UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 27/06/2007 18:02

Iesakiet lūdzu no savas pieredzes kādu sakarīgu firmu, kas var uztaisīt zibens novedēja sistēmu. Pats to nekad neesmu darījis un kautkā neceļās roka, ja pašam vajadzētu tad noteikti ņemtos, bet tākā tas ir objektam nepieciešams, tad labāk, lai profi ņemās.

Kādreiz biju vienā seminārā, kur stāstīja par subj. Tika stāstīts par to, ka zemējuma kontūram un zibensnovedēja kontūram ir jābūt atsevišķi un savā starpā savienotiem ar potenciāla izlīdzinātāju. Varbūt kādam ir kāds zinātnisks pamatojums no pieredzes par šādu jautājumu.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: Olegs ()
Datums: 27/06/2007 18:44

Ir firmas OBO BETTERMANN Latvijas filiāle, pārstāvis Jānis Sils tālr. 7802050,
mob. 29107378.

Šie taisa gan projektus, gan tāmes un specifikācijas. Par zinātniskiem pamatojumiem arī var uzdod viņiem to jautājumu, semināros viņi tieši par to stāstīja.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: Olegs ()
Datums: 27/06/2007 18:50

Aizmirsu pateikt, OBO nenodarbojas ar aktīvas zibensaizsradzības sistēmām, pamatojot ar to, kā aktīvā zibensaizardzība neatbilst LVS. Ja gribi aktīvo, tad pameklē inernetā.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: zihers ()
Datums: 28/06/2007 00:35

Aktīvās zibensaizsardzības sistēmas Eiropā bīda franču, spāņu un varbūt vēl kādi citi ražotāji. Šajās sistēmās jāveido speciālas zemētāju sistēmas. Kaut latvjuzemē ir nodoti ekspluatācijā vairāki lieli objekti ar aktīvajām zibensaizsardzības sistēmām, nav LV normatīvu par šo jomu.
Pasīvās zibensaizsardzības sistēmas bīda vācu, un doši vien arī citu ļaužu, firmas, kuru lobijs ES izrādījās spēcīgāks. Ar OBO produkciju nav bijušas problēmas. Neieteiktu lietot kādas citas lielas vācu firmas, ja nosaukšu būs antireklāma, zemēšanas stieņus, kuros savienojuma kontaktsmērvielas vietā bija rūsa, ka tik nav uzcēluši rūpnīcu Polijā.
Par būvniecības firmām iesaku interesēties pie tiem pašiem vairumtirgotājiem.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 28/06/2007 02:33

sorry, uzreiz neuzrakstīju, ka zibensaizsardzība vajadzīga privātmājai, līdz ar to aktīvā sistēma atkrīt.
sazinājos ar obo, uztaisīs tāmi, tad jau manīs.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: VanRaiks ()
Datums: 28/06/2007 17:27

Pirms kāda laika interesējos par tādu lietu privātmājai.
Vēlos tikai piebilst faktu, ka materiāli zibensnovadītājiem pēc vairuma cenām ir ~ 250 - 300 LVL (pats uzzināju pateicoties labiem galiem attiecīgajās firmās).
"Firmas" tāme uz māju bija 1200 LVL. Secinājumus izdari pats. Tā kā esmu strādājis vienā firmā ar mazliet citu novirzienu, zinu kā šādas tāmes taisa - bez 300 % "varkas" neviens pakaļu nekustina. Un šiem cilvēkiem ir ļoti izdevīgs teiciens: "viss maksā, cik maksā".
Es likšu pats.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: lourenss ()
Datums: 29/06/2007 15:00

Ja kāds precīzi zinātu zibens lādiņa lielumu Kulonos, tā sadalījumu gaisā un izlādes laiku sekundēs, tad varētu parēķināt izlādes strāvas, cinkoto stiepļu / stieņu konfigurāciju uz jumta utt., bet par zibens parādībām ir uzkrāti tikai novērojumi un piemeklētas dažādas formulas zibensaizsardzības ietaišu izmēru aprēķināšanai.

Tādēļ Mārim iesaku palūgt 2 kompānijām sagatavot piedāvājumu zibens aizsardzības sistēmām.

Jautājums Mārim?
Vai ēkas iekšienē telefonu līnijās, TV anteno līnijās u.c. ir uzliktas zibens aizsardzības ietaises?

Jautājums VanRaiks?
Vai cenas, ko nosauci ir tikai elementiem, kas tiek montēti apkārt ēkai, vai visai sistēmai, tajā skaitā, ēkās iekšienē uzstādāmās aizsardzības ietaises?

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: VanRaiks ()
Datums: 29/06/2007 16:31

Neesmu skatījis nekādas iekšējās aizsardzības sistēmas. Protams, neesmu elektriķis, bet manuprāt taisīt kaut kādu papildus ūber iekšējo aizsardzību ir neproduktīvi. Elektrotīkls ir aizsargāts ar standarta elementiem atbilstoši LBN. Datori u.c. jūtīga aparatūra - ar upšiem. Neredzu jēgu kaut ko vēl papildus kruķīt pa virsu.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: Olegs ()
Datums: 29/06/2007 17:13

to lourenss

par zibensaizsardzību.
Tik dziļi nav nepieciešams rakt, ir zibensaizsardzības standarti ar aprēķina metodikām: vecais padomju RD 34.21.122-87, pēc kura Latvijā ir izveidoti 99% no zibens aizsardzībām un LVS EN 62305 kurš pieņemts 2006. gadā un kurām ir pārtulkota no angļu valodas tikai titullapa.

Re: Zibensnovedējs un zemējuma kontūrs
Autors: EjTakTu ()
Datums: 29/06/2007 18:41

=>lourenss
Par telefona līniju, antenu un citu ķeņķeriņu :) aizsardzību.
Ja ir individuālā māja, tad tajā vietā, kur ienākošais telefona kabelis pāriet iekšējās instlācijas kabelī, parasti novietots adapters (parasti apm 6x6x4cm balta kastīte). Ir 2 veidu adapteri - ar un bez pārsprieguma, zibens aizsardzības. Adapteris ar aizsardzību aizsargā sākot no 200V līdzstrāvai, jebšu aptuveni 220 ar kapeikām maiņstrāvai. Pieslēgšanas nosacījumi - ienākošā kabeļa garums telpā līdz 2m, zemējuma vads 4mm2 (vītais), zemējuma pretestība nav noteikta.
Antenu aizsardzība individuālajā būvniecībā parasti notiek, antenas un antenu mastus novietojot drošajā zonā (zibensnovedēju aizsardzības zonā). Antenu mastus vajag sazemēt tik un tā, jo pretējā gadījumā visādi antenu pastiprinātāji iziet no ierindas ne tikai zibens indukcijas dēļ. Visādi potenciāli uzkrājas arī liela aukstuma, vai karstuma dēļ, un šamējie ne sevišķi labi iespaido augstfrekvences iekārtas. Praksē neesmu redzēji, ka privātie pielietotu aizsardzības iekārtas koaksiālajiem kabeļiem, izņemot radioklabinātājus. Bet šamējiem jau antenas nelien zem zibensnovedējiem. Visādas fīderu zibensaizsardzības tomēr vairāk lieto telekomunikāciju torņos. Kaut kas, ja ļoti gribās protams atrodams arī privātmājām ( [www.argus.lv] )Tomēr praksē neesmu redzējis lietojam.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  ********   *******   **     ** 
 **     **  **     **  **        **     **  **     ** 
 **     **  **     **  **               **  **     ** 
 **     **  *********  ******     *******   **     ** 
 **     **  **     **  **               **   **   **  
 **     **  **     **  **        **     **    ** **   
  *******   **     **  ********   *******      ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727