UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Autors: spameris ()
Datums: 30/12/2015 13:17

Sveiki,

tātad nesen iegādājos māju, kurā ir pavecs cietā kurināmā gāzģenerācijas katls (laikam tā to sauc). Katlam protams ir ventilators, kurš nepieciešams lai šāda principa katls darbotos. Šis te ventilators ir ieslēdzams ar slēdzi, nekādas citas automātikas tur nav, nav pat īsti pārliecības vai tas ventilators nāca kopā ar šo katlu un dod pareizo daudzumu gaisa. Bet nu itkā strādā un istabas siltas.

Jautājums ir kā īsti notiek temperatūras reguēšana moderniem gāzģenerācijas katliem. Te paskatoties internetā redzu visādas pogas tur ir panelī, vai tas notiek regulējot ventilatora ātrumu, tb padoto gaisa apjomu. Jo man radās doma, varbūt uzkonsturēt automātiku, kas atkarībā no ieplūdes izplūdes temperatūras, spētu mainīt gaisa padeves daudzumu (ventilatora apgriezienus) un attiecīgi regulēt koka gāzes degšanas intensitāti, nu tur protams var izvērsties ar diezgan plaši ar mikrokontrolieriem Bet vai vispār tā drikst darīt, vai vispār šādi drīkst regulēt šo degšanas procesu ?

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Autors: jaunakais ()
Datums: 30/12/2015 13:51

Temperatūras regulācija katlā: gaisa klapīte pieveras, kad temperatūra katlā kāpj līdz ieregulētajai T, katls atziest klapīte paveras un pieslēdzas uzreiz ventilators, kas uzreiz uzkurina kārtīgu kuršanās procesu. viss
Es te neredzu ekonomisku vai enerģijas ieguvumu no kaut kādas automātikas. Drīzāk ļoti būtiski, lai ventilators atslēdzas pie piem. 90C, savādāk būs kā man uzstādot katlu – uzliku ventilatoru, bet gaisa klapīte nebija līdz galam noslēgusies (palika neliela spraudziņa), kā rezultātā T katlā jau uzkāpusi a ventilators tik pūš iekšā gaisu. Elementāri var uzvārīt katlu, tapēc vispār ventilatoru neizmantotu, ja nav termorelejs, kas pie noteiktas T atslēdz ventilatoru.
Svarīga ir dūmvada vilkme (tīrs katls un dūmvads, ja nav vilkmes ventilators neko nedos. Pūtīs tik gaisu, bet rezultāta nav.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Autors: spameris ()
Datums: 30/12/2015 14:07

Man ir aizdomas ka šobrīd runājam par dažāda tipa katliem. Man ir nevis vienkārš, malkas katls, bet koka gāzģenerācijas katls, kur ja visu parieizi saprotu bez piespiedu gaisa plūsmas nekas nedegs, tas koksnes kurināmais tiek karstumā par gāzi pārtaisīts un pēc tam sadedzināts. Pagūglē "gasification boiler" . Klapīte katlam kā tāda man nav, varbūt citiem šādiem gāzģenerācijas katliem ir, bet tīri tehniski manuprāt sakarīgāk būtu regulēt to ventilatoru, jo bez viņa tāpat šķiet tur nedegs nekas.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Autors: jaunakais ()
Datums: 30/12/2015 14:37

Tieši tā malkas gāzģenerācijas katls, tikai ja ventilatoru neregulē termorelejs vai kāda cita termoierīce, tad tas kādā brīdī var būt bīstami. Tā teikt ventilātors iesprausts elektrības dakšiņā.

Tātad termorelejs ieslēdz/ izslēdz ventilatoru pie noteiktas temperatūras. Bet pamatprincips tas pats, bez pietiekošas dūmvada vilkmes nekas prātīgs nesanāks.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Datums: 30/12/2015 17:16

Būtu vērts sākt ar to, ka noskaidrot konkrētā katla modeli un pameklēt instrukciju i-netā. Ļoti iespējams var dabūt un tur tad būtu arī elektriskā shēma. Tev varētu būt iespējams dakons, pyrus vai atmos, varbūt vēl kāds.

Gāzģeneratorus es iedalītu 2 kategorijās - normālie un modernie. Par modernajiem domāju ev īsti nav vērts pagaidām domāt, jo tiem ir diezgan sarežģīta automātika, kura regulē ar servomotoriem abas gaisa padeves un vadās pēc temperatūras devējiem un lambda zondes. Teorētiski jebkuru gāzģeneratoru varētu aprīkot ar šādu automātiku, taču tur ir jābūt zināšanām un mazliet arī budžetam.

Normālajiem gāzģeneratoriem ventilatora apgriezieni neregulējas vispār, vai nu ir ieslēgts vai izslēgts. Gaisa padeves regulējas mehāniski - sekundāro noregulē vienreiz mūžā un primāro padevi kā visiem citiem katliem kustina termomehāniskais mezgls ar ķēdīti.

Par ventilatoru - ļoti normāls variants ir tāds, ka to regulē 2 termoreleji:
1. katla ūdens temperatūra.
2. dūmgāzu temperatūra.
Viņi darbojas tā, ka katlam sākot kurties katla T rel. ieslēdz motoru un to var izslēgt tikai pats katla t rel, (ja pārsniegta max katla temperatūra) vai arī to izslēdz dūmgāzu relejs, ja dūmgāzes vēsas. Antīkākiem modeļiem cik zinu nebija dūmgāzu relejs, bet tikai katla T relejs, attiecīgi pašam bija jāseko līdz kad katls tukšs un tad jāizslēdz katls. Bet man šķiet, ka pilnīgi visiem gāzģenertoriem tomēr bija katla t relejs.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Datums: 30/12/2015 17:22

Primārā gaisa padeve arī noteikti kaut kā regulējas, es ļoti apšaubu, ka konkrētajam katlam nav, jo tad tā gāzģenerācija normāli nestrādās. Varbūt noņemts.
Vilkme šiem piespiedu ventilatoriem ir stipri nosacīts faktors, jo tie strādā arī pie nulles vilkmes. Man pašam ir tāds ne visai izdevies skurstenis un ir bijuši laikapstākļi, kad dūmi neiet ne pa kam ar savu vilkmi, ar ventilatoru strādā, bet protams, ka atverot durvis var iesist dūmu tādos apstākļos. Faktiski jau tā problēma ir startā tikai, jo vēlāk jau kaut kādu vilkmi vienmēr izdodas iegūt.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Datums: 30/12/2015 17:24

Vēl ir tāda nianse, kur jāpiekrīt jaunakais komentāram - normāli ir likt katlu ar akumulāciju un tādā gadījumā ventilatoram normāls darba režīms ir visu laiku, viņš izslēdzas tikai kad katls izkūries tukšs.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Autors: spameris ()
Datums: 31/12/2015 14:31

Paldies par informāciju!

Krāsns izskatās šādi, tiešām neko neatradu nekādus uzrakstus.

[ShareText.net] , tas kloķis augšā ir vārsts, vai iet viss skurstenī pa taisno, vai velk uz apakšu.

Tātad mans turpmākais plāns ir veikt eksperimentu, kas notiek uzsildod temperatūru krāsnij līdz noteiktai temperatūrai un izslēgt ventilātoru, vajag panāk lai degšanas intensitāte samazinās un krītas temperatūra kā arī nenāk dūmi iekšā.

Šobrīd sliecos uztaisīt kontrolieri, kas atkarībā no krāsns temperatūras slēdz iekšā, vai arā ventilatoru, kā arī attālināti lai var izslēgt, varbūt taimeri, tā ka visticamāk izmantošu mikrokontrolieri tad uztaisīt taimerus, attālinātu izslēgšanu piemēram no mob.tel. nebūtu grūti. Iespējams pie reizes arī nomainīšu ventilatoru, jo tas varētu jau būt padilis.

Sākumā bija doma regulēt apgriezienus ventilatoram, ar veirākām pakāpēm šāda tipa ventilatorus uzreiz neizdevās atrast. Lai regulētu ventilatora apgriezinus maiņstrāvai nepieciešams frekvenču ģenerators un tas tomēr diezgan sarežģī dzīvi, bet tomēr būtu krutāk ka kontrolieris spētu pats piemeklēt pareizo gaisa plūsmu, tb mainītu apgriezienus ar ļoti minimālu soli.

Bet nu pagaidām izpētes stadijā tas viss ir :) , laika patēriņa ziņā iespējams ka katla nomaiņa būtu izdevīgāka, bet nu interesantāk protams pašam.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Datums: 31/12/2015 15:34

Pēc foto ar 85% varbūtību saku, ka tas ir paštaisīts katls un nav rūpnieciskais. Ja vēl varētu ielikt foto ar skatu iekšā pa abām durvīm un to kas atrodas zem vāciņa aizmugurē, tad varētu teikt gala vārdu.
Kontrolieri nav jātaisa, jo ir gatavi termoreleji - on un off ar regulējamu temperatūras diapazonu, kurš šajā gadījumā būtu 70-90.
Taimeris? Nezinu gan. Loģiskāk ir vadīties pēc termoreleja pie dūmgāzēm.
Visos variantos degšanas laikā ja nav ventilators, tad krīt lietderība katlam. Ventilatora izslēgšanās ir nevēlams piespiedu gadījums.
Neredzu primārā gaisa padeves regulāciju uz termostatu - tas jau ir slikti un svarīgāk par taimeriem.
Šo asinhrono regulēt var sākot ar kādiem 200eur + kaut kāda inteliģentā automātika kā minimums. Ar kondensatoriem apgriezienus nevar regulēt, būs tikai lēnāks starts, bet beigās ventilatoram būs tikpat apgriezieni.
Nomaiņa ir jāapsver. :) Jo pat ja saliek kaut ko līdzīgu automātikai, tad viņš var būt nelietderīgāks, nepraktiskāks par rūpnieciskajiem, jo tāda ir samopalu būtība - atpalikt no rūpnieciskajiem ražojumiem, kur ir veikta kaut kāda testēšana un racionalizācija. Man drīzāk liktos simpātiska doma veikt uzlabojumu normālajam katlam pieliekot automātiku, servomoturs gaisa padevēm + lambda zonde. Tas pasākums jau ir interesants.

Re: Gāzģenerācijas katla termoregulācija
Autors: puu ()
Datums: 31/12/2015 21:39

Tieši šitāda bija, taisīta Ogrē... nokalpoja gadus 15, sadega aizmugurējā kurtuves siena, pārmetināja, nu vēl būtu strādājusi, bet uzliku granulnieku... neredzu apsaisti katlam, bet bija diezgan cimperlīgs:) ventilators izskatās tāds pamazs, bet, ja atverot apakšējās durvis ir liesmas stabs, tad ok.... regulējas vienīgi primārais/sekundārais gaiss ar skrūvi zem ventilatora... termorelejs vajadzīgs , kas ieslēdz/izslēdz ventilatoru obligāti... man bija uzlikts uz +- ap 80 grādiem, zemāk sāka augt ciet... diezgan bieži jāiztīra aizmugurējās ribas, kas zem tā vāka, un apakšā kontrollūkas,. pa kurām drazu izvelk ārā... ar laiku izdilst "šīberis", šaiba izdeldē, un gāzģenerācija notiek daļēji, jo daudz kas aiziet skurstenī pa taisno.... es biju uzlicis papildus šīberi, kas atveras/ aizveras, bija ok.... mitru malku šitais katls nemīl, uzreiz darvojas, prasīgs pret skursteņa vilkmi....

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   ********  ********    *******         ** 
 **    **  **        **     **  **     **        ** 
 **        **        **     **  **     **        ** 
 **        ******    ********    ********        ** 
 **        **        **     **         **  **    ** 
 **    **  **        **     **  **     **  **    ** 
  ******   ********  ********    *******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727