UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Keramiska skurtena apdare
Autors: osys ()
Datums: 21/02/2007 17:06

Sveiki tauta !

Jautajumi, ir uzmurets svaigs subj, apdares nav, tad nu jautajums, kadu apdari var majas iekshpuse shim draugam likt, kiegelja skurtenjus jau apmet, pat flizes liek pa virsu, a ka ir ar shiem brinumiem ?

Otrs jautajums, virs jumta skurstenis neapmests, bet pa virsu izgatavota cepure no skarda plotna nosedz, tad jautajums, vai nakotne taa var atstat, vai butu janjem tas skards nosts un ar kaut ko jaapmet tas skusrtenis un tad atpakalj skardu ?

Paldies par atsaucibu.


Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 21/02/2007 18:24

Vairākslāņu skurstenim, kam iekšējā caurule glazēta (ne visiem), manuprāt varētu pat nebaidīties no apdares materiālu (piemēram, glazētu flīžu) mitruma necaurlaidības. Ja skurstenis ir viena materiāla, tad līdzīgs ķieģeļu un tam drošāk ļaut "elpot" līdzīgi ārsienai, no kuras mitrumu izvada uz āru.
Esmu dzirdējis apgalvojumu, ka augstāk par pirmo stāvu obligāti jāapmetot, pats gan tādu būvnormatīvu netiku atradis, iespējams, tāds bijis padomju laikā.
Es apmetu skata pēc un ar ārdarbiem domātu apmetumu, jo trauslais vieglbetons nešķita gana salizturīgs gadījumam, ja kautkur saskarē ar jumtu mitrums tomēr parādītos.

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 22/02/2007 05:35

Skursteņiem, kas paredzēti apkures ierīču pievienošanai jumtiņus nedrīkst likt. Un šos dūmeņus visās telpās, kur patstāvīgi neuzturas cilvēki, visbiežāk bēniņos obligāti ir jāapmet un jābalsina,tas domāts tam, lai viegli un vienkārši varētu pamatīt plaisājumus dūmenī, tajās retajās reizēs, kad kāpj tīrīt to vai arī netīšām ieklīstat bēniņos.

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: osys ()
Datums: 22/02/2007 19:07

Sveiki !

Sory, nepareizi izstāstīju laikam, tā cepure bij domata kā šim namam [www.dumvaduc.lv]# bildē kā dzeltenai mājai 3 kolonnā no kreisās 4 bilde uz leju (24.jpg), man tikai nav ar to jumtinju bet bez, viss no skārda uzmaukts uz skurstenja.

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 22/02/2007 21:20

Norma loģiska, it sevišķi tradicionālajiem mūrētajiem skursteņiem, tomēr būtu interesanti redzēt konkrētu būvnormatīvu.
Vēlreiz caurskatīju apkures un ugunsdrošības normas, meklēju pēc atslēgvārdiem, tomēr neko par dūmvadiem, apmešanu un balsināšanu joprojām neatradu.
Ja nu vienīgi nekonkrēti formulētais LBN 231-03 44.punkts: Dūmkanālus un dūmeņus projektē un ierīko tādus, lai nerastos aizdegšanās, eksplozijas, toksisku gāzu noplūdes, mitruma kondensācijas vai cita veida risks cilvēku veselībai un dzīvībai.

Arī 63.punkts ir aprunas vērts: Uz vietējās apkures ierīču dūmeņiem nav atļauts uzstādīt jumtiņus un citus pārsegumus, izņemot deflektorus.
Deflektors terminos nav skaidrots, bet googlējot images krieviski atrodam daudz apaļu ... jumtiņu!

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: Didims ()
Datums: 22/02/2007 21:22

A kā tad klasiskie Norvēģu skursteņi ar lielu akmeni galā?

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 23/02/2007 01:34

par skursteņiem.
Ir tāds ugunsdrošības normatīvs kā VUN002, kas atspoguļo krāsns un dūmeņu izbūves prasības.
Es bez šaubām piekrītu arī visiem oponentiem, ka ir iespējams uz dūmeņa likt to jumtiņu, bet atcerēsimies, ka normatīvs tiek rakstīts parastiem cilvēkiem, kuriem diemžēl, nav skaidrs, ka dūmenis regulāri jātīra. Un es ceru, ka cienījamie oponenti ir piedzīvojuši sodrēju degšanu dūmenī, tad tāda jumtiņa esamība būs ļoti iepriecinoša mājās dzīvojošiem...
Par to dūmeni bēniņos. Zināmā mērā, ugunsdzēsējs jau par galvu jūs nesitīs, ja tas nebūs izdarīts. Bet 'slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās' un šie lētie -apmetums un balsinājums, pasākumi ļauj gulēt nedaudz drošāk.

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: osys ()
Datums: 23/02/2007 05:48

Hai !

* Cik man apstāstīja meistari un lasījos literatūru, tad keramiskajiem skursteņiem uguns drošību ievērojot, jāievēro tie 5 cm no skurteņa, lai nebūtu viegli degošs materiāls, teiksim koka sija cik tas pareizi nezinu :-\

* Skursteņu firmas boss man nodemonstrēja vienu no pirmajiem schiedel skurteņiem Latvijā, nezinu cik patiesība, bet pāris gadi tam noteikti, uzmūrēts gar ārejo mājas sienu "angļu stilā" un izskatījās tīri tā nekas, ne mitrs nekā, bet nu pēc skata vien jau spriest nevar, i saimnieks par velkmi ar nesūdzējās. Jautāju cik tad reizes gadā tiek tīrits, atbildi saņēmu dažas. Apkures katls čehu + akumulators 0.5t, vienīgais par ko izteicās, ka esot ķļūdījies, ka licis 0,5t, vajadzējis vismaz 1,5t-2t, tā i plānojot paplašināt, kurinot malka + ogles. Tas tā viela pārdomām.

* Man te vēlviens jautājums, kāds tad īsti ir tas process par to skurteņa pareizu palaišanu ekspluatācijā. Nu ir man uzmūrēts, ir garantija firmas, bet kā ir ar to skursteņslauķa aktu un slēdzienu.

Paldies jau par iepriekšējām atsauksmēm.

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: osys ()
Datums: 23/02/2007 05:56

Hai !

Varbūt nav korekti spriest, bet dzirdēju no krāšņu meistara, tad apgalvojums par apmetumu no viņa puses bij tāds, ka mūrējot skursteni no ķieģeliem, iekšpuse ir jābūt izziesta gludi un izslaucīta, parasti 1m dienā mūrējot, bet apmetot tādēļ, lai nav šķirbu un neveidojas sūces un labāka velkme skurstenim, bet vai tas ir skurstenim ar keramisko čaulu aktuāls, kas to lai zin :-\

Re: Keramiska skurtena apdare
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 23/02/2007 17:39

Apmetums laikam tomēr nebūs obligāta prasība, jo nekas neliecina, ka kopš 2004.gada VUN 002 vairs būtu spēkā. MK noteikumi, ar kuriem pieņēma LBN 231-03, paredzēja izdot arī metodiskos norādījumus to izpildei, ko būtu interesanti palasīt, tomēr diez vai norādījumos var parādīties prasības, kādu nav notekumos.

Daudzslāņu skurstenis noteikti būs ugunsdrošāks par klasisko, tomēr formāli pie 5 cm varētu piekasīties - normatīvs prasa saskaņā ar sevi UN ražotāja prasībām, nevis VAI, tātad ražotājs drīkstētu pieprasīt lielāku atdali par normatīvu, bet mazāku nē.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  **      **  ********    *******   ******** 
 **  **  **  **  **  **  **     **  **     **  **    ** 
 **  **  **  **  **  **  **     **         **      **   
 **  **  **  **  **  **  **     **   *******      **    
 **  **  **  **  **  **  **     **         **    **     
 **  **  **  **  **  **  **     **  **     **    **     
  ***  ***    ***  ***   ********    *******     **     

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727