UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: Jazeps ()
Datums: 12/09/2015 00:27

Labasdienas!

Vai kāds no Jums izmanto to mikrokontrolieri, ko iesaka likt malkas gaisa un centrālapkures kamīniem?
Taupot malku līdz 30%! - laikam jau pārspīlēts cipars, bet arī 15% jau nebūtu slikti.
Tas aparāts ir apmēram šāds - [www.youtube.com]
maksā laikam ap 200 eiro.

Pirms tādu pirkt un izmantot, gribētos noskaidrot viņa lietderību un jēgu.
Cik varēja saprast no pārdevēja teiktā, tad ar tā aparāta palīdzību - tas regulē gaisa padevei kamīnā, kā arī cirkulāc sūkņus, tam ir istabas sensors un kamīna temp sensors, princips esot tāds, ja kamīns pārkuras pārmēru karsts, tad gaisa padeve aizveras (tā ir ciet arī tad ja nav elektrības). Var uzstādīt konkrētus grādus kamīnā, ko aparāts ar gaisa regulēšanas palīdzību centīsies turēt.

Vēl jautājums - kad kamīns ir izkurējies, vai arī iet uz beigām, dažas ogles kvēl - ko viņš dara šajā brīdī - ver ciet gaisa padevi vai atver vaļā? ja atver vaļā - tad sanāk, ka kamīns pēc izkurināšanas dzesēsies caur skursteni, un iespējams, dzesēs arī apkures ūdeni.

Varbūt ir kāds speciālista viedoklis un ieteikums?
Paldies!!!!

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: Jazeps ()
Datums: 12/09/2015 00:33

atvainojos, ka vēlreiz te spamoju,

cik ir saprotams, no malkas apkures teorijas - tad gaisu vajag dot cik tik lien, lai kurās rūkdams pēc iespējas karstāk? Tad gan sistēmai jābūt ar akumulāc tvertnēm.

vai arī ir tomēr lielāka tā gudrība, un gaiss ir jānoregulē kautkādā super optimālajā režīmā, lai karstums ir maksimāls, bet reizē lai tas viss neaizskrien pārāk ātri prom skurstenī? protams, te nāk palīgā pieveramais šīberis kamīna augšpusē - dūmkanāla pievēršanai.

Tad vēl, par cik kamīnam ir iespēja pieslēgt gaisa ieplūdes trubu, tad var sākt fantazēt, no kurienes to gaisu ņemt - no āra, vai varbūt no vannas istabas, tādā veidā iegūstot vislaik kautkādu promplūstošu vilkmi no vannas istabas, kas varētu būt tieši laba un ērta, neizraut pārāk ātri to telpu aukstu, kā ir tad, ja ventilāc kanāls pa taisno iet ārā uz skursteni-jumtu (jo manuprāt, ziemā rauj pārāk daudz, tad veru parasti noplūdi ciet.)
Teorētiski mājai vajadzētu kļūt siltākai, ja kamīna gaisa ieplūdi baro caur trubu no āra, jo tad tas gaiss ko kamīns aprij, nenāk iekšā mājā pa spraugām, nedzesē attālus mājas nostūrus.

:)

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: Zodčijs ()
Datums: 12/09/2015 03:03

Ja caur vannas istabu - tad ļoti ticams, ka brīžam būs jāvannojas caurvējā - a brīžam gaisa nepietiks priekš kamīna optimālas vilkmes...

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 12/09/2015 17:44

Ja kamīna ( ? kamīnkrāsns) apkurē risina malkas taupīšanas iespējas, tad lietderīgāk uzstādīt malkas apkures katlu vai sliktākā gadījumā krāsni. Kanīnkrāsns - kamīns ar ciešām stikla durvīm veido pārāk lielu dzesējamu virsmu - stikls, lai te varētu taupīt.
Kurināšanas teorija nosaka, ka optimālais gaisa daudzums ir apmēram 1,3x vairāk nekā ķīmiskajai sadegšanai - pirolīzei nepieciešamā gaisa daudzums.Ja gaiss par maz, tad veidojas nesadeguši kvēpi, par daudz gaisa - nelietderīgi dzesēta krāsns un atkal veidojas kvēpi - nesadeguša oglekļa kondensācija uz aukstām virsmām.
Gaisa ievads no ārpuses vai telpām - telpas taču jāvēdina, jo mēs izelpokam ogļskābo gāzi un samazinam skābekļa saturu no 21% līdz izelpotajiem 19%. Tā, ka gaiss ņemams no ārpuses, bet bez recirkulācijas , izelpotais izvadāms ārā - vai tad nav vienalga vai tam izmanto vēdvadu vai kamīna dūmrovi.

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Datums: 12/09/2015 19:40

Kaut ko jau tas kontrolieris var uzlabot, bet ņem vērā, ka bez kontroliera tev vajag to šīberi ar servomotoru un vai tas jau tajā cenā? Parasti tāda štelle ir ap 100-200eur nu tā ļoti aptuveni.
Tas ir galvenais mezgls tajā pasākumā.
Bet principā jā, vienkāršam kamīnam nekādu citu uzlabojumu nevarētu pielikt.
Modernām mašīnām regulējas 2 gaisa padeves nevis šīberis un regulējas izejot no dūmgāzu temp (kā šīm aparātam), plus vēl lambda zonde. Ar lambdu jau tā lieta ir nopietnāka, jo dūmgāzu t vēl neparāda to cik pilnīga ir sadegšana.

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Datums: 12/09/2015 23:53

Par gaisa pieplūdi.
Krāsnij protams labāk ir priekšsildīts gaiss. Tas protams nekad nevarēs konkurēt ar sekundāro gaisu, kurš ir ap 100+ grādiem, bet ir starpība, vai ņem +20 vai mīnus 20. Pa tiešo paņemot no āra, būs krāsniņai ko darīt, resp. tas nav pārāk labi viņai no ekonomijas viedokļa. Tie kas tās krāsnis riktīgi uzlabo, tie rok zemē vadu un ņem no ārā, tad tas zemes siltums kaut kā mazliet situāciju uzlabo, resp, nav -20, bet kaut kas ap 0 pieņemsim.
Manā izpratnē liels ieguvums no tā nav, un tad ja es pareizi sapratu IB komentāru, tad tā varētu arī būt - gaisu ņem no iekštelpām nevis no āra un tas attiecīgi arī kalpo kā ventilācija mājas iekštelpām. Kamīns patērē priekšsildītu gaisu no iekštelpām, un māja ievelk iekšā svaigu gaisu.

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: binary ()
Datums: 13/09/2015 22:10

Man laikam roka neceltos kamīnā gāzt gaisu no vannas istabas. No WC vēl varētu, bet no telpas, kurā gaiss ir mitrāks kā ikrīta miglā - nu nezinu…

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: Didzisp ()
Datums: 14/09/2015 08:51

Klausies tik ko reklāmā saka :) Pareizi Brinkmaņa kungs stāsta. Malku dedzinot ir tikai viens pareizs , ekonomisks režīms, malka jādedzina ar švunku un optimālu gaisa daudzumu. To var panākt tikai ar siltuma akumulatoru, kurš lieko karstumu paņem sevī. Ja kāds pārdevējs stāsta ko citu, tad tie ir tikai un vienīgi reklāmas triki un muļķības par 25% malkas ekonomiju. Vot, ja kads tirgotājs piedāvātu krāsns vadības iekārtu, kura aiziet uz malkasšķūni , atnes malku, iekurina kamīnu un vēl beigās aiztaisa šīberi, tas būtu kruta. Kamīns jau sava būtībā nav ekonomisks, bet vairāk dizaina elements. Kārtīgs apkures katls noteikti sadedzinās malku efektīvāk, jo nebūs jāsmacē. Kamīnu istabā nav iespējams kurinat uz pilnu švunku, jo tad istabā būs parāk karsti. Optimālu gaisa daudzumu liesmai var pievadīt automātika kurai ir lamda zonde. Visas citas automatikas ir tikai un vienīgi degšanas smacētājas, kuras uztur temperatūru, bet neseko malkas ekonomijai.

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: binary ()
Datums: 14/09/2015 09:06

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Vot, ja kads tirgotājs piedāvātu
> krāsns vadības iekārtu, kura aiziet uz
> malkasšķūni , atnes malku, iekurina kamīnu un
> vēl beigās aiztaisa šīberi, tas būtu kruta.

Principā nekas nereāls tas nav, tikai pēc tādas iekārtas jāvēršas nevis pie tirgotājiem, bet pie iekārtu ražotājiem. Protams, cena tādai iekārtai arī būs rakstāma 5-6 cipariem - der izvērtēt, vai ilgtermiņā racionālāk nebūtu iemācīt bērniem (un arī sev) to, kas tautasdziesmās apdziedāts par darba tikumu. Ja reiz par apkures iekārtu izvēlēta malkas krāsns, tad gan jau kādreiz tāda vēlme ir bijusi, lai arī skaļi varbūt nekad nav izteikta.

Re: Mikrokontrolieris kamīna gaisa padeves regulēšanai
Autors: Alfadelta ()
Datums: 15/09/2015 01:14

Didzisp Wrote:
---. Kamīnu istabā nav iespējams kurinat
> uz pilnu švunku, jo tad istabā būs parāk
> karsti.


Kamīni mēdz būt dažādi, aptākļi arī dažādi, un dažādi arī rezultāti... Man C/A kamīns ir kā sekundārā apkure... Galīgi nesūdzos, ne par ekonomiju, ne par karstumu istabā (par ko pirms tam visvairāk uztraucos)... Kurinot pat ar ozola malku pilnā švunkā, istabā saglabājās patīkami remdena temperatūra... Termomax aqua 35kw - telpa ~45m2... Te gan jāpiemin, ka māja ir ļoti silta tapēc nesanāk ļoti ilgstoši kurināt, kas varbūt arī rada to atšķirību...



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
 **     **  ******    **     **  *********  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
  *******   ********   *******   **     **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727