UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Centrālapkures malkas katls.
Autors: Janekss ()
Datums: 22/11/2015 17:16

Sveiki visiem..
Lieta sekojoša-ir divstāvene ar ~400-500 m2 apkurināmo platību, skursteņa augstums aptuveni 8m(nesiltināts), bez jumtiņa, diametra apmēram 15-20cm, katls ar malkas apkuri, kkads vecais krievu brīnums..., bet problēmas sagādā, ka nav vilkmes un lielā daudzumā sit dūmus atpakaļ. Skurstenis un katls iztīrīts.
Vai ir jēga siltināt skursteni, jo teica ka tas varētu būt labs iemesls, jo katls nespējot uzsildīt skursteni un neesot vilkmes(Ūdeni uzsildot apmēram līdz 60 grādiem)??? Vai tā ir paša katla vaina?

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: Georgs999 ()
Datums: 22/11/2015 19:46

Varbūt tev vienkārši nav gaisa pieplūde? Kur tev katls atrodas?

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: SerViss ()
Datums: 22/11/2015 21:24

Skursteņa siltināšana, protams, ir vilkmi veicinošs pasākums. Tomēr vispirms jānoprecizē esošā katla tehniskie parametri, kā arī precīzs esošā skursteņa diametrs.
Var gadīties, ka 15 cm gadījumā esošo skursteni nav jēga siltināt, bet tas vispirms jāmaina pret resnāku, un tas gan, pats par sevi saprotams, ka jāsiltina.

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: soseds2 ()
Datums: 22/11/2015 22:32

Ja skurstenis ir no metāla, pliks, tad jāsiltina. Bet vispirms jākalkulē katla jaudas attiecība pret skursteņa garumu un diametru. Uz 400m2, pieļauju, ka katls būs vismaz kādi 50kw un attiecīgi dūmvadam pret 8 metri jābūt vismaz 180-200mm diametrā.
Vēl var būt citi cēloņi vilkmes neesamībai piem. pārāk zema katla t', tā kuršanās laikā.

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: Janekss ()
Datums: 23/11/2015 19:25

1. Skurstenis no metāla, diametra 200 mm. 2. Nevaru pateikt cik jaudīgs ir katls, bet vispār viņš ir paredzēts 600 m2(jo tā ir mājas kopējā platība). 3. Katls atrodas pagrabā, zem pirmā stāva. Gaiss pieplūst pietiekami, jo nav šī telpa siltināta un ir 1000x500 mm liels caurums malkas padošanai.
Cik būtu optimālā, temperatūra kurināšanas laikā?

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: soseds2 ()
Datums: 23/11/2015 21:56

Kurināšanas sākumā pie katla izejas vajadzētu būt aptuveni 250'.

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: soseds2 ()
Datums: 23/11/2015 22:02

Nu, ja ar skursteni un vilkmi viss štokos, tad jautājums vai ir siltuma akumulators, jeb siltums pa tiešo no katla uz māju iet(katls strādā gruzdēšanas režīmā). Vai ir katlam mazais loks.

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: jaunakais ()
Datums: 27/11/2015 14:09

Vai ir jēga siltināt skursteni, jo teica ka tas varētu būt labs iemesls, jo katls nespējot uzsildīt skursteni un neesot vilkmes
Nevis nespēj uzsildīt skursteni, bet pārāk strauji atziest. Vēss dūmvads rada nevienmērīgu vilkmi (vējš uzpūš vilkme ir vējš samazinās vilkme pazūd)
Es teiktu tā, bez pilnīga skursteņa nosiltināšanas visu laiku būs vairāk vai mazāk jāmocās ar dūmu atsišanu. Pieņemu, ka katls un dūmvads tik tiešām ir tīrs (īpašu vērību ieteiktu pievērst katlu tīrot tai vietai, kur beidzas katls-sākas dūmvads!!!)
Īsumā izstāstīšu kā bija man.
Siltināts dūmvads bija tikai virs skursteņa, bēniņu daļā dūmvads bija aplikts ar vati un apmūrēts ar ķieģeļiem, iekštelpās vispār nebija siltināts.
Visu laiku mocījos ar dūmu atsišanu, tad apliku ar akmens vati dūmvadu arī iekštelpā un uzreiz uzlabojās vilkme. Tagad uzstādīju pavisam jaunu pilnībā siltinātu dūmvadu, ar dūmu atsišanu nav bijušas vairs problēmas. Aplikt ar akmens vati tas ir tāds īslaicīgs risinājums, tai vatei jābūt slēgtā telpā lai nevējojas. Tā teikt 100 grami siltuma zudumi, bet tas spēlē ļoti lielu lomu.

Nu siltināts dūmvads 180mm, 316 marka vidēji ar uzstādīšanu, trejgabaliem, stiprinājumiem, jumta seguma salaidumiem utt. izmaksā 112 eur/m. Bet, tas protams atkarīgs no katras situācijas.

Ieteiktu ja liek vai pārtaisa skursteni obligāti likt dūmvadu garāku par jumta kori. Visām vecajām mājām dūmvadi mūrēti kādu puss metru virs kores.

Dūmvada jumtiņu jāliek ja trejgabals atrodas iekštelpās, lai nokrišņu laikā neskalo lejā to saturu, kas atrodas dūmvada iekšā (būs smaka iekštelpās), ja trejgabals atrodas ārā jumtiņu iesaku nelikt.

Ja būtu vainīga katla apsaiste katls ļoti strauji aizaugtu (pēc pāris izkurināšanas reizēm katls atkal aizaudzis) Pat pie nepareizes katla apsaistes vismaz pirmajā reizē dūmus nevajadzētu atsist. Smaka gan varētu parādīties kurinot pat pie pirmās reizes pēc katla – dūmvada, tīrīšanas, bet dūmiem īsti nevajadzētu nākt.

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: Janekss ()
Datums: 03/12/2015 22:18

Paldies visiem par info un savu pieredzi.
Rezultātā, esmu nonācis pie slēdziena- nevienam neko šinī māja nevajag un nevien neko negrib darīt, tādēļ pavasarī, dzīvoklī sākšu likt pats savu apkures katlu.

Re: Centrālapkures malkas katls.
Autors: zaza ()
Datums: 07/01/2016 17:36

Manir jautājums-cik apmeram izmaksā dumvadi? visa uzstādīšana un visi pričendāļi,kas tur ir? internetā skatos un izreiķināju,ka vairāk nekā 900eur

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **   *******   **      **   ******   
 **        **     **  **     **  **  **  **  **    **  
 **        **     **         **  **  **  **  **        
 ******    **     **   *******   **  **  **  **   **** 
 **         **   **          **  **  **  **  **    **  
 **          ** **    **     **  **  **  **  **    **  
 ********     ***      *******    ***  ***    ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727