UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Apkures katlam veidojas darva durvīs
Autors: Ingus.V ()
Datums: 19/11/2015 15:46

Labdien!
Situācija sekojoša - uzstādīts apkures katls Viadrus U22 5 sekciju, kurš moduļveida dūmenim (iekšējais diametrs 180mm) pieslēgts ar metāla pieslēgcaurulēm (d150mm). Aptuvena situācija bildēs [failiem.lv]. Kurinu ar kokskaidu briketēm.
Lieta tāda ka iekurinot krāsni un līdz brīdim, kad katlā temperatūra sasniedz ~70 grādus, starp apakšējām iekšējām un ārējām durtiņām krājas dūmi un līdz ar to veidojas darva. Apakšējā klapīte vienmēr ir vaļā un vilkme it kā pietiek, bet nevaru saprast kādēļ dūmi nonāk šajā nosacītajā starptelpā nevis uzreiz dūmenī.
Nevaru saprast vai ir kas nepareizi izbūvēts vai arī es nepareizi kurinu...

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Datums: 19/11/2015 16:16

Droši vien nevis dūmi, bet tvaiks. Katls auksts, raso un darvojas.
Izskatās, ka šeit ir klasika - katls bez akumulatora, apsaiste pa tiešo radiatoros un prastākais čuguna katls. Mans viedoklis, ka neko labāku šajā situācijā nevar gribēt - nepareizi izbūvēts.

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Datums: 19/11/2015 16:22

Ja es esmu pareizi novērtējis situāciju tad autoram vajadzēja uzstādīt granulu katlu - nevajadzētu akumulatoru un brikešu vietā iepirkt granulas.

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Autors: kkk ()
Datums: 19/11/2015 18:00

Apraksti sīkāk iekurināšanas procesu. Kautkāds daudzums kvēpu+darvas protams veidosies - jebkurš tikko iekurināts katls taču ir auksts. Pie tam, tikko pēc iekurināšanas skurstenis vēl ir auksts un vilkme vēl ir maza - tas varētu izskaidrot to, ka dūmi stāv šajā starptelpā. Vai šim katlam nebija norādīts, ka nepieciešams sasniegt 60 grādus ar pavērtām apakšējām durvīm, lai gaisa pieplūde ir ļoti liela? Kas notiek, ja pēc aizdedzināšanas tur pavērtas apakšējās durvis, vai tiešām dūmi nāk telpā?

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Autors: SerViss ()
Datums: 19/11/2015 18:30

Viena versija varētu būt, ka brikešu krāvums ir pārāk tuvu iekšējām durtiņām (2-3 cm). Šaurajā telpā starp krāvumu un aukstajām durtiņām deggāzes sākotnēji izdalās, bet nespēj sasniegt uzliesmošanai nepieciešamo mikroklimatu, jo tiek strauji atdzesētas,nodziest un kondensējas uz durtiņām. Pamēģiniet atstāt vismaz 10 centimetru atstarpi, lai liesmas var laizīties visapkārt brikešu krāvumam, un durtiņas netraucē liesmu izveidošanos jau pie krāvuma pamatnes.

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Datums: 19/11/2015 22:24

Nu nez - foto redzu, ka turpgaita no katla pa plastmasas caurulēm aiziet uz roku regulējamu trīsgaitnieku, turklāt izskatās, ka boileris ir pieslēgts pat pirms trīsgaitnieka, izplešanās trauks mazs - tātad nekāda akumulācija nav. Rezultātā katlam auksta atgaita ir tik ilgi kamēr nav uzsilis boileris un radiatori vai nu kas tur tālāk pieslēgts. Un tad kad visubeidzot katls ir uzsildījis to sistēmu, tā uzreizi aiziet jaudas slāpēšanas režīmā. Darva un šmuce abos kuršanās ciklos. Ko tur vēl piebilst.

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Autors: soseds2 ()
Datums: 19/11/2015 22:32

Pirmais cēlonis šādām problēmām ar darvošanos un dūmu grimšanu krāsnī ir nepareiza apsaiste un klasiski bez mazā loka.

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Autors: Jazeps ()
Datums: 14/12/2015 13:37

Labas dienas!

nu kā sokas, varbūt ir kāds atradies, liecinieks, kas pieredzējis vai piedzīvojis katla sabojāšanos dēļ darvošanās? kur darva būtu izēdusi tēraudā vai čugunā caurumu? lai varētu noskaidrot detalizēti un precīzi lietas apstākļus, visu to padarīšanu kā un pie kādiem apstākļiem tas kaitīgais process notiek.

paldies!

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Datums: 14/12/2015 21:54

Ieliec sludinājumu avīzē, jo tie kuriem darva, tie datoru praktiski nelieto, taču avīzes lasa. Var arī Latvijas Radio tirdziņa rubrikā uzjautāt.

Re: Apkures katlam veidojas darva durvīs
Autors: Georgs999 ()
Datums: 14/12/2015 23:37

Vilnis_Radio

Šoreiz pašam katlam šeit nav ne vainas. Kas var būt ilgmūžīgāks par čuguna katlu. Manam lietuvietim jau trešais gadu desmits iet.

Visticamāk, ka nepareiza apsaiste ir uztaisīta. Nav mazais loks vai smacēšanas režīmā kurina.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.