UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 4
Re: Granulu katla darvošanās
Datums: 07/11/2018 08:08

nezinu cik daudz šī darva autoram uzaug sezonas laikā, man ir tā, ka pašu darvu nejūtu, bet kautkas uz katla sienām noslāņojas, kas sezonā dod 3-4 mm melnas cietas masas uz degkameras sienām. Kad vasarā katlu izslēdz, tad mitruma(es vismaz tā domāju) ietekmē masa kļūst mīkstāka(bet ne visa) un to iespējams nolobīt. Iespējams ka tā ir tā pati darva, tikai es to neredzu šķidrā-biezā veidā apkures sezonas laikā.
sūknis man stāv uz atpakaļgaitu.
Kopumā es gan neredzu iespēju pilnībā izbēgt no šī melnā slāņa, jo katls visu laiku nestrādā, tas tāpat atdziest, it sevišķi tad, kad ārā siltāks.

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: atmos ()
Datums: 07/11/2018 08:55

Lai katls tiktu ekspluatēts pareizi, tam ir jākurās ar pilnu jaudu. Visa veida "ilgdegšanas" neizbēgami izraisa katla svīšanu.

Ļoti vēlētos dzirdēt objektīvi argumentētu viedokli par to, kāpēc granulu katliem nebūtu ieteicams akumulators ?!

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: specs ()
Datums: 07/11/2018 09:28

Ilgdegšanai nav ne vainas, ja katlam neļauj atdzist zem 60 grādiem un atpakaļgaitai zem 50 grādiem. Lietoju granulnieku ar gruzdēšanas funkciju nu jau 7 gadus - nezinu kas ir darvošanās, svīšana un kondensāts skurstenī. Skursteni neesmu tīrijis visus šos 7 gadus, jo tur nav ko tīrīt.

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: MartinV ()
Datums: 07/11/2018 10:06

Spec, kāda ir Tava versija par optimālo pieslēguma shēmu granulniekam?

Re: Granulu katla darvošanās
Datums: 07/11/2018 11:40

spec, es gribētu redzēt kāda izskatās tava katla kurtuve pēc 7 gadiem. bildē laikam būs grūti to nodemonstrēt. mēģināšu kautkā savu katlu sabildēt, savādāk mēs te runājam, bet iespējams katrs par savādāku lietu. man tas uzdegums par kuru rakstīju netraucē, arī ja rēķinu vai katls palicis mazāk eknomisks, ja arī palicis, tad par kapeiku, vismaz just to nevaru. Visprecīgāk manuprāt uz to norāda dūmgāzu temperatūra, pēc katla tīrīšanās tā ir kā jaunam.

Man katlam ir kontrolieris ar kautkādu fuzzy logic algoritmu, noklusētie iestatījumi man nepatika, jo tas brīnums regulēja automātiski jaudu no 30%-100%, un tad bija tādas situācijas, kad ir normāls siltuma patēriņš, katlam darbojoties temp krītās, bet šis tik turpina rukāt uz 30%. uzliku lai min jauda neiet zemāk par 70%. Šo man ieteica paši kontroliera izgatavotāji.

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: qwe ()
Datums: 07/11/2018 17:46

djzex
Kalts ir likts aprēķinot vai tikai ar mitru īkšķi pēc vēja virziena?

atmos
Ir dažādi apkures principi un attiecīgi arī efektivitātes. Var paskaidrot kā priekš laukiem - ir 1 svece un 100 sveces. 1 svece būtu granulas, gāze, sveces tipa katls vai gāzu ģenerācija. 100 sveces - parasts malkas katls, kur ar akumulatoru shēmā liek katlu un 2-3x lielāku, kā būtu nepieciešams uz apsildāmo kubatūru. Un tagad pastāsti, kā tu iedomājies 2 tonnas ūdens uzsildīt ar to 1 sveci?
Ilgdegšanas katliem akcents ir uz automatizētu lēnu siltuma noņemšanu katlā un tikai tik, cik nepieciešams. Nu... sveces tipa katliem nedaudz savādāk - tur tiek noņemts pastāvīgi, bet minimums un tāpēc jābūt buferim priekš siltāka laika. Parastam katlam ar akumulatoru akcents uz ātru kurināšanas momentu katlā un automatizētu siltuma noņemšanu no akumulatora. Tā pat kā jebkurā kustīgā detaļā notiek enerģijas zudumi, arī šeit - ceļā uz akumulatoru un uzglabājot akumulatorā.
Tās ir divas dažādas pasaules un nav nekā kopīga. Tas, ko pašpasludinātie santehniķi Vaņas ir "saprojektējuši" tas neiet kopā ne ar vienu apkures veidu.

Ilgegšana nekā veidā neizraisa svīšanu. Svīšanu izraisa nepareizi uzbūvēta vai nepareizi noregulēta sistēma. Piemēram sveces tipa katliem atpakaļgaita var būt arī 40 grādi pie 70 grādu turpgaitas un katls nesvīst. Man liekas fantastiski stulbam jābūt, lai ilgdegšanas katlam uzliktu akumulatoru un apgrieztu otrādāk kurināšanas principu. Kāda tad jēga pārmaksāt par sveces tipa katlu, ja tu viņu nekad neielaid ilgdegšanas režīmā?

pip
Par sūkni tikai tik daudz piekritīšu, ka jāliek ir atpakaļgaitā, bet šajā gadījumā nekas slikts arī nenotiks turpgaitā, ja vien jauda pietiek un trubiņu garums nav kosmosā un katlam ir liegtas visas iespējas uzvārīt. Bet par katla pašplūsmu gan nepiekritīšu. Viņa shēmai nav aizvērta mazā cilpa, tātad tas pats sūknis arī dzen caur katlu. Vienīgi man nepatīk tas otrs sūknis boilerim un boilera pieslēguma risinājums.

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: ETT ()
Datums: 07/11/2018 19:59

qwe
Kāpēc domā, ka asaistes shēmas ar buferi obligāti ir sistēma ar 2tonnīgu akumulatoru? Un kāpēc 14 kW katls nespētu dot šos 14kW? Sveces tipa katlus neesmu pētījis. Varbūt tie vairāk par 10to daļu no citu katlu jaudas nav spējīgi dot, nezinu. Granulniekieks, gāzes un elektriskais katls ir spējīgi darboties savā nominālajā režīmā ilgstoši. Jautājums tik, vai visos gadījumos tas ir vajadzīgs. Vienīgā atšķirība no malkas katliem ir viņu darbības relatīvais inerces trūkums. Kamēr malkas katlu dabū normālā režīmā un atkal apstādina, granulnieks, gāzes un elektriskais katls var veikt nesalīdzināmi vairākus ciklus. Vai iegūto siltumenerģiju izlietot uzreiz, vai akumulēt, ir cits jautājums. Elektriskajam protams nav nekāda degšana, līdz ar to vienalga par atpakaļgaitas t, bet akumulācija var kļūt aktuāla, ja nakts tarifs pēkšņi atkal kļūst krietni izdevīgāks par dienas tarifu. Savukārt granulnieka un gāzes katla gadījumā buferis vai akumulators samazina katla ieslēgšanās un izslkēgšanās skaitu, līdz ar to samazina pārejas procesu skaitu. Vai man būtu jādod atsauces, ka jebkurš pārejas process samazina iekārtas kalpošanas laiku?
Bufera shēmas ļauj lietot apkures sistēmu "maigākā" režīmā, līdzsvaro to, un ļauj arī vienkāršāk pieslēgt gan siltuma patērētājus, gan citus siltuma devējus. Siltuma akumulatorus savukārt lieto enerģijas uzkrāšanai vai nu ekonomisku vai malkas katla gadījumā, inerces dēļ pāri palikušās enerģijas uzkrāšanai un kurinātāja darba stundu samazināšanai. Nu bet var jau arī ar sveci. Savulaik klīda pastāsts, ka esot bijis tāds pasaules brīnums - pirts, kura apkurināta ar vienu sveci. esot ilgi pētījuši, lūrējuši, pat izjaukuši, tad salikuši kopā un...šlus - vairs ar vienu sveci nav pieticies... :)

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: Sq ()
Datums: 08/11/2018 00:48

Cik esmu petijis, tad Atmos majaslapaa granulu katliem visiem ir salikts buferis 500-1000litri.

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: specs ()
Datums: 08/11/2018 07:42

elektriķis Māris Wrote:
-------------------------------------------------------
> spec, es gribētu redzēt kāda izskatās tava
> katla kurtuve pēc 7 gadiem. bildē laikam būs
> grūti to nodemonstrēt. mēģināšu kautkā savu
> katlu sabildēt, savādāk mēs te runājam, bet
> iespējams katrs par savādāku lietu. man tas
> uzdegums par kuru rakstīju netraucē, arī ja
> rēķinu vai katls palicis mazāk eknomisks, ja
> arī palicis, tad par kapeiku, vismaz just to
> nevaru. Visprecīgāk manuprāt uz to norāda
> dūmgāzu temperatūra, pēc katla tīrīšanās
> tā ir kā jaunam.
>
Mana katla kurtuve ir bez jebkāda uzdeguma. Katlu tīru 2x sezonā, noraušot sodrējus no katla sienām. Katlam ir vertikālie siltummaiņi. Ar sodrējiem domāju sausu pelnu-putekļu kārtu. Pēc tīrīšanas apakšā ir tīrs metāls. Katla darbību regulē ecomax automātika, kas darbina trīsgaitnieku, uzturot atpakaļgaitu 50 grādos. Vēl automātika pieskaņo katla t atkarībā no āra t.

Re: Granulu katla darvošanās
Autors: qwe ()
Datums: 08/11/2018 10:14

ETT
Atļaušos precizēt, jo pamatā jau tu pasaki tieši to pašu, tikai ar nelielām kļūdām.
Kā reiz jau arī bija jautājums, akumulēt vai izlietot uzreiz. Kāda jēga ir akumulēt siltumu akumulatorā, kurš patērē vairāk kopsummā enerģijas, kā pa tiešo sildot?
Nakts tarifu Latvijā neredzēt kā savas ausis pie pašreizējās valdības.
Tu jauc - akumulators nav tas pats buferis, kaut arī pieslēguma princips ir viens, bet paredzēti tomēr galu galā pavisam citiem mērķiem. Akumulators var būt arī buferis, bet nekad otrādāk tieši dēļ ietilpības. Kā jau teicu - Vaņas faktors šeit lai paliek Vaņām ar to vidējo universālo, kurš der visam un neder nekam. Un nē, kā reiz akumulators nav domāts LIEKĀ siltuma uzkrāšanai, tam ir domāts buferis. Akumulators ir paredzēts noņemt visu siltumu no katla un pēc tam ilgtermiņā izmantot. Tobiš, ja buferi izmanto vārda nozīmē, tad viņš tikai tik liels, lai noņemtu lieko siltumu, ja pēkšņi visas cilpas aizveras ciet, vai nav automātikas, lai nobalansētu, nodzēstu, vai izlīdzināt, paildzināt ciklu, tur kur katla ierīkošanas aprēķini ir bijuši kļūdaini. Akumulators turpretīm ir ļoti lielas ietilpības. Cik gadījumi redzēti, kad cilvēks labu gribēdams uzliek 300l muciņu malkas katlam dēļ vietas trūkuma, jo redz "kāds" teica, ka būs kruta un saprot, ka tā muciņa viņam paildzina iekuršanas intervālus tikai līdz 2h un cilvēkam jāceļās nakts vidū kurināt. Akumulators ir paredzēts - uzšauj žaru ar 1-2 ielādēm, atkarībā, cik gudri liels katls ir iegādāts, un pēc tam 1-2 diennaktis pietiek ar aķi. Līdzīgi kā ir jotuls un mūra krasns. Ja pirmo kurina tikai tik, cik nepieciešams, otru nožarī uz pilnu jaudu 1 krāsns muti un pēc tam 1 diennakti ir silts. Un šeit varētu tad arī teikt, kāda jēga ir aplikt jotulu ar 10 ķieģeļiem, kas nočakarē krāsns pamatprincipu un tā pat neko tolkam nenoakumulē tajos 10 ķieģeļos.

Pašreizējā: 3 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********  **    **  **    **   *******  
 **     **  **        ***   **  **   **   **     ** 
 **     **  **        ****  **  **  **    **     ** 
 **     **  ******    ** ** **  *****      ******** 
 **     **  **        **  ****  **  **           ** 
 **     **  **        **   ***  **   **   **     ** 
 ********   **        **    **  **    **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727