UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Siena ap pirtskrāsni
Autors: Kira ()
Datums: 13/07/2017 17:12

Sveiki! Paša spēkiem būvējam pirtiņu saimniecības ēkā. Paredzētā pirts telpa atradīsies bijušajā garažā, kas būvēta no gāzbetona. Stūri kur ievietošu pirtskrāsni (metāla krāsns, ar pīto grozu akmeņiem - depo variants), plānoju nojaukt un samūrēt no ķieģeļiem. Attālums no krāsns līdz ķieģeļu sienai būs 10 cm. Jautājums - ar ko labāk mūrēt ķieģeļus? Java 3 smiltis + 1 cements derētu, vai karstuma un mitruma dēļ jāizvēlas kāds cits maisījums?
Vēl papildus - ķieģeļu sienu nedomāju mūrēt līdz griestiem, bet 1,50 m augstumā ( kopējais sienas augstums 2.0m). Tad ko iesakat darīt ar atlikušajiem 50 cm līdz griestiem, un pašiem griestiem virs krāsns? Dēļus negribu likt. Redzēju tādas škiedrcementa plāksnes. Kā būtu ar tādām apskrūvēt?

Re: Siena ap pirtskrāsni
Datums: 13/07/2017 18:35

Jā, pareizi - krāsnij perimetrs + drošības rezerve (~50-70cm) ir jāveido no nedegoša materiāla. Ķieģeļu sienas ir ok un nav būtiska tā java, jo tāds mitrums un karstums tur nav lai ko īpašu veidotu. Šķiedrcementa plāksnes ir arī labs risinājums griestiem, kuriem arī vajag to drošības rezervi no krāsns perimetra + tās plāksnes labāk ir likt 2 kārtās ar gaisa spraugu starpā kā to arī rekomendē ražotājs. Man šķiet ka viens no mūsu platuma grādu saunas škiedrcementa ražotājiem tieši tādu manuāli bija uztaisījis pēc kura viss skaidrs - iesērfo netā.
Plāksnes tik tiešām nepažēlo 2 kārtās, jo ugunsgrēkā griesti ir bīstami un tur var sanākt liela T un vienas kārtas plāksne var nenosargāt.

Re: Siena ap pirtskrāsni
Datums: 13/07/2017 18:46

Uz akmeņiem naudu nepažēlo. Nopirku Somijā skaldītos tieši pirtskrasnīm. Tiešām laba lieta

Re: Siena ap pirtskrāsni
Autors: Didzisp ()
Datums: 13/07/2017 19:23

Ja akmeņus nepazīst, tad var pirkt gatavus, bet citādi šļūdnis tādus pašus akmeņus mums savulaik atnesa no skandināvijas un pilnīgi par velti tos var salasīt laukmalē. Starpības nebūs nekādas. Nu jā, ko nu es saprotu, veikalā pirktie tak noteikti krutāki, jo nauda pāri gājusi ;)
Par ķieģeļiem viss pareizi, tur nevajag iespringt ar javu, tāpat turēsies. Nedomāju, ka vajag virs krāsns nez kādas speciālas plāksnes. Tak nekurina pirti tā, lai dēļi varētu aizdegties. Tad jau to temperatūru arī cilvēks nevarēs izturēt. Galvenais lai metāls nekur pa taisno nestaro uz dēļiem. Tas attiecas arī uz cilvēkiem. No lāvas arī nedrīkst pa taisno redzētr metāla detaļas. Tad neveidosies nepatīkamais starojums. Nezinu, kāda konstrukcija veikala krāsnij, bet ja skurstenis uz augšu caur griestiem, tad gan ap to vajag nedegšu materiālu un ap skursteni ekrānu.

Re: Siena ap pirtskrāsni
Autors: kira ()
Datums: 13/07/2017 20:19

Paldies par atbildēm. Aizmirsu pieminēt, ka griesti ir lietie, betona. Vienkārši betons, nav tā smuki ieliets, tā kā apdarināt kaut kā vajadzētu lai glītāk izskatās.
Skurstenis paredzēts ka ies caur starpsienu mūrētājā dūmvadā, respektīvi pagriezīsies 90 grādu leņķī. Par akmeņiem - zinu, ka nevajag ņemt granītveidīgos, jo tie sadrūp, un vēlams bez kādu citu iežu ieslēgumiem.

Re: Siena ap pirtskrāsni
Autors: khe ()
Datums: 13/07/2017 23:38

Temp samazināt palīdz iekarināts metāla ekrāns starp krāsni un sienu.

Re: Siena ap pirtskrāsni
Datums: 13/07/2017 23:53

Nu par griestiem apdomā, jo betona griesti pirtij jau nu nav piemēroti - pirtij vajag izolētu kameru nevis griestus, kuros pazūd siltums. Tur labāk būtu likt izolāciju kā pienākas un koku, attiecīgi arī plāksnes virs krāsns.
Nelikt plāksnes nav prātīgākais ieteikums kā Didzis saka, ugunsdrošība ir pirmajā vietā. Teorētiski ja viss kārtībā, problēmu nebūs, bet teorija ir viena lieta, bet nosvilušo piršu skaits ir cita statistika. Ne velti senais latvietis pirti būvēja tālāk no citām mājām - ja svilst, tad lai neparauj arī dīvānu un dvēseli līdzi.

Re: Siena ap pirtskrāsni
Autors: Kira ()
Datums: 14/07/2017 08:53

Griestiem vati un foliju liksu tā vai tā, domāju vairāk par to gala apdari.Man pieņemamākais variants būtu : griesti, vate karkasā, follijs, šķiedrcementa plāksne ( varbūt pat divās kārtās ar gaisa spraugu), metāla plāksne. Varētu būt ok??
Tad vēl uzradās jautājums: pirti no iekšpuses plānoju siltināt ar akmens vati, domāju ar 5 cm pietiks, un arī vieta īsti vairs neatlauj vairāk. Vati lieku, koka karkasā, visu pēctam pārklāju ar foliju lai miksējās šuves, salīmēju ar foljas lentu, virsū līstītes, tad apšuvuma dēļi. Sanāk starp līstēm un dēļiem ap 2 cm gaisa sprauga. Bet jautājums ir par to daļu starp vati un gāzbetonu - dzirdēju kaut kur ka jāliek plēve vēl, it kā derot parastā siltumnīcas plēve. Taisnība? Un kāda tad ir viņas funkcija?

Re: Siena ap pirtskrāsni
Autors: olol ()
Datums: 08/09/2017 12:43

Mēs paņēmām , šāda tipa krāsni, nevajadzēja ne sienas neko citu - [www.tulikivi.lv]



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **  **     **   ******   ******** 
  **   **   ***   **  **     **  **    **  **       
   ** **    ****  **  **     **  **        **       
    ***     ** ** **  **     **  **        ******   
   ** **    **  ****   **   **   **        **       
  **   **   **   ***    ** **    **    **  **       
 **     **  **    **     ***      ******   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727