UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Gaiss cirkulācijas sūknī apkures sistēmā
Datums: 28/10/2022 13:51

Meklēju speciālista padomu.

Īsumā par sistēmu.
Pagātnē atvērtā pašteces sistēma ar ogļu katlu (attiecīgi lielās tērauda trubas), tad pārtaisīta uz slēgto sistēmu ar Junkers gāzes katlu. Šogad, saistībā ar bažām par mega dārgo gāzi, tika istenota vēlme par kamīnu otrajā stāvā, bet mazliet sarežījot un kamīnu izvēloties ar centrālapkures pieslēgumu, lai varētu piesildīt arī pirmā stāva radiatorus. Konsultējoties ar pāris meistariem tika pieņemts lēmums kur un kā pieslēgties un vēlamais rezultāts ir ticis sasniegts, viss strādā skaisti, paralēli, viens katls nesilda otru utt.. BET, sistēmu otrajā stāvā nesanāk līdz galam atgaisot, vai arī sistēmā parādās gaiss.

Esmu vairākkārtīgi atgaisojis sistēmu, papildus vēl ieslēdzot sūkni uz laiku ar lielo jaudu, lai izdzenā burbuļus. Viss skaisti - sūknis strādā klusu visos ātrumos. Iekurinu kamīnu, kamīns sasniedz ūdens krekla temperatūru ap 35 (sūknis ieslēdzas pie 30), un tad palēnām parādās mazo burbuļu skaņa sūknī un preiodiski savācās vairāk un tad izskrien lielāks (otrā stāva papildus sūknī Alpha 1l 15-60). Pirmjā reizē domāju, fine, atgaisošu vēlreiz, Atkal, visu nogaisoju, strādā klusi un skaisi. Iekurinu un tas pats.
Burbuļi visu laiku paliek mazajā kamīna apkures lokā, kad piegriežu ciet mazo loka padevi tad burbuļi mazinās bet ārā no otrā stāva sūkņa neaiziet. Tad pēc laika, kad jau kamīns izkurējies burbuļi mazinās, un praktiski pazūd. Pēc atdzišanas burbuļi vēl ir, maz bet ir.

pašsaprotamie fakti, ko esmu pārbaudījis u.c:
- uz kamīna augstākajā vietā ir uzstādīts automātiskais atgisotājs;
- uz kamīna ir drošības vārsts 2,5bar
- nekur nekas netek;
- spiediens otrajā stāvā nekad nav uzkāpis lielāks par 1,5bar,
- ūdens krekls pagaidām nav redzējis lielāku temperatūru par 51, ar rezervi rēķinot 60.
- aukstai sistēmai spiediens nepazūd, tāpat arī lejā (augšā 1bar, lejā 1,9)
- burbuļi veidojas kamīna apsaistes mazajā lokā;
- sūknis, ventilators un aukstā gaisa padeve regulējas ar vienu kontrolieri (KRATKI MSK)

Meistars ieteica pamēģināt nolaist spiedienu sistēmā, tā lai otrajā stāvā ir 0, attiecīgi pagrabā ap 1bar, attaisīt vaļā pilnībā atgaisotāju, lai pastāv kādu laiku ar pilnu sistēmu bet bez spiediena. Iespējams kādā kanālā ir burbulis un tas šādi varētu pašplūsmas ceļā iziet.
Neapstrīdu tikai meklēju vēl kādu padomu, kā meklēt cēloni un risināt, jo kamīna apdare dēļ šī ir uz pauzes :D

Re: Gaiss cirkulācijas sūknī apkures sistēmā
Datums: 28/10/2022 14:16

Atgaisotājiem automātiskiem vai parastiem ir jābūt sistēmas augstākajos punktos - visos. Pieliekot vienu ar domu, nu man ir - tā tas nestrādā. Jāliek ir tur kur var veidoties gaisa kabatas vai arī jābūvē tā lai augstākais punkts ir tikai vienā vietā.
Visā stāstā nav pateikts par izplešanās trauku, cik liels, kā iestatīji utt.
Trokšņi sistēmā obligāti nenozīmē vēl gaisu. Gaisa problēmas rezultāts ir ka kaut kur nenotiek cirkulācija, ka kaut kas nesilst. Par to tā kā aprakstā nekas nav teikts.

Re: Gaiss cirkulācijas sūknī apkures sistēmā
Autors: SerViss ()
Datums: 28/10/2022 14:32

Tā vien liekas, ka neveiksmīgi izvēlēta sūkņa atrašanās vieta. Būs kāda kūkuma virspusē un burbuļus uz leju (pat minimāli slīpi) nevar izdzīt ne no caurules, ne no sevis.

Re: Gaiss cirkulācijas sūknī apkures sistēmā
Datums: 28/10/2022 14:37

Atgaisotāji kopsummā ir trīs:
- viens ir augstākajā punktā bēniņos - vietā kur sen sen bija pārplūde atvērtai sistēmai;
-otrs 3 metrus zemāk - otrajā stāvā augstākajā punktā kamīna apsaistē
- trešais ir pie izplešanās trauka.
Gaisojis esmu, protams, arī visus radiatorus pie darbojoša sūkņa aukstā sistēmā, palēnām ejot uz augšu līdz nonāku pie automātiem pašā augšā. Tad esmu ieslēdzis gāzes apkures katlu padarbinājis viss silst un trokšņu nav.

Par izplešanās trauku - 18l trauks pagrabā, pēc standarta stāv 1,5bar, pirms sistēmas uzpildes
Par silšanu - visi radiatori ir silti un visur cirkulācija notiek.

Par citiem trokšņiem iedomājos un tādēļ vēl reizi nolaidu sistēmu pilnībā un iztīrīju filtrus kādu laiku pēc tam kad bija lodētas kapara trubas - domājot par alvas un pastas atlikumiem.

Piemēram tieši sobrīd, rakstot postu, kamīns izkurējies un sāk lēnāk kurties (temperatūru vairs neceļ, kas ir 37). Sūknis nav sācis strādāt ātrāk vai lēnāk, bet burbuļi praktiski vairs nav dzirdami.

Cirkulācija notiek pastāvīgi, par to esmu pārliecināts - jo es kā partizāns staigāju ar fliru un taustu visas vietas nepārtraukti:D

Re: Gaiss cirkulācijas sūknī apkures sistēmā
Datums: 28/10/2022 19:25

Iespējams gaiss tavā sistēmā nav un tiem trokšņiem ir hidraulisks raksturs no ventiļu atvēršanās/aizvēršanās, sūkņa ātruma atbilstību - attiecīgi plūsmas izmaiņām u.tml. Dažreiz tie trokšņi manuprāt ir saistīti ar nepietiekamu spiedienu sistēmā, lai gan 1.9 un 1 vajadzētu būt ok, ja vien manometri nemelo. Man gan nedaudz mulsina 0.9 bar starpība 1 un 2 stāvam, kas nozīmētu 9m augstumu. Starp stāviem varētu būt mazāk manuprāt. Ja nebūtu manometru spiediena rādījumi, tad otrā stāva trokšņi varētu būt saistīti ar pazeminātu spiedienu. Pazemināts spiediens bieži saistīts arī ar nepareizu izplešanās trauka darbu (nepietiekams lielums, caura membrāna utt). Tadās situācijās redzamas palielas spiediena svārstības un sistēmai atdziestot gaiss tiek ievilkts caur atgaisotājiem sistēmā. Bet diez vai šis ir tas gadījums, jo auksta sistēma uzrāda 1.9.
Vēl ir jautājums par automātiskajiem atgaisotājiem, jo tie ārkārtīgi bieži mēdz vienkārši nestrādāt. Pēc manas pieredzes viņus ir grūti pārbaudīt. Ja sistēmā patiešām ceļo gaiss, tad kurinot parasti tie sāk nostrādāt un ir dzirdams, ka tie strādā.
Kopumā ņemot neizklausās, ka tā ir baigi nopietna problēma - ja reiz viss strādā un silst kā predzēts. Problēma būtu, ja neisilst kat kas - tad gan skaidrs, ka ir gaiss.

Re: Gaiss cirkulācijas sūknī apkures sistēmā
Autors: Katls ()
Datums: 28/10/2022 19:41

Gaisot pie aukstas sistēmas? Tad, kad sūknis iet uz maksimumu un ūdens kustība notiek tikai mazajā lokā?

Re: Gaiss cirkulācijas sūknī apkures sistēmā
Autors: vārds ()
Datums: 28/10/2022 21:05

Reku apkopoti tipiskākie trokšņu cēloņi [www.grundfos.com]

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.