UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Jautājums par trijceļu termovārsta darbību:
Autors: Jazeps ()
Datums: 12/09/2015 03:15

Labdien!

Vai varat līdzēt tikt skaidrībā, vai trijceļu temovārsts korekti strādās šajā gadījumā, tātad, vai plūsmas virziens der tāds, kāds ir shēmā? - shēma šajā linkā, pdf fails - [files.inbox.lv]

Lauzot galvu kā uztaisīt kautko lētāku un primitīvāku par to kruto un labo standarta shēmu ar akumulāc. tvertni, tad izdomāju šādu versiju - akumulācijas nolūkos pieslēgts kāds vecs ūdens boileris, 100l vai 300l, sūknis turpina strādāt kamēr vien sistēmā ir kādi 30C, ieslēdzas - kad dūmvads ir 50C vai vairāk, (divi termoslēdži paralēli - var ieslēgties abi reizē, vai katrs atsevišķi)
nu un attiecīgi - kamēr kamīns auksts - nekas nenotiek, kad kamīnu iekurina - sāk silt, uzsilst termovārsts kamīna augšdaļā - un sāk darboties arī sūknis, un sūknēt ūdeni caur kamīnu. ja gadienā ir pārāk vēss - ūdens iet apkārt, kamēr kamīns atkal uzkarst. Protams, vai apkārt cirkulējošais ūdens pārāk efektīvi nenodzesēs to termovārstu un viņš diezko negribēs vērties vaļā, pat tad ja kamīns jau gribēs vārīties?

itkā vienkāršāk var uztaisīt līdzīgu principu ar elektromagnētisku vārstu, bet tas maksā 150eir. un ir iespējams, niķīgāks ilgā ekspluatāc laikā, savukārt parastais termo trijceļu vārsts maksā 70 eir, un darbojas primitīvāk, līdzarto iespējams, ilgmūžīgāk.

raizējos, vai tomēr apkārt ejošais ūdens, pa cilpu skrienot nenodzesēs to trejceļu vārstu tik ļoti, ka tam nenāks ne prātā atvērt kamīna virzienu, pat ja kamīns jau vārās? Protams, sākumā sūknis nestrādā - kamēr dūmgāzu termoslēdzis to neieslēdz, tātad ir kautkāds handikaps, dots laiks kamīnam iesilt. Bet ļoti iespējams, ka sūknis jau ieslēgsies varbūt ātrāk, nekā kamīna udens pie trejceļvārsta ir sasilis līdz tiem minimums 45 grādiem. Var būt, termoslēdzis ir jāliek nevis dūmvadā, bet cieši pie tā trejceļvārsta? tad vismaz sūknis neslēgtos iekšā pirms vēl kamīns ir pietiekami uzsilis?

protams, pie otra kamīna izvada galā ir drošības ventilis utt. viss kas vajdzīgs.

labi, paldies jau iepriekš, ja kādam būs kāda lietderīga doma par šo pasākumu:)

Re: Jautājums par trijceļu termovārsta darbību:
Autors: Andris_ ()
Datums: 13/09/2015 18:42

Tev droši vien neviens te neatbild, jo jau man kā nespeciālistam, šī shēma un "uz nezinko ietaupīšana" liekas ļoti nepārdomāta:
0) Daudz kas Tev tajā shēmā trūkst (ventīļi, dubļu ķērājs, pretvārsts, izplešanās trauks utml...)
1) Termovārsts turpgaitā? Šo vari aizvietot ar termoslēdzi un termovārstu ielikt pirms sūkņa, atbilstoši mazā loka vajadzībām...
2) Parodija par mazo loku - kas Tev dzenās ūdeni tajā - uz pašteci?
3) Dūmgāzes mērīsi? Tas manuprāt ir sistēmai ar datoru un vairāk vaidzīgs priekš degšanas procesu regulēšanas.... Primitīvai sistēmai mēra ūdens temperatūru...

nu gan jau ka Tev kāds zinošāks palīdzēs. Savām vajadzībām izbūros - darīts ir visādi, bet ja gribi, lai ir kā nākas, tad jātaisa pēc "krutajām" shēmām.

Re: Jautājums par trijceļu termovārsta darbību:
Datums: 13/09/2015 20:56

Piekrītu Andris - nekāds ietaupījums nesanāk. Shēma dīvaina, lai gan pēc būtības galvenie mezgli ir - termovārsts un sūknis, bet kāpēc jāslēdz tieši tik ačgārni - skaidrs nav. Nav arī saprotama doma par tupgaitas laišanu tvertnes apakšā un auksto it kā no augšas noņemt, kur aukstā nemaz nav.
Un principāls jautājums - kamīns un liela akumulācijas tvertne neštimmē kopā. Kamīns un mazā stabilizācijas tvertnīte ap tiem 200l jā, bet lielākas tvertnes ir domātas katliem. Kopumā kamīns + katla apsaiste nav ekonomiski. Ekonomiski ir katls un katla apsaiste, jo kamīns ir domāts tomēr kam citam pie ļoti retiem izņēmumiem, kad vienkārši nav citu variantu - piem dzīvoklis vai ļoti maza platība.

Re: Jautājums par trijceļu termovārsta darbību:
Autors: soseds2 ()
Datums: 15/09/2015 21:58

Par tiem diviem paralēlajiem termovārstiem, tas ir pareizi, bet pārējais ačgārni. Es pieturētos pie lielāko katlu ražotāju shēmas- termovārsts pirms sūkņa un savs sūknis uz māju aiz aķa.Šitās apsaistes defoltā nevar sanākt pa lēto.

Re: Jautājums par trijceļu termovārsta darbību:
Autors: khe ()
Datums: 16/09/2015 06:59

Skurstenim arī radžiks no aķa caur katlu:)

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.