UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: EjTakTu ()
Datums: 14/08/2007 17:49

Šausmīgi gribās aprunāties ar gudriem cilvēkiem :)
Situācija sekojoša. Māja ar malkas apkuri (krāsnis, plītis). Telpā kur kādreiz atradusies virtuve, domāts ierīkot dzīvojamo telpu. Telpā atrodas normāla p.g. 30.gados mūrēta podiņu plīts ar mūrīti. Negribētos to uzparikti jaukt nost, bet pārtaisīt par kautko krāsnij līdzīgu. Tādu pašu negribās atstāt karstās virsmas dēļ. Vai nu vajadzētu veidot kādu ķieģeļu vai podiņu klāju, novācot ūdens sildāmo katlu. Būtu jāpadomā arī par cepeškrāsni. Vai nu aizvietojot šamējo ar kādu citu "labirintu", vai arī apvilkt ar kādu biezāku bleķi, lai mazliet veido ātrās apsildīšanas joslu.
Ja kādam ir bijusi saskarsme ar šitāda veida problēmiņām - ļoti labi. Ja nav bijusi, bet ir kādas idejas - arī labi.
Seksu nepiedāvāt :D

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/08/2007 18:41

Zemas kurtuves nevar būt īpaši energoefektīvas - degošu, izplešošos gāzu dabīgais ceļš ir augšup, kamēr tīšana lejup ap cepeškrāsni sāk tās dzesēt vēl pirms pilnīgas sadegšanas. Šur tur redzētās "sēžamkrāsnis" - augstākas par krēslu, zemākas par galdu - man personīgi neliekas praktiskas arī no izmantošanas viedokļa. Varbūt plīti, saīsinot un paaugstinot, var pārveidot par dubultsienu kurtuvi?
Nez vai (pildīto) podiņu mūris būs kvalitatīvi saglabājies nepārkurināts un neieplaisājis. Var mūrēt jaunu krāsni, izmantojot izjauktos materiālus.

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: vgy7 ()
Datums: 14/08/2007 19:33

Kādreiz gadījās skatīt līdzīgu risinājumu: parastās skārda cepeškrāsns vietā ielikta čuguna cepeškrāsns, izņemts ūdens katls un uz tās pašas plīts virsmas, neizņemot pat riņķus, ar māliem uzmūrētas divas kārtas ķieģeļu, kas gan no sāniem, gan augšas noflīzēti. Ļoti amizanti izskatījās uz tādas plīts uzklāta gulta ciemos atbraukušajam mazbērnam, zinot ka aiz loga jau zem -20. Tā kā plīts virsa bija atstāta neskarta, tad omītei pietika ar minūti, lai gar malu saspraustu malkas pagales un lepni paziņotu: vairs nebūs kur pa miegam izvelties...

vgy7

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: EjTakTu ()
Datums: 14/08/2007 19:34

Par lielu energoefetivitāti protams nav runa, kaut gan tad jau plītis nemaz nebūtu izgudrotas ;) Krāsnīm jau tāpat tās ejas pēc kurtuves iet uz leju. Protams krāsnīs kurtuves apjoms lielāks. Taču arī tiek lietota rupjāka malka. Nevar protams arī kurināt, tā kā to dara ar krāsni - 1reizi ielādē, izkurini un ciet. nāktos vien kā plīti kurināt :(
Podiņu stāvokli, vismaz vizuāli no ārpuses tīri labs. Podiņi glazētie. Plīts arnoapaļotiem stūriem. Tā kā pārāk pārveidot negribētos.

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/08/2007 20:02

Krāsnij rekomendējamais kurtuves augstums ir 1m, minimums - 0.7m.
Labām krāsnīm kurtuve turpinās līdz pat augšai (vismaz 1.5m).
Plītis izgudrojot tika paredētas katlu dibenu sildīšanai, bet telpu apsildi tikai kā piedevu.
Pirms bērna guldīšanas ex-plīts taču netika kurināta?

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: Didzisp ()
Datums: 15/08/2007 04:56

Vispār jau mālkas plīts ir ļoti laba un ēra lieta saimniecībā, bet tā jau ir gaumes lieta. Es savā mājā tiku pilnīgi no jauna uzmūrējis plīti ar sēdmūrīti un rieri. Neviens cilvēks, apsēžoties uz sēdmūrīša, vēl nav teicis, ka tas būtu vecmodīgi. Tās ir pilnīgas muļķības, ka plīts nav efektīvs apkures avots. Nevajag ne tur augstas kurtuves, ne cepeškrāsns kam maisa. Ja plītī izkurina kārtīgu klēpi malkas, tad māja no sēdmūrīša silta vēl otrā dienā. Tādu pašu malkas daudzumu izkurinot Buleriana ilgdekšanas krāsnī otrā vakarā no siltuma nav ne smakas. Teorija jau saka, ka bulerianam ir 90% lietderības koeficents, bet plītij daudz mazāks, bet dzīvē ir pilnīgi pretēji. To visu es saku tikai no savas pieredzes. Kārtīga čuguna plīts cepeškrāsns "ielielk par diviem apļiem" visām elektriskajām un gāzes cepeškrāsnīm. Tas nu tā, ja nepatīk plīts, tad var tiešām tās virsu nokraut ar ķieģeļiem. Esmu tādu konstrukciju redzējis. Pa virsu bija gulta, bet apakšā kurināja uguni. Nepateikšu, kā gulēt uz tādas virsmas, bet mūsu kaimiņu tauta jau no seniem laikiem uz krāsnīm gulēja un vēl pasakās ar krāsni meitās brauca. Es jau nu plīti neieteiktu pārtaisīt. Iekurini plīti tādu kā ir un siltums uzreiz no plīts virsas sasilda telpu, pēc tam sasilst rieris un tura siltumu vēl veselu dienu. Plīts ir tāds savdabīgs jauktas apkures veids.

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: EjTakTu ()
Datums: 15/08/2007 18:03

=>Didzisp
Ja tā plīts atrastos virtuvē protams neviens nekādas pārmaiņas pat negribētu. Taču tā kā telpā domāts izmitināt vecu cilvēku, kuram tendence visur paklupt, gribētos lai šamējais vēl arī neapsvilinātos. Pie kam plīts virsmas karstums tomēr svilina telpā esošos putekļus un skābekli. Arī siltuma akumulācija un vienmērīga izdalīšanās nav mazsvarīga. Saimnieki tomēr pa dienu darbā, bet konkrētais vecais cilvēks nav diezcik darba spējīgs. Par čuguna cepeškrāsni gan vērts padomāt.

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: Didzisp ()
Datums: 15/08/2007 18:28

Viss protams atkarīgs no vecā cilvēka vēlēšanās, bet bieži tieši veciem cilvēkiem gribas aukstā laikā iekurināt plīti un pasildīties pie tās. Katrs jau dara kā grib, bet es vienkārši gribu teikt, ka laba moderna malkas plīts ar čuguna durtiņām, monolītu čuguna virsmu bez riņķiem un kārtīgu čuguna cepeškrāsni nav tā vecā nemodernā plīts ar izļodītām bleķa durtiņām, cauru cepeškrāsni un alumīnija katliņiem ar nokvēpušiem dibeniem uz tās.

Re: Plīts pārveidošana par krāsni
Autors: PacEj ()
Datums: 18/08/2007 21:53

Vecai plītij vidū viss ir izdedzis - putra- ar rokām nojaucu vairākas..Remontēt nav vērts.Visas bleķa un čuguna kastes izdedzina gaisu, tvana risks, var apdedzināties.Der tajās divās superaukstajās ziemas nedēļās, bet pārējā laikā būtu ideāli uzmūrēt augstu kurtuvi, kuru pievienot siltummūrītim. Esmu nonācis pie tāda secinājuma -vēl neesmu uztaisījis, bet ķieģeļu siltums -tas ir kautkas karalisks.
Un nevis lēndegšanas, bet kārtīgas ātrdegšanas, ar stiegrotiem šamota ķieģeļiem un speciālo kurtuvju mūrjavu, un nelielu reģenerāciju,lai nedzesē kurtuvi.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **    **  **     **  ********   **    ** 
       **  ***   **  **     **  **     **   **  **  
       **  ****  **  **     **  **     **    ****   
       **  ** ** **  **     **  ********      **    
 **    **  **  ****   **   **   **            **    
 **    **  **   ***    ** **    **            **    
  ******   **    **     ***     **            **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727