UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Sadales kārbas izvēle
Autors: Linux ()
Datums: 03/01/2022 22:10

Labs vakars,

Nepieciešams 100 gadīgai mājai pārvilkt visu elektrību un skatoties kontaktus/slēdžus un drošinātājus nonācu līdz iekšējai sadalenei.
Sadaleni plānots likt pagrabā, mājas pagrabs vēl ir mitrs, bet ap pavasari/vasaru plānots tur ievilkt apkuri(turēt boileri), līdz ar to mitrumam no sienām vajadzētu pazust. Pagrabā šobrīd ir trīs saplīsuši/sapuvuši koka logi, to vietā liks divus pakešniekus(550x700) un trešo logu mūrēs ciet, atstājot vietu ventilācijai.
Tagad domāju, par cik tuvākajā laikā plānoju vilkt elektrību ziemas/pavasara periodā, tur vēl būs mitrums. Kādu sadaleni labāk ņemt, atradu divus variantus viena ir ar IP40 un otra ar IP65, kastes lielums priekš 36 automātiem, lai ir ar rezervi.
Cenas starpība ļoti maza, bet teorētiski gribēju zināt vai ir pagrabā kas ir īsu laiku mitrs, pirkt sadaleni ar Ip65. Vai pietiek bez mitruma aizsardzības?

[online.depo.lv]
[online.depo.lv]

Paldies

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: Aldiss ()
Datums: 03/01/2022 22:47

Ja drošinātāji būs ip65, tad ir jēga no plastmasas kastītes ar šādu apzīmējumu...
Bet kāpēc gribi likt sadali slapjā padrabā? Ja nostrādās automāts, vai iesi pa tumsu "ar sveci" uz pagrabu? Man sadale ir mājas vidū, blakus ārdurvīm-viegli pieejamā un labi apgaismotā vietā, turklāt sanāca visai optimāli attālumi vadu izvlikšanai pa istabām.

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: deformācijas šuve ()
Datums: 04/01/2022 10:30

Principā vienīgā jēga likt pagrabā ir tā, ka var no apakšas izborēt caurumus un bez sāpēm savilkt kur vajag visus vadus bez kanālu dzīšanas un čakara. Uz pagraba griestiem tās čūskas jau nemaisa.

Mitrums nav faktors, javien netek fiziski virsū ar tecēšanu. Sadales kastē var ielikt 5W lampiņu ar kvēldiegu, kas to turēs sausu, ja tur tāds mitrums ka vāks.

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: Linux ()
Datums: 04/01/2022 12:38

@Aldiss, labs arguments. Kārtīgi to neesmu pārdomājis kāpēc tieši pagrabā, bet sākotnēji bija doma kā @deformācijas šuve teica, lai mazāk metrus vajag vadiem un vilkšana veiktos raitāk, kā arī lielo kabeli ir ērtāk pievilkt no Sadales tīkla skapja.
+pagrabā ceru, ka mitrums arī pazudīs līdz ar apkures ielikšanu.

Pagrabā priekš katla domāju turēt UPS priekš cirkulācijas sūkņa ar 65 ah aķi, UPS ir divas sīnusa rozetes, tad varētu turēt blakus LED lampu, ja nu automāti nostrādā, tad sveces nebūtu jāmeklē. :D

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: deformācijas šuve ()
Datums: 04/01/2022 13:13

"pagrabā ceru, ka mitrums arī pazudīs līdz ar apkures ielikšanu. " tā tas nekad nenotiek.

Notiks tas, ka mitrums turpinās nākt, bet tagad tas meklēs vietas, kur ielīst, kur ir vēsāks. Atpakaļ zemē un sienās ne - tur ir parsātinājums. Tātad līdīs uz augšu, kur ir vēsāks, visādās šķirbās, konstrukcijās. Koka ārsienās. Un būs ziepes,

Fizika ir kompicēta. Pret mitrumu pasargā hidroizolācija. A pec 100 gadiem arī vismodernākā būs čau.

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: sqq ()
Datums: 04/01/2022 13:44

nu, ja netecēs ūdens uz kasti, tad tas IP40 vai 65 nav svarigs.
man vairāk acīs iekrita, ka kastē būs 36vietas, lai ir 'ar rezervi'
Ja visu velk no jauna, pa smuko, sadala pa rozetem, lielākām ierīcēm atsevišķu vadu utt man šķiet, ka tur būs par maz tās vietas! ja 3fāzes ienāk, ievada slēdzis vien man aizņem 3 vietas, noplūdnieki 2, pāris kontakti uz 3f ar atseviņķu vadu katram 3 vietas utt. Labāk padomā vai tiešām 36 būs ok lai vēlāk nav jāčakarējas.

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: Aldiss ()
Datums: 04/01/2022 16:36

Linux wrote:
@Aldiss, labs arguments. Kārtīgi to neesmu pārdomājis kāpēc tieši pagrabā, bet sākotnēji bija doma kā @deformācijas šuve teica, lai mazāk metrus vajag vadiem un vilkšana veiktos raitāk, kā arī lielo kabeli ir ērtāk pievilkt no Sadales tīkla skapja.

Var jau atstāt arī pagrabā ievadu un tālāk sadalīt to uz pagalmu, pagraba gaismu un apkures sistēmu, kā arī uztaisīt otru, mazāku sadali 1.stāvā dzīvojamām istabām. Iespējams, atrodot pareizo vietu, izmaksas par otru kastīti ar uzviju atmaksāsies no mazākas vadu metrāžas no 1.stāva. Protams, tas der, ja plāno atjaunot/uzlabot sienu apmetumu. Ja doma ir no katras istabas izurbties uz pagrabu un tad pa pagraba griestiem novilkt kabeļus, tad tas ir vienkāršāk.

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: ArnisLav ()
Datums: 04/01/2022 16:54

sqq rakstīja:
-------------------------------------------------------
> nu, ja netecēs ūdens uz kasti, tad tas IP40 vai 65
> nav svarigs.
> man vairāk acīs iekrita, ka kastē būs 36vietas,
> lai ir 'ar rezervi'
> Ja visu velk no jauna, pa smuko, sadala pa
> rozetem, lielākām ierīcēm atsevišķu vadu utt man
> šķiet, ka tur būs par maz tās vietas! ja 3fāzes
> ienāk, ievada slēdzis vien man aizņem 3 vietas,
> noplūdnieki 2, pāris kontakti uz 3f ar atseviņķu
> vadu katram 3 vietas utt. Labāk padomā vai tiešām
> 36 būs ok lai vēlāk nav jāčakarējas.

Nu tik ļoti gribās piekrist, ka bail. 36 vietas, tās tiešām nav nekas no jauna vilktai mūsdienu sadalnei. Par tām IP klasēm runājot, IP65 vai IP40 tiešām nav atšķirība, ja ūdens virsū nešļakstīsies - ņem IP40 un būs ļoti labi. Bet nu tiešām iesaku - izvēlies vairāk par 36 moduļiem, vismaz 60, tad varēs teikt, ka ir kaut kāda rezerve, lai arī ne ar garantiju. Es šāda izmēra mājai sliecos starp 96 un 120 moduļie, ja runājam par rezervi...

Bet, nu, ja vēl ir iespēja, tad neliec pagrabā šo visu.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 04/01/2022 17:01, labojis ArnisLav.

Re: Sadales kārbas izvēle
Autors: Linux ()
Datums: 04/01/2022 20:12

Paldies visiem par ieteikumiem.
Tad nu ņemšu lielāku sadaleni, vismaz 48, parasto bez IP65.
Kā ir ar resno spēka kabeli no Sadales Tīkliem? 4x10mm2, tāds būtu ok? Nebūs siltumsūknis, tāpēc domāju, ka varētu pietikt ar tādu.

Pagaidām vēl joprojām ir doma urbties caur pagrabu un tad guldīt vadus pa grīdu(iespējams gofrā), jo grīda jāmaina tāpat. Liks varbūt koka dēļu grīdu, siltinātu, jo šobrīd izskatās ka cenas kokam mazliet ir lejā.
Tādā virtuvē un vannas istabā kabeļus jau labāk vilkt pilnīgi pa sienām? plānots vai nu flīzēt, vai taisīt pulēto betonu, protams, siltās grīdas.

Re: Sadales kārbas izvēle
Datums: 04/01/2022 23:18

Man moderno laiku būvniecība ir mazliet nesaprotama - kāpēc ir nepieciešams tik liels skaits ar moduļiem? Es saprotu, ka izskatās baigi forši, bet kāda no tā ir jēga? Gadījumi kad izsit pakešnieku ir ārkārtīgi reti un atrast problēmu var ļoti ātri. Man vienkārši šķiet smieklīgi, ka aiz nieka 25A ievada sataisa tādu sistēmu it kā tas būtu uzņēmums. Turklāt lielie patērētāji, kuri var radīt problēmas parasti ir virtuvē, pārējās telpās maksimums ir 2kw putekļusūcējs. Bet nu ja patīk ieguldīt piķi un uz katra vada uzrakstīt kur kas iet, tad aizliegt to nevar. Reālā dzīvē ir tā, ka vienreiz pareizi sataisa elektrību un tad nekādas rozetes nav regulāi jāpārtaisa - palaid un dzīvo. Nav arī saprotama doma par rezervi. Kam? Ok, pabeigts remonts un pēkšņi vajag jaunus atzarus kuriem vajag paketes? Uz kurieni, pa kurieni? Māja + atzari uz saimniecības, atpūtas ēkām sākotnējā projektēšanā.

Pagrabā es noteikti neko neieteiktu likt. Mitrums šodien ir, rīt nav un parīt atkal ir. Ip65 kastes nemaz tā tik labi ar mitrumu galā netiks. Man pašam pagrabā nosvila metāla kaste ar reālu caurumu. Kopš tā laika pagrabā aizvilku līdzstrāvu. Kā tur tie vadi uzvedīsies ilgtermiņā, arī nav skaidrs. Labāk kā te cilvēki prātīgi raksta - kasti likt iekštelpās. Pagrabos palielināts mitrums ir tieši vasarā - liels gaisa mitrums, vēsas sienas un kondensāts ir klāt kā aicināts. Tā ka arguments par apkures katlu ir tāds ne visai.

Ja pareizi atminos, tad ST man atstāja no kastes kabeli 8mm.

Ja reiz ir tādas pedantiskas rūpes par drošību, tad kabeļus laist tukšumos aiz sienām vai grīdas lauku mājā nav baigi super manā izpratnē, jo īpaši zem grīdas.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 04/01/2022 23:25, labojis Vilnis_Radio.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********  **    **  ********   **    ** 
    **        **     **   **   **     **  **   **  
    **        **     **  **    **     **  **  **   
    **        **     *****     **     **  *****    
    **        **     **  **    **     **  **  **   
    **        **     **   **   **     **  **   **  
    **        **     **    **  ********   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727