UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
tvaika pirts ventilācija
Autors: JānisAmata ()
Datums: 14/03/2007 02:38

Kā pareizi izveidot tvaika pirts ventilāciju?

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: Didzisp ()
Datums: 14/03/2007 04:35

Priekš tvaika pirts vislabāk butu viens ventilācijas caurums pie pašas zemes, bet otrs pie griestiem. Abiem priekšā šīberi. Kamēr kurina pirti, tura vaļa apakšējo, lai pa to no pirts tiek izsūkts, pie zemes esošais, vēsais gaiss. Tādā veidā panāk vienmērīgi izsilušu pirti un var pat sasildīt betona grīdu, citādi peroties kājām auksti. Kad perās visiem caurumiem jābūt ciet, citādi gars izlidos skurstenī.Pēc pēršanās atver augšējo ventilāciju, lai telpa izvēdinātos. Svaigajam gaisam pērtuvē jāienāk pēc iespējas zemāk kautkur pie krāsns. Pienākošo ventilāciju peroties nevajag aizvērt. Ir gan vēl viens likums, kuru pagaidām nevienam nav izdevies izmainīt. Labu slapjo pirti var uztaisīt tikai ar kārtīgu mūra krāsni, kurā akmeņi ir noslēgti. Tādā krāsnī akmeņi tiek sakarsēti līdz ļoti augstai temperatūrai un, uzmetot ūdeni uz šādiem pārkarsētiem akmeņiem, tikai var dabūt tā saukto "vieglo garu". Visās tais bleķa ar malku vai elektrību kurunāmajās krāsnīs nav iespējams uzkarsēt akmeņus līdz vismaz 500 grādiem, jo tad telpas temperatūra būs daudz par karstu. Ja uz saunas tipa krāsns salīdzinoši vēsajiem akmeņiem, pie augstas telpas temperatūras, met garu, tad tas vairs nav "viegls"(ar tādiem pašiem panākumiem pirtī varētu vārīt vienkāršu katliņu ar ūdeni). Tādā pirtī ir grūti elpot un tā galīgi vairs nav veselīga, bet drīzāk gan pretēji. Metāliskās krāsnis der tikai priekš saunas un tur neko nevar darīt! Noteikti atradisies kāds oponents, kurš teiks, ka viņa pirtī ar bleķa krāsni var labi pērties, tad es varu teikt, ka šis cilvēks nekad dzīvē vēl nav sajutis, kas ir "viegls gars".

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: EjTakTu ()
Datums: 14/03/2007 15:41

Dzirdēts, ka ventilācijai pietiekot ar parastu pirts lodziņu ;)

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 14/03/2007 15:43

JānisAmata, domāji Turku pirti vai lauku variantu ar akmeņiem un gara uzmešanu?!

Ne par ventilācijas tēmu!
Esmu pēries visdažādākajā pirtīs. Visvairāk man patīk Turku un ar malku kurināmās, bet ne tā kā Didzisp raksta par 500 grādiem, man patīk kad akmeņi nav tā nokarsēti un uzmetot garu izdalās tvaiks(redzams ar aci), nevis plazma. Vairāk padarbojoties ar ūdens kausu sanāk efekts tuvu turku pirtij, lūk šādi izkurināta pirts man simpatizē visvairāk un nekādas problēmas ar elpošanu, tieši otrādi, elpot ir grūtāk, kad pirts akmeņi ir vairāk nokarsēti, IMHO un no pieredzes.

PS man ar ir plāns vienā esošā telpā uzbūvēt pirti, pagaidām esmu par Turku variantu. Diemžēl līdzekļu trūkuma dēļ projekts ir iekavējies par pusgadu un visticamāk iekavēsies vēl pa 1-2 gadi :(.

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/03/2007 17:13

Pēteris Donga iesaka vienu vēdlodziņu apmēram vidējā augstumā, tas automātiski nostādot visu vietā, kamēr augšējos/apakšējos esot grūti katrreiz ieregulēt.
Tiesa, viņš lieto arī nepārtrauktās darbības krāsni, man gan individuālai pirtij ar prognozējamu nelielu perošos skaitu piemērotāka šķiet vienreiz izkurināmā, kur dūmi iet caur akmeņiem.

Par to vieglo garu tiešām domas var dalīties. Daudzi publiskās pirts apmeklētāji par tādu fano (kad izkurināta stipri un kad met mazām porcijām ilgi turot durtiņas vaļā vai pat pastāvīgi atstājot pusvirus), es to neesmu izgaršojis un tādā varu pērties tikai, ja liela cilvēku masa nodrošina mitrumu. Ja pērtuvē tikai daži vai viens, ieejot redzams, ka dēļi jau sausi un slota pēc pārdesmit vēzieniem grabēs, tāpēc es tādos gadījumos strauji ieleju dažas puskrūzes un aši taisu durvis ciet.

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: JānisAmata ()
Datums: 14/03/2007 20:08

Es domāju tās pirts veidu, kur tvaiku ražo ar tvaika ģenerācijas katlu un tas nāk pirtī pa difozoru, ja nemaldos tā viņu sauc. Situācija sekojoša: saimniekam pieslēdzu šo katlu, bet man viņs uzdod jautājumu par ventilāciju-nezinu ko atbildēt. Šobrīd starp durvīm un grīdu ir apm 3 cm plata sprauga un griestos 100 diam. caurums. Kas vēl ir vajadzīgs, lai viņa strādātu tā kā vajag?

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: Didzisp ()
Datums: 14/03/2007 20:38

Jā, nu par tvaika ģenerātoriem grūti pateikt, es tā kā vairāk ar dabīgām lietām esmu saskāries. Varbūt vari iemest kādu norādi par tvaika ģenerātoru. Man bijā doma tādu pašam tīri eksperimentāli uztaisīt. Būtībā jau tur nekā nav- tā pati dūmmašīna, kuru izmanto koncertos, tikai ar ūdeni.
Par pirtošanās tradīcijām var runāt un strīdēties līdz bezgalībai.
elektriķis Māris, "plazma" rodas tad, kad uz karstiem akmeņiem uzmet garu karstā pirtī. Tas it tieši tas par ko es runāju. Ja pirts temperatūra ir tuvu simts grādiem, tad garu mest nav pareizi. Tad veidojas kā krievi saka "душегубка". Ja uz karstiem akmeņiem uzmet garu pie kādiem četrdesmit grādiem, tad tvaiks saskaroties ar vēsāko gaisu kondesējas un veidojas jau šet pieminēt patīkamā migliņa. Ja pirtī ir simts grādu, tad migliņa nevar veidoties, jo ūdens pie tik augstām temperatūrām nekondensējas. Tā ir fizika un tur neko nevar padarīt. Labu slapjo pirti ir daudz grūtāk uzbūvēt nekā saunu.

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 14/03/2007 21:26

Es tomēr negribētu piekrist, ka uzlejot ūdeni uz pārkarsētiem akmeņiem rodas migliņa, nu jā uz sekundes desmitdaļu migliņu var redzēt, bet tad tā pazūd. Un tajā pirtī galvas augstumā bija 80 grādi. Man patīk pie 60 grādiem, jeb Turku/tvaika pirts.

Esmu par to, ka cilvēkam pirms būvēt sev pirti ir jāapmeklē vairāki šādi iestādījumi gan elektriskie, gan malkas, lai saprastu kādu tad grib, rezultātā iegūsi aptuveno priekšstatu, kad uzbūvēsi savu, tad vēl būs jāpiešaujās uzkurināt uz vajadzīgo temp. un nepārkurināt.

Didzisp, iespējams es neesmu bijis tādā īstā lauku pirtī, kur ūdens plazma pārvēršas tvaikā.

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/03/2007 22:11

Kad turku pirts baltajos tvaikos man velk uz klepu, atceros politiķi, kurš iemainīja M. zemi pret Floridu pārliekā mitruma dēļ... Otra nepatīkamākā sajūta, piemēram, Tallinas ielas turcenē, ir lielais (ventilatoru?) skaļums.
Privātās telpas gan nekad nemēdzot būt tik hermētiski uztaisītas, lai pie mazā cilvēku blīvuma ventilācijas nepieciešamību noteiktu skābekļa satura krišanās zem ~19%.

Re: tvaika pirts ventilācija
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 14/03/2007 22:55

No tām turku pirtīm kur esmu bijis, vislabāk patīk Akvalandes pirts. Tur var dzirdēt kā tvaiks skrien caur sprauslām, bet nekādu ventilatoru ... .

Ja runājam par pirtīm kopumā, tad publiski pieejamās IMHO vislabākās ir Joker klubā [www.jokerklubs.lv] Itsevišķi aromterapijas pirts ar piparmētru aromātu, varu tur nogulēt 30 min. :). Tajā pašā jokerklubā turku pirts man ne īpaši.

viena no tizlākajām turku pirtīm ir Līvu akvaparkā, tur būvētāji nebija padomājuši, ka tik bieži virinās durvis, rezultātā nosēdi 5 minūtes, bet vēl neesi sajutis tvaika siltumu.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********        **  **    **  **      ** 
 **        **              **  **   **   **  **  ** 
 **        **              **  **  **    **  **  ** 
 ******    ******          **  *****     **  **  ** 
 **        **        **    **  **  **    **  **  ** 
 **        **        **    **  **   **   **  **  ** 
 **        ********   ******   **    **   ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727