UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Mazdēls ()
Datums: 19/11/2016 02:18

Sveiki!

Sanākusi tāda situācija, ka dzīvošu kādu laiku pie savas vecmammas, lauku māja, vienmuļš nostūris, 40 gadu veca apkures sistēma. Jauno elektrības rēķinu sašokēta, pārdevēju sastāstīta un ar pārliecību, ka būšu uz vietas, tantuks nopircis kombinēto ūdens sildītāju.

Saprotu, ka lai boilera čūsku pieslēgtu apkures sistēmai un tā kaut cik normāli sildītu ūdeni, nepietiks ar vienkāršu paralēlu pieslēgšanos radiatoriem. Esošā apkures sistēma kā jau teicu ir vismaz 40 gadus veca, paštece ar vaļēju izplešanās trauku, tērauda trubām, čuguna veidgabaliem. Katls jauns, čugūna 20 kW, 3. gads iet, radiatori un caurules pirms tik pat ilga laika tīrīti un skalotas. Par cik šeit nāksies dzīvoties ilgāku laiku, domāju pie reizes vienojot klāt boileri, padarīt efektīvāku arī pašu sistēmu. Plānots tāds long drink nākamā pavasara-vasaras budžeta (cik nu pensionārei un man vienam tā nauda ir) projekts.

Šādi izskatās esošā shēma:



Uz doto brīdi situācija ir tāda, ka radiatori uzsilst, taču ne līdz apakšai, nedaudz zem vidus tie jau ir diezgan vēsi, tādēļ doma atpakaļgaitā, paralēli ielikt sūkni. Paralēli, jo šajā pusē elektrības pazušana nav retums, tādēļ no pašteces un tērauda caurulēm atbrīvoties nevēlētos.. vismaz pagaidām. Paralēli sūknim mehāniskais vārsts, pirms sūkņa 3-gaitas termovārsts mazajam lokam, pēc mazā loka nāk boileris, kuru regulēju pagaidām manuāli.

Šādi izskatītos uzlabotā:


Tātad vēlējos jautāt, vai šāda sistēma ir saknē pareiza, kādi uzlabojumi vēl varētu būt nepieciešami, ko mainīt, kas ir galīgi garām utt.? Vai mazais loks obligāti ir nepieciešams, vai shēmā tas ir pareizi izveidots? Vai pietiek ar vienu sūkni, jeb lokā ar boileri, nepieciešams vēl viens? Neesmu agrāk saskāries ar apkures sistēmu veidošanu, taču lasījis un interesējies esmu daudz un rokas aug no pareizās vietas, tāpēc esmu atvērts ieteikumiem. Kā jau minēju, līdzekļi ir ierobežoti, tādēļ caurules mainīt nesanāks, kā arī dažādu kontroles devēju pievienošana nāktu ar laiku.. Galvenais ir uzlabot esošo sistēmu un panākt pieņemamu boilera silšanu kurinot apkuri. Kaimiņa kam paprasīt padomu nav un saukt meistaru, tomēr, lai arī cik labi tas būtu, šajā gadījumā varētu nesanākt pa kabatai.

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Dindirin ()
Datums: 19/11/2016 09:27

Varbūt iesākumā pietiktu, ja izskalotu radiatorus. Izskatās, ka tie aizauguši līdz pusei ar rūsas daļiņām

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: khe ()
Datums: 19/11/2016 09:43

Shēma nav pareiza - saglabājot cauruļu izmēru un kritumu, pirms katla, esošajā atgaitā jāieliek klapītes pretvārsts un tam abās pusēs atzari uz augšu, kur sūknis un tetrmovārsts. Šitā bez strāvas termovārsts pie aukstas atgaitas aizvērs vārstu vispār....

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Mazdēls ()
Datums: 19/11/2016 16:14

Dindirin, radiatori pirms 3 gadiem ņemti nost un skaloti, pats piedalījos tajā procesā.

khe, shēmā ar - meh.vārsts, jau domāju klapītes pretvārstu, bet sanāk, ka man uz tā paša zara, kur esmu domājis likt sūkni, jāliek ir termovārsts? Tātad sanāk, ja nav elektrības, tad mazais loks arī nav. Kādēļ termovārsts nestrādātu bez elektrības? Ar pašteci nav pietiekami lai caur to plūstu un uzsiltu līdz atvēršanās temperatūrai? Biju noskatījis šo 3 gaitas termovārstu - [www.sanel.lv]

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Mazdēls ()
Datums: 19/11/2016 16:25

Jeb es vienkārši nepareizi izprotu šī termovārsta darbības principu. Esmu iedomājies ka tas strādā līdzīgi kā mašīnas termostats. Sākumā kurinot katlu, silst mazais loks, kuru dzenā visu laiku sūknis, (vai ja sūknis nedarbojas, paštece) un kurš uzsilstot līdz vārsta norādītajai temperatūrai, teiksim 70 grādi, atver arī lielo loku, kurā ir radiatori un boileri un sūknis sāk dzenāt arī pa šo loku. Jeb saprotu ko nepareizi?

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Jānis Zomerfelds ()
Datums: 19/11/2016 16:52

Shēma principā pareiza. Es tā gan neliktu, jo cik karsta apkure, tik karsta arī ūdens. Iesaku ielikt vismaz 2 ceļu vārstu ar termoslēdziem, lai atveras, ja ūdens auksts, bet apkure karsta, bet kad ūdens sasniedzis vajadzīgo temperatūru, aizveras, lai pēc tam nenotiek boilera dzesēšana, kad apkure atdziest.

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Jānis Zomerfelds ()
Datums: 19/11/2016 16:57

Nē, shēma nepareiza!!!!!!!!!

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Jānis Zomerfelds ()
Datums: 19/11/2016 17:14

Lai saglabātu pašteci, šādi neies cauri! Īsais loks jāveido sekojoši. Karstajā, kas nāk lejā, uzliek termovārstu (sarkanā). Pie vārsta izejas (sajauktais) liekas sūknis un pievienojas ar Tgab pie atpakaļgaitas. Aukstā (zilā) puse nāk no T-gab, kas atpakaļgaitā ielikts. Starp abiem Tgab ( zem termovārsta) liekas pretvārsts ar klapīti.

[www.akvedukts.lv] skaties pašās beigās zīmējumu ar akumulatoru.

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Mazdēls ()
Datums: 19/11/2016 17:40

Paldies par ieteikumiem, Jānis Zomerfelds, tikai paskaidrojiet lūdzu, kādēļ manis piedāvātā shēmā paštece nesaglabājas? Kā tieši to ietekmē termovārsts?

Re: Apkures sistēmas uzlabošana.
Autors: Jānis Zomerfelds ()
Datums: 19/11/2016 19:24

Termovārsts kā jebkura detaļa (līkums, ventīlis, caurules) apkures sistēmā rada pretestību paštecei. Ja pazūd elektrība un atpakaļgaita ir vēl auksta, tad cirkulācija ir tikai pa mazo loku. Tas ir nepietiekoši, ja katls ir iededzies. Tāpēc ir apvedceļš, lai nodrošinātu lielu caurplūdi un katls neuzvārās.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        ********  **    **  ********  **    ** 
 **           **     **   **      **     **   **  
 **           **     **  **       **     **  **   
 **           **     *****        **     *****    
 **           **     **  **       **     **  **   
 **           **     **   **      **     **   **  
 ********     **     **    **     **     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727