UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Spiedkatli
Autors: Chiicha ()
Datums: 10/09/2007 18:39

Taisot mājai ūdensapgādi santehniķis sāka stāstīt kaut ko par diviem spiedkatliem. Esot labāk likt vienu lielu (ap 80 l) spiedkatlu tuvāk sūknim, manā gadījumā grodā pie dziļurbuma, un otru (ap 20 l) mājā. Viens pēc viņa teikta būtu "priekš sūkņa" otrs "mājas ūdenim".
Nesaprotu īsti šādu variantu, jo, kā man liekas, ja abus spiedkatlus vienkārši ieslēdz vienā līnijā, tad tie tik un tā darbosies vienlaicīgi, tikai viņu tilpums summēsies.
Vai es kaut ko nesaprotu??? Varbūt doma ir kur citur??

Re: Spiedkatli
Autors: osiss ()
Datums: 10/09/2007 19:54

spriežot pēc tava rakstītā- šķiet, ka 1 spiedkatls ir ūdensapgādei, bet otrs- siltajam- izplešanās trauks.

Re: Spiedkatli
Autors: Chiicha ()
Datums: 10/09/2007 20:12

Nē - siltajam izplešanās trauks jau ir citā vietā.
Runa ir tīri par aukstā ūdens piegādi.

Re: Spiedkatli
Autors: Juris_F ()
Datums: 10/09/2007 22:26

Tā tīri loģiski padomājot, tam varētu būt jēga, ja tas ūdens jāceļ labi augstu, tad tas mazākais tiešām varētu kompensēt (izlīdzināt) kaut kādas svārstības, kas rodas caurulē līdz mājai. Ja tā tiešām sanāk pagara.

Re: Spiedkatli
Autors: Didims ()
Datums: 11/09/2007 03:38

Pirmais, kas nāk prātā, ka tādā veidā var mēģināt to sistēmu "nobalansēt" un samazināt ūdens spiedienu inerci, lai nav tik lieli spiediena lēcienie/kritumi atgriežot krānu un ieslēdzoties sūknim, bet ir dzirdēts, ka tādiem gadījumiem liek vienu spiedkatlu mājā un aiz tā regulējamu vārstu, kam var iestādīt maksimālo caurplūdes spiedienu. No sūkņa līdz spiekatlam varēs būt 3 un 4 atmosfēras, bet no krāna vairāk par 2,5 nenāks.

Re: Spiedkatli
Autors: aaaa ()
Datums: 11/09/2007 14:50

Cik man stāstīja dziļurbuma veči, spiediena zudums caurules berzes dēļ ir 1 atmosfēra uz 100 metriem. Neticu, ka tev caurule no sūkņa līdz mājai ir pat trešdaļu tik gara. Un nevajag aizmirst, ka ūdens nav saspiežams vispār (atšķirībā no gaisa). Līdz ar to neredzu pilnīgi nekādu jēgu 2 spiedkatliem. Tiklīdz atgriezīsi krānu - lai kur tas spiedkatls atrastos - ūdens tiks vienmērīgi padots patērētājam.
Ar saspiestu gaisu viss ir citādāk, bet ūdenim - ja ir dziļurbuma sūknis, tur vispār viss ir savienotā paralēlā sistēmā, neredzu jēgu.

Re: Spiedkatli
Autors: Juris_F ()
Datums: 11/09/2007 15:14

Berze jau ir tikai viens faktors, jāceļ jau arī tas ūdensstabs. Katrā gadījumā, var jau pamēģināt sākumā ar vienu spiedkatlu pie sūkņa. Ja škitīs, ka tur tomēr ir kaut kāda nepatīkama inerce, tad jebkurā laikā var tācu uzlikt to otru. Pia tam cena jau arī tam 20l trumulim ir salīdzinoši noecīga ar pārējo ūdensapgādes sistēmu.

Re: Spiedkatli
Autors: Rx ()
Datums: 11/09/2007 18:22

Liekot divus spiedkatlus pieaugs ražība: Lielais ir bufers, un tam jābūt tuvu sūknim, lai ražīgais sūknis to ātri piepilda. Tāpēc tas, arī rūpnīcā, tiek pielikts ar resnu cauruli pie sūkņa.(Sūknis nezaudē savu ražību mocoties ar ūdens sūknēšanu pa cauruli uz tālu boileri). Ūdens tiešām ir, tāsakot, gandrīz nesaspiežams. Bet lai piepildītu trauku, ir attiecīgs plūsmas daudzums laika vienībā, kas pa cauruli pie attiecīga spiediena krituma, var plūst. Un jo lielāks caurules šķersgriezums un īsāka caurule jo plūsma lielāka. Liekot blakus pie patērētāja otru spiedkatlu, ūdens ražiba būs lielāka, kamēr šis spiedkatls būs pilns, jo ražība būs lielāka uz mazākas pretestības pamata. (Noraujam "kloķi" un šis ātri dažus litrus pielaiž klāt, nevis gaidām kamēr šie litri atnāks no lielā boilera...)

Re: Spiedkatli
Autors: Chiicha ()
Datums: 11/09/2007 20:10

Bet ja starp lielo un mazo spiedkatlu ir tikai kādi 5-6 metri trubas un sūknis ir kādus 12 m urbumā, vai nav tā, ka nekādas reālas starpības nav, kur tas spiedkatls izvietots - atverot ūdeni spiediens abos katlos tāpat kritīsies daudz maz vienmērīgi, kad ieslēgsies sūknis - arī tas piepildīs abus katlus vienlaicīgi.

Palikšu laikam pie varianta, kas man jau ir uztaisīts - viens 80l spiedkatls mājā.

Re: Spiedkatli
Autors: Rx ()
Datums: 11/09/2007 20:21

Jā, pie lēnas pildīšanās otro nevajag.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  **     **        **  ********  
 ***   **  **        **     **        **  **     ** 
 ****  **  **        **     **        **  **     ** 
 ** ** **  ******    **     **        **  ********  
 **  ****  **        **     **  **    **  **     ** 
 **   ***  **        **     **  **    **  **     ** 
 **    **  ********   *******    ******   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727