UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: CNN ()
Datums: 17/01/2016 19:50

Labvakar!
Salīdzinoši nesen manam apkures katlam tika uzstādīta akumulācijas tvertne. Tagad, jau kādu laiku visu to izmantojot, man ir ir radušās dažas neskaidrības, kuras mēģināšu pēc iespējas skaidrāt noformulēt (uzreiz brīdinu, ka par apkures sistēmām saprotu diezgan maz).

[foto.inbox.lv]

Tātad, pirmais jautājums man ir tāds - vai tas trīsgaitas termovārsts ir ielikts pareizajā vietā? Jo tagad man sanāk tā, ka tad, kad es sāku kurināt, tas ūdens, kas nav sasniedzis to 61 grāda temperatūru, neiet uz māju bet pirms tā vārsta iet uz leju pa to cauruli uz atkaļgaitu un ieiet atkaļ katlā (bildēs var apklūkot to sistēmu). Sanāk, ka tas ūdens skraida turpat gar to katlu, kamēr ūdens neuzsilst līdz tiem 61 grādam. Vai tā ir jābūt? Jo cik es sapratu, tad tas termovārsts ir domāts priekš tam, lai no sākuma sāktu silt māja un, kad sistēmas temperatūra sasniedz 61 grādu tiek sākts sildīts akumulators. Pie kam, kad tas vārsts atveras, ūdens, kas aiziet uz māju, vairs nav tik karsts kā pie katla, jo sanāk tā, ka viņš sajaucas ar to ūdeni, kas tiek vilkts pa augšu no akumulatora. Vai nevajadzētu būt tā, ka akumulators tiek sildīts pa taisno no padeves, t.i pa augšu? Tagad ir tā, ka uz māju aiziet karstais ūdens, bet tā caurule, kura aiziet uz akumulatoru ir remdena (akumulatora temperatūrā). Akumulators tiek sildīts tikai no apakšas, t.i ar atgaitu.
Akumulators 1000l, māja 110kv/m, čuguna malkas apkures katls.
Es ceru, ka varēja kaut ko saprast un kads speciālists varēs atbildēt. Varbūt ka viss tur ir kā vajag :) Paldies jau ieprieš!

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: CNN ()
Datums: 17/01/2016 20:34

Piebildīšu, ka ar šādu sistēmu no viena pilna izkurināta katla akumulators uzsilst par 10 grādiem

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: Jankouzs ()
Datums: 17/01/2016 20:50

Nēesmu es ar nekāds baigais spečuks, bet man šķiet ka viss ir pareizi! No sākuma katlam ir pašam sevi jāuzsilda un tad kad ir sasniegti tie 61C tad tas vārsts verās vaļā un tiek padots uz māju un mucu! Vienīgi tur tālāk tas trīsgaitnieks ir jāparegulē,lai ir tā,ka iet siltums gan uz mucu gan māju, man ir ļoti līdzīga sistēma! Es esmu noķēris tādu momentu,kad ja katls kurās uz teiksi 80C tad man uz māju iet tikai 40-45C viss pārējais karstums uz mucu! Varbūt Jums tas trīsgaitnieks ir pagriezsts tā ka viss siltums iet tikai uz māju! Vajag pagrozīt un paeksperimentēt! Es arī ilgi čakarējos kamēr noliku man piemērotā pozīcijā!

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: JovI ()
Datums: 17/01/2016 21:03

Tā laikam ir pareizi, bet tā baltā lenta, ar kuru blīvēti vītņu savienojumi, gan ir pēdējais su sū me mē :d

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: Jankouzs ()
Datums: 17/01/2016 21:08

Vēl piebildīšu, ka akumulators tiek sildīts no augšas nevis apakšas, vajag paregulēt to trīsgaitnieku!

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: gunchisk ()
Datums: 17/01/2016 21:22

Tam vārstam jābūt apakšā pirms sūkņa un jākontrolē, lai atplūde uz katlu būtu virs 60C. Un kad atplūde pārsniedz 60C, piejaucas klāt aukstais ūdens no sitēmas un tikpat karstais no katla aiziet uz sistēmu

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Datums: 17/01/2016 21:27

Gan jau ka aptuveni ir pareizi, tomēr ir viena nepilnība ko uzreiz redzu - nav avārijas apvads sūknim lejā pie katla. Tur būtu jābūt savādākam risinājumam - uz apvada sūknis un taisnajā gabalā pretvārsts. To varētu pārtaisīt ja ir iespēja, jo tas dotu to, ka elektrības pārrāvumā katls nepārkarstu.
Parasti termovārstu liek apakšā, bet iespējams, ka tam nav nozīme. Slinkums domāt.
Otra lieta, ka uz trīsgaitnieka uz māju vajadzētu uzlikt to servomotoru, jo tas tomēr ir arhaiski ar roku grozīt. Ja tev būtu tas motors, tad tu uzliec piemēram 50 grādus un tu aizmirsti - radiatoros vienmēr būs 50 grādi, kamēr vien sistēmā silts. Tagad tur tā temperatūra baigi lēkā un tas nav forši.
Bet nav taisnība, ka kumulators silst no apakšas, viņš silst no augšas, tas ka remdens tur aiziet, tas tikai nozīmē, ka mājas radiatori nozog to siltumu, bet tas ir normāli. Kad māja nezog, tad siltums iet mucā. apakšā vienmēr nāks tikai vēsais, kurš atjaukts ar silto no katla, lai būtu tie 60 grādi. Nu jā, apakšā uz atgitu arī vajadzēja vienu termometru ielikt, lai var redzēt cik ienāk katlā.
Skolas atzīme sistēmai - 6 no 10.

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: CNN ()
Datums: 17/01/2016 22:05

Liels paldies visiem par atbildēm, bilde ķļuva daudz gaišāka par visu šo pasākumu. Vienkārši atmiņā kaut kā palicis tas, ka meistars teica, ka no sākuma tiks sildīta māja un tikai tad akumulators, bet nu varbūt es nepareizi sapratu vai meistars pārteicās.
Jā, trīsgaitnieks uz māju man ir līdz galam vaļā, mēģināšu viņu pieregulēt uz to optimālāko variantu!
Jankouzs - tīri intereses pēc, cik Tu vari ar vienu katlu uzkurināt temperatūru akumulatorā? Saprotu, ka katli dažādi, bet nu intereses pēc?
Vilnis_Radio - pavisam nesen lasīju par tiem vārstiem, kas paši regulē to ūdens temperatūru - laba lieta, domāju, ka šogadu vēl paeksperimentēsu ar šo pašu, ja nekas prātīgs nesanāks, tad nākošgad jātaisa apgreids. Pie reizes pulksteni abratkai var uzlikt!

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: Rx ()
Datums: 17/01/2016 22:06

Ko ievēroju: Termovārsts nav pareizi uzstādīts! Tam bija jābūt lejā, pie atgaitas ieejas krāsnij. Tas kontrolē- regulē samaisīšanos ar auksto no akumulatora, radiatoriem, patrērētājiem . Princips kāds: Kamēr nav sasniegta pārslēgšanās temperatūra, siltumnesējs cirkulē pa mazo loku, jo termovārsts pilnīgi ciet. Sasniedzot pārslēgšanās temperatūru, tas verās vaļā, padodot klāt auksto no akumulatora, radiatoriem, siltuma patērētājiem. Tikko tas notiek, karstais augšā tik pat daudz tiek padots uz akumulatoru, radiatoriem, patērētājiem ( proporcija atkarīga no trīsvirzienu vārsta stāvokļa). Tikko aukstais tiek padots pa atvērto termovārstu, tas atkal verās ciet, jo nu atkal temperatūra krīt ...Tā tas notiek apkures sākuma darbības laikā. Pieaugot atgaitas temperatūrai, cikla ilgums pieaug, vai pat iestājās pusatvērts, un vēlāk pat pilnīgi atvērts stāvoklis. Lai labi strādātu, un atkarībā no termovārsta uzbūves, jāieregulē arī attēlā redzamais balansa "krāns". ( par tā lomu jau bija daudz runāts.......).
Un jā, ja trīsvirzienu vārsts pilnīgi pārslēgts uz radiatoriem, tad abi sūkņi ( mazajā un lielajā lokā) sāk strādāt virknē, un plūsmu pretestību iespaidā, akumulators var sāk pat silt no apakšas ar atgaitas temperatūru. Nekas traks tas nav...tā tas sanāk. Bet tikko telpas vairs padoto lielo krāsns enerģiju vairs neņem pretī ( ir iesilušas) tad trīsvirzienu vārsts jātaisa puspavērts, un plūsma no krāsns jau ies arī akumulatorā no augšas. Bez automātikas novaldīt šādu sistēmu optimāli nav iespējams. Ko dod akumulators, ja saimniekam ik pa laikam jāgroza vārsts..........Var negrozīt tikai tad, ja lielajā lokā uztur lielu temparatūru un telpas nepārkarst.....Un kad sāk krist temperatūra...atkal kurina. Bet tā nav pareizi uzbūvēta sistēma: Telpām jābūt siltām ar zemu apkures nesēja temparatūru, un tikai tā var izmantot akumulatora priekšrocības, lielāko uzkrāto siltuma daudzumu, jeb citādi sakot, radiatoriem jābūt 2 reizes lielākiem kā "parasti" liek, vai jābūt grīdas apkurei.

Re: Jautājums par akumulācijas tilpņu uzsildīšanu
Autors: Rx ()
Datums: 17/01/2016 22:38

Piezīme pie teiktā: Jūsu shēmā termovārsts uztur temperatūru krāsns izejā 61C , bet kas notiek ieejā? Krāsns izejā vienmēr ir lielāka temparatūra nekā ieejā. Siltums ceļās uz augšu, un arī sūknis dzen no lejas uz augšu, bet 70 un vairāk litrus "samaisīt" nemaz nav vienkārši. Pie kam, iekuršanas sākumā mazā loka sūknim nav jāstrādā, kamēr izejā nebūs vismaz 70 grādi, Bet Jūsu gadījumā termovārsts jau atvēries un lielais loks savāc siltumu! Ieejā krāsnī auksts........krāsns raso, siltums tiek noņemts, un šis iesilšanas process var notikt ilgi.

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **   ******   ********   **     ** 
 ***   ***  **   **   **    **  **     **  **     ** 
 **** ****  **  **    **        **     **  **     ** 
 ** *** **  *****     **        ********   **     ** 
 **     **  **  **    **        **         **     ** 
 **     **  **   **   **    **  **         **     ** 
 **     **  **    **   ******   **          *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727