UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Apkures sistēmas izveide
Autors: Jecis ()
Datums: 02/07/2017 01:43

Sveiki! Kamēr vēl aiz loga "vasara", esmu nolēmis veikt esošās apkures sistēmas nelielu pārbūvi. Šobrīd sistēma ir pašteces, tērauda caurules, dažādi diametri, nekādu mazo loku utt. Katls čuguna, salīdzinoši jauns - Sime Solida 25 kW. Radiatori skaloti, kad tika iepirkts katls. Apsildāmā platība +-
120 m2. Līdzekļi, kā arī vēlme ieguldīt tieši šai sistēmai savu laiku, ir mazi, tāpēc domāju sistēmu veidot vienkāršu un atstāt ar tām pašām tērauda caurulēm un atvērtu izplešanās trauku. Uzlabošanu domāju veikt tieši katla apvadam, izveidojot mazo loku caur trīsgaitas termovārstu, kurš atveras pie 61 grāda temperatūras (zinu, ka daudzi iesaka ESBE, bet LK bija jau pie rokas). Mazo loku dzenā sūknis, kuru ieslēdz un izslēdz termorelejs. Katla apvadā ieslēgts arī siltā ūdens boileris, kuram ir atsevišķs sūknis, kurš tiek darbināts ar citu termoreleju. Esmu lasījis diezgan daudz tēmas šeit pat, forumā, kā arī citos avotos, taču vēlos pārliecināties vai ideja ir pareiza un veidotā shēma tiešām pildīs funkciju efektīvāk kā esoša pašteces sistēma bez sūkņiem, paralēli uzturot boilerī karstu ūdeni un katlā optimālo darba temperatūru? Shēma redzama zemāk redzamajā attēlā. Apskatot vairākas katlu ražotāju shēmas, esmu ievērojis, ka 3gaitas vārstam, no katla nākošajam pievadam ir paredzēts ventīlis - kādam nolūkam? Un vai temperatūras pie kādām termoreleji ieslēdz sūkņus, galvenokārt, mazā loka, būs ok?



Re: Apkures sistēmas izveide
Autors: DzinPo ()
Datums: 02/07/2017 08:27

Lai sabalansētu plūsmu. Lai caur to termovārstu karstais iet tikai minimāli nepieciešamajā daudzumā, kas nodrošinātu katla atpakaļgaidā tos 61 grādus. Bet tas apakšā nav trīsgaitas vārsts. Tas ir kā jaucējmezgls, kas samaisa karsto un auksto. Trīsgaitas vārsts būtu jāliek tik un tā- starp mazo loku un radiatoru loku. Un varētu iztikt ar vienu sūkni.

Re: Apkures sistēmas izveide
Autors: khe ()
Datums: 02/07/2017 09:52

Pēcāk varbūt mani nories... , bet čuguna katlam bez papildus ekonomaizera un akumulātora nevajag nekādu termovārstu. Kas līdz šim nepatika kurināšanā - gribētos lai ātrāk griežas ūdens pa radžikiem? Uzliec atgaitā slīpi lielu klapes pretvārstu(lai pats jau stāv vaļā) un tam apkārt sūkni. Kad temp uzkāps līdz termostata ieregulētajai, tad ieslēgsies sūknis un klapi aizvērs ciet. Čuguna katli agrāk vienmēr kurināti bez termovārstiem un šamie ir tik neekonomiski, ka nevajag tur nekādus60 gr. Ja nu tomēr dikti gribas paērmoties(ko es pats esmu darījis un sapratis, ka lieki), tad meklētu viszemākās temp termostatisko vārstu(50, varbūt ir 45gr).

Re: Apkures sistēmas izveide
Autors: Jecis ()
Datums: 02/07/2017 10:22

Jā, tieši tas arī galvenokārt neapmierina, ar esošo pašteci radiatori līdz vidum tikai silti. Bet tad jautājums par ūdens boileri - vai bez termovārsta man izdosies panākt, ka tiek uzsildīts karstais ūdens? Īr tā, ka boileris ieslēgts jau arī šī brīža pašteces sistēmā. Boilera lokam uzlikts atsevišķs sūknis, taču nevar karsto ūdeni dabūt siltāku par 50 grādiem.. biju iedomājies, ka šo problēmu atrisinās mazais loks ar termovārstu. Jeb pietiek ar otru sūkni (paralēli tam klapītes vārstam)?



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   *******   **    **  ******** 
 **     **  **        **     **   **  **      **    
 **     **  **               **    ****       **    
 **     **  ******     *******      **        **    
  **   **   **               **     **        **    
   ** **    **        **     **     **        **    
    ***     **         *******      **        **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727