UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: tekknorat ()
Datums: 11/03/2022 22:03

Labrīt!

Itkā vienkāršs uzdevums, pieslēgt veļas mašīnu, ja būtu līdzekļi, neuzdotu te jautājumu bet vienkārši paņemtu speciālistu, kas to izdara. Ir tā kā ir, tāpēc jautājums sekojošs, ir ienākošais kabelis no ST skapja ceļa malā, kurā atrodas skaitītājs un kāds nekāds ievades automāts, precīzi neatceros 25A vai 16A, viena fāze, mājā no tā skapja nāk 4x16 mm2 kabelis, precīzi nezinu, varētu būt alumīnijs. Tālāk tas pievienots iekšējam tīklam, bez kādām komutācijas ierīcēm, vienkārši vadi aiziet uz vienu un otru mājas galu. Pēc idejas vajadzētu palaist to ienākošo kabeli caur 2P ievades automātu, pēc tam konkrēti uz veļas mašīnas līniju uzlikt automātslēdzi un noplūdes automātu, tālāk 3x2,5 mm2 kabeli līdz mašīnai. un te rodas problēma, ko darīt ar pārējo mājas instalāciju, domāju arī to kaut nedaudz pasargāt ar automātiem, bet instalācija sastāv no 3x1,5 mm2 kabeļiem tā teikt galvenā līnija, uz kuras tad sasēdināts diezgan daudz kas, ledusskapis, dators, indukcijas plīts uz 7kW (!), viss apgaismojums, vēl no tās paša līnijas aiziet vadi uz sūkni un uz garāžu, tur gan tikai pāris spuldzes un rozetes. "Otrā" mājas galā mazāk patērētāju, pārsvarā apgaismojums un ledusskapis, kurš bieži netiek darbināts. Pagaidām nav rocības lai pārvilktu visu instalāciju un iekšējo apdari. Kā varētu pareizi sadalīt šīs te 3 līnijas (veļas mašīna, viens mājas gals, otrs mājas gals). Zemējums arī nav, bet plānojas, ja būs tāda nepieciešamība. Nezinu kas īsti darās tajā skaitītāja kastē, jo no tās uz māju pieslēgti tikai 2 vadi, brūnais, visticamāk fāze un zaļi dzeltenais, cik zinu, nulle apvienota ar zemi.
Paldies jau iepriekš.

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: ETT ()
Datums: 11/03/2022 23:59

Nav rocības - neiespringst., Ir rocība - iespringsti. Vajag mazgāt veļu-mazgā. Nevajag mazgāat veļu - nemazgā. pārējais ir noteikumi, drošība, kas savukārt ir izdevumi. Jebkura ekonomēšana uz drošību samazina eventuālo dzīves ilgumu...

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: agrais ()
Datums: 12/03/2022 07:48

Ko tu tur daudz sadalīsi, ja būtu 3f, tad jā, bet tagad...Tev svarigak ir noskaidrot kāds ievades automats stav skaititaja kaste.Ja 25amp, tad ok.Ja 16amp, tad vajag rakstit iesniegumu uz jaudas paaugstinašanu.Tas 16 bus pa svaku...

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: Aldiss ()
Datums: 12/03/2022 09:58

Ja jau kabelis no skaitītāja līdz mājai ir 4x16mm, tad varbūt skaitītāja kastē jau ir 3f un bez problēmām var pārslēgties uz trīs fāzēm. Savulaik diezgan daudzi izmaksu ekonomijas nolūkos atteicās no 3f.

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: tekknorat ()
Datums: 12/03/2022 19:23

Pēc tevis teiktā, sanāk ka vecu māju ar vienfāzes TN-C pieslēgumu iemītniekiem ir jāstaigā netīrās drēbēs, tikai lai būtu droši, ka nenomirs no elektroinstalācijas izraisītas nelaimes?

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: tekknorat ()
Datums: 12/03/2022 19:35

Kastē pirms skaitītāja ir C16A ievades automāts. Te ciemā visiem tāds ir, pārsvarā. Kad savilka kabeļus pa ciemu, tādus arī salika, tipa ar aprēķinu kuram tad vajag tās lielās jaudas. Jā, no 3f visi atteicās, jo reāli jau nav vajadzīgas parastā mājsaimniecībā, man personīgi arī nav nekādi lielie motori vai kas tāds. Par to dalīšanu ir tā ka šobrīd pavisam vienkārši pie ienākošā vada ar spaili aiziet visi tie vadi tālāk un tālāk jau ar nozarkārbām iet kur nu kurais, uz rozetēm, gaismām. Biju domājis tajā savienojuma punktā ielikt automātus, ienākošo kabeli izlaist caur dublējošo ievades automātu šinī gadījumā jau 2 polu 1f, droši vien uz 32 vai 40 A, pēc tam jau sadalīt, vienu līniju priekš veļas mašīnas laist caur 16A automātu + noplūdes aizsardzības automātu, pārējos 2 galus caur automātiem uz... pēc idejas 1,5mm kabelis būtu jāaizsargā ar 10A automātu, bet tā kā uz tā sēž indukcijas plīts, kurai kā minimums vajag 32A, tad pēc idejas tai arī vajadzēs vilkt atsevišķu kabeli ar lielāku šķērsgriezumu.

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: tekknorat ()
Datums: 12/03/2022 19:43

Man ir kaimiņš, viņam ir tieši tāds pats 16A pieslēgums, mājā viņš to ienākošo līniju ir sadalījis uz 4-5 automātiem, viens no tiem iet uz veļas mašīnu, automāts vispār ir B 10A, viss strādā, tikai tad kad darbojas VM, nevienu citu lieljaudas ierīci nevar slēgt iekšā, bet principā problēmu neesot, tikai, tā kā viņam arī nav zemējums un noplūdes automāts, mašīna mazliet dod pa nagiem.

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: Aldiss ()
Datums: 12/03/2022 19:45

Pirmkārt, palielini sadales tīkla atļauto jaudu- ievadautomātu uz 25A vai 32A.
Tālāk jau varēsi dalīt kā ienāk prātā. Mājā uzliec sadali, vairāk par 16A uz patērētāju neliec. Indukcijas plīti pie sava drošinātāja, veļas mašīnu pie sava, tējkannu un mikroviļņu krāsnī pie sava.

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: tekknorat ()
Datums: 12/03/2022 22:42

Tas jau izklausās pēc plāna. Tikai atkal, plāns ar neizmērojamiem tēriņiem.
Bet ja tā padomā, VM nepieciešams ap 10 A, principā, ja nedarbina neko citu paralēli, tad pilnīgi pietiek ar to pašu 16A, ne tā?

Re: Veļas mašīnas pieslēgšana elektrotīklam
Autors: kubiks ()
Datums: 13/03/2022 00:23

Ja labi saplāno, tad var dzīvot cepuri kuldams. Tikai jāpiedomā, ka veļu labāk nemazgāt pirms neesi pagatavojis ēst un uzvārījis tējkannu.
Nesaprotu tās bailes no jaudas palielināšanas.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   ******    **     **   *******    ******  
  **   **   **    **   **     **  **     **  **    ** 
   ** **    **         **     **         **  **       
    ***     **   ****  **     **   *******   **       
   ** **    **    **    **   **          **  **       
  **   **   **    **     ** **    **     **  **    ** 
 **     **   ******       ***      *******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727