UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 2 no 4
Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: Aldiss ()
Datums: 07/12/2020 14:23

1. Malkas katlam vajadzēu būt aizsardzībai pret uzvārīšanos, ja beidzas elektrība. Labakais veids, kā to izdarīt ir D40-D50 paštece uz akumulācijas tvertni. Citādi - ja katls iet pilnās burās, līdz sprādzienam ir divas minūtes...
2) Ja 2h laikā kurinot tiek uzsiltīta tikai akumulācijas tvertnes augša, tad kaut kas nav kārtībā ar katla jaudu, vai visdrīzāk, tiek gruzdināta, nevis kurināta malka un siltuma knapi pietiek lai mazajā lokā 60 grādu uzturēšanai.
3) nesapratu par rotācijas vārstu garajā lokā. Aiztaisi to ciet un nevirini. Kamēr katls vēss, visai cirkulācijai garajā lokā jāiet caur akumulacijas tvertni, ja paliek karstu, tad var attaisīt rotāciju vaļā, lai daļēji jaucas ar atpakaļgaitas ūdeni no radiatoriem. Un nevis otrādi, kad rotācija ir atvērta pie auksta katla.
Viszrīzāk jauc lielajā lokā "rotācijas vārsta" ciet un vaļā nozīmi. Pamēģini otrādi.

Mazliet eksotiskāks variants ir nobeidzies/iesprūdis lielā loka sūknis. Pie 85 grādi varbūt iestājas paštece uz radiatoriem., kaut gan, caur sūkni daudz cauri neplūst.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: Cogito ()
Datums: 07/12/2020 14:47

Varētu būt tā, ka tvertnes iekšpusē plūsmas tādas, ka uz lielo loku neaiziet pašas augšas karstais ūdens, bet stipri atjaukts ar zemāko slāņu remdeno.
Paziņam savulaik bija līdzīga problēma, cik zinu, tad tika risināta eksperimentējot ar sūkņu jaudām.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Datums: 07/12/2020 15:59

Aldis pareizi atzīmēja pāris lietas, bet es papildināšu:
1) aizsardzībai vienkārši mazliet jāpamodificē tas mezgls, kur ir sūknis un termovārsts. Jāuztaisa, lai termovārsts un sūknis ir apvadā un taisni iet caurule no katla uz akumulāciju un tajā vadā ir ielikts klapītes pretvārsts. Tad kad strādās sūknis, tad klapīte aizvērsies un visa plūsma notiks caur termovārstu kā ir jau šobrīd, bet kad kaut kādu iemeslu dēļ sūknis nestrādās, tad sāks strādāt pašplūsma uz akumulāciju. Muļkdroša sistēma.
2) arī šajā punktā jāpiekrīt Aldim, jo tas nav normāli, ka 2h stundu laikā tik maz no mucas uzsilst. Man piemēram ar 18kW katlu 2h bus apmēram puse, katrā ziņā krietni vairāk. Čuguna katli paši par sevi ir ļoti neefektīvi, otrkārt viņi ir baigi grūti tīrāmi un treškārt malkai protams jābūt sausai. Paskaties tomēr vai katlam gaisa padeve nav par daudz aizvērta nu un varbūt jāpatīra. Bet secinājums ir skaidrs - stipri par maz tam katlam ir atdeve.
3) kādā augstumā atrodas garā loka izvads mucā (pašā augšā vai zemāk?) un kāda ir attiecība pret īsā loka turpgaitas izvadu. Teorētiski (tikai teorētiski) ir iespējamība, ka tev mucā augšā ir gaisa spilvens, kurš traucē notikt plūsmai un tas līmenis tur mazliet paceļas uzsilstot. Tev mucas pašā augšā būtu jābūt atgaisošanas iespējai.
4) vai tev vispār ir izdevies kādreiz to mucu uzsildīt pilnībā un kā tad tev tas garais loks uzvedas?
5) ir iespējamība, ka tev ir gaiss tajā garajā lokā (atkal jautājums par atgaisošanu)
6) vai tev garajā lokā ir ielikti sietiņi (rupjie filtri) - tie arī var būt aizsērējuši un var apturēt plūsmu gandrīz līdz nullei..
Tad jāskatās tālāk kas izriet no tavām atbildēm.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: Faradejs ()
Datums: 07/12/2020 16:14

Vai kāds var paskaidrot, kā akumulatora augšā var būt 85 grādi, ja mazajā lokā ir 60 grādu termovārsts un akumulators ir uzsilis tikai par 1/5 (kā pats autors raksta).
Man mājās mazajā lokā ir 70 grādu termovārsts, bet akumulatorā vairāk par 70 grādiem var dabūt tikai tad, kad ir uzsilis VISS akumulators, nevis 1/5.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Datums: 07/12/2020 16:24

Faradejs: termostats nodrošina tikai to, ka atpakaļgaitā samiksējas 60 grādi (vai kā tavā gadījumā 70), savukārt turpgaita protams no tiem ienākošajiem 60 grādiem pēc katla saņems jau vairāk. Cik grādi būs turpgaitā atkarīgs no plūsmas ātruma (sūkņa) un katla jaudas. Jo mazāka plūsma jo augstāka būs izejošā temperatūra no katla. Ja piemēram katls kuras pilnā jaudā un pie termovārsta 60 grādi izejā būs tikai piemēram 65, tad tas nozīmē, ka plūsma ir pārāk strauja vai arī katls dod pārāk mazu jaudu.
Ja piemēram katla turpgaita ir noreglēta uz teiksim 70 grādiem, tad protams, mucas augšdaļā virs 70 grādiem parādīsies tikai tad kad visa muca būs piesilusi ar 70 grādiem. Efektīvāk manuprāt tomēr ir stratificēt akumulatoru nevis to pārsildīt, tāpēc jāsaregulē lai turpgaita ir aptuveni tie 80 grādi. Pārsildīšanas procesā var izrādīties, ka katls pārsniedz augšējo robežu un sāk sevi mākslīgi ierobežot, kas nozīmē neefektīvu sadegšanu.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: Faradejs ()
Datums: 07/12/2020 16:50

Nu tādu teoriju es ir kā varēju iedomāties, bet nebiju iedomājies, ka tā starpība ir tik liela.
Lai vai kā, autors kaut ko nepasaka līdz galam unj viss jāvelk laukā ar plakanknaiblēm.
Nav zināms, cik augstu mucai ir izeja uz radiatoriem. Ja muca ir 1000L un pieņemot, ka tā ir 2m augsta, tad katrs cm no mucas augšas ir 5L ūdens, kas jāsilda "pa lieko". Ja ievads atrodas 10cm no augšas, tad 50L jāsilda pa lieko. Savs laiks tam visam ir vajadzīgs.
Tāpat nevar zināt, vai katla kurināšana notiek paralēli ar radiatoru sildīšanu. Ja ir vienlaicīga plūsma uz radiatoriem, tad, protams, ka radiatoros nebūs 85 grādi, jo, pieņemu, ka caur radiatoriem plūsma ir lielāka nekā katla 85 grādu atdeve. Nu visi tie 85 grādi "sajaucas" ar auksto un uz radiatoriem iet tikai +35 grādi.
Pie tam, ja tas ir manuālais maisītājs, un autors gaida, kad uz radiatoriem ies karsts, tad pieļauju, ka tam ir aizvērts cirkulācijas loks un radiatori visu atpakaļgaitu stumj iekšā akumulatora apakšā un ar radiatoriem silda akumulatoru, tapēc arī nevar sagaidīt siltumu agušā, jo tas silda visu akumulatoru (no apakšas)
Tēpēc šeit viss ir zīlēšana kristāla lodē, kamērs autors detalizēti nepastāstīs, kā un kādos režīmos tas kurina krāsni, un kā silda radiatorus, kur ievads/izvads akumulatoram, un kādā režīmā strādā sūkņi, un cik atvērts ir maisītājs uz radiatoriem.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: Tinis ()
Datums: 07/12/2020 20:41

Kā jau te minēja, ticamāks liekas variants, ka ir nepietiekoša cirkulācija lielajā lokā (radiatoru). Vai nu kaut kas aizsērējis, vai jāpalielina lielā loka sūkņa apgriezieni.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: ... ()
Datums: 15/12/2020 23:06

Kārtējo reizi palasot šo forumu atkal jāsmejas! Kā vienmēr izceļas ''ilggadējie'' foruma ''experti'' ha ha. viens izteicās lai autors atsūta shēmu, tad viss būšot tūdaļ skaidrs))))) pēdējais varēja vien izdvest ...''ticamāks liekas variants'')))) te pat zirgam jāsmejas, speciālisti hrenovi)))) zīlniekus vēl neesat pieaicinājuši?)))

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: Hmm ()
Datums: 15/12/2020 23:18

Ilggadējais klusais novērotājs nopirdās, palecās, pateica tieši neko un pazuda.

Re: Akumulācijas tvertne nedod siltumu
Autors: sqq ()
Datums: 16/12/2020 10:47

Klusajam novērotājam (...) acīm redzami tas bija krājies jau ilgu laiku... Iespējams, ka viens nepareizs komats aizšķīla dusmu dzirksti un noveda pie nekontrolētas emocionālas eksplozijas.

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **   *******   **        **    ** 
 **     **  **     **  **     **  **        **   **  
 **         **     **         **  **        **  **   
 ********   **     **   *******   **        *****    
 **     **  **     **         **  **        **  **   
 **     **  **     **  **     **  **        **   **  
  *******    *******    *******   ********  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727