiek padoti 12V uz releja K1 spoli B. 10.8 V tiek pārtraukts. Papildus tam, nospiežot S4, tiek padoti 12V uz releja K2 spoli A, mainot kontaktu K2.1 un K2.2 stāvokli, rezultātā pamainot 10.8V polaritāti.
5. Lai aizvētrtu durvis, īslaicīgi nospied slēdzi S1 vai S2, Durvis veras ciet. Kad durvis pavisam ciet, tās augšā nospiež mikroslēdzi S4, kas caur diodi padod 12V uz releja K1 spoli B. 10.8 V tiek pārtraukts. Papildus tam, nospiežot S4, tiek padoti 12V uz releja K2 spoli B, mainot kontaktu K2.1 un K2.2 stāvokli, rezultātā pamainot 10.8V polaritāti.Un tā cikls turpinās.

Vienā vakarā var uzraut.

S3 un S4 slēdžus vēlams pieslēgt caur tranzistoriem, nodrošinot, ka, lai vaļā vai ciet pozīcījā, kad kāds no S3 vai S4 ir nospiestā stāvoklī, strāva caur releju spolēm K1A, K2A, vai K2B neplūst visu laiku, bet tikai kādu sekundi. Tā Tu iegūsi A+++ novērtējumu savai shēmai.

Par to drošību, ko te daudzi cepās. Nu it kā jau vajag. Var mērīt strāvu 10.8V ķēdē un atslēgt to ķēdi, ja strāva pieaug, ja , piemēram suns saspiests. Man liekas, ka labāk ir ielikt motora ass kustības sensoru (encoder). Optisko, vai magnētisko, vai sliktākā gadījumā mehānisko. Šis sensors varētu ne tikai apturēt durvis, bet arī mainīt to kustūbas virzienu.

No mehāniskā viedokļa varētu padomāt, kā saķīlēt tā, ka motors ir sajūdzies kopā ar durvīm tikai tad, kad ir 10.8V padoti. Tas nodrošinātu,ka durvis varētu atvērt ar roku.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.