UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: Rol ()
Datums: 11/10/2007 05:28

Runājāmies ar paziņu par elektrības problēmām laukos, ka vētrās pazūd strāva utt., un viņš pastāstīja interesantu lietu - ka viņam Iecavā ir šad tad bijis arī tā, ka pazūd nulle, nevis fāze! Rezultātā TV un citas ierīces, kas pieslēgtas pie dažādām fāzēm vnk nokuras, jo sanāk, ka tās pēkšņi ir pieslēgtas virknē starp 2 fāzēm. Tā kā šobrīd taisu mājā elektroinstalāciju (ne pats, bet meistars), man šāda veida jautājumi ir aktuāli. Vai minētā ir izplatīta problēma? Kādus pasākumus vajadzētu ieviest privātmājā, lai izvairītos no tāda tipa un līdzīgām problēmām?
Otrs jaut. - vai zemējums kontaktligzdās ir svarīgs? Kā to pareizi nodrošināt? Vai pietiek pievienot vadu pie el.skapīša, kurā atrodas ievada drošinātāji un skaitītājs?

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: Juris.L ()
Datums: 11/10/2007 15:45

Būtu interesanti uzklausīt spečuku komentārus par nulles pazušanu.

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: EjTakTu ()
Datums: 11/10/2007 15:50

0 pazušanai var būt vairāki iemesli. Izplatītākais iemesls - saglabājušies veci drošinātāju slēgumi turpat mājās. Kādreiz arī uz 0 vada lika drošinātājus. Redzēts, ka tāds slēgums ir pat p.g. 80to gadu vidū celtajās daudzdzīvokļu mājās. Nu pieņemsim, ka kādam bijusi tikai viena fāze. Laika gaitā savajadzējās vairāk. Pie reizes, lai vienmērīgāk sadalītu slodzes, esošas cilpas sadalīja pa vairākām fāzēm. A nulles drošinātāju atstāja. Drošinātājam izdegot, minētais efekts ( defekts ;) ) garantēts.
Otra, ne mazāk izplatīta problēma ir atkārtoto zemējumu neesamība el. līnijā. Ārī tagad, uzstādot skapjus, būvētāji grēko. Latvenergo pieņemot darbu nemēdz dar''it zemējuma mērījumus. Līdz ar to, kaut kur līnijā pazūdot nullei, defekts klāt ka likts. Visbiežāk tas gan notiek gaisvadu līnijās. Te nu pierādās, ka katrs pats savas laimes kalējs :D
Tā kā - katrai mājai savu zemējumu! Skapītis Tev nepalīdzēs, ja nebūs sazemēts :) Viss, kas paredzēts zemēšanai ir jāsazemē. Tā kā vieniem patērētājiem zemējums kontaktligzdā ir svarīgs, bet citiem ne. Par šo tēmu te ir malts un malts.
[buvnieciba.delfi.lv]
[buvnieciba.delfi.lv]

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 11/10/2007 15:59

Tāds pats vads jau vien ir, un, ja iekārts kā augšējais, tad pat ar lielāku pārraušanas varbūtību.
Manuprāt šādā situācijā varētu līdzēt tie, kurus laikam klasificēja kā D grupas aizsargus, kuri pārspriegumu nevis novada caur sevi (dzēš lādiņu), bet vienkārši atslēdz patērētāju. Bija lēti nopērkami pat rozetē spraužami.

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: zihers ()
Datums: 11/10/2007 16:02

Ja mājas elektroinstalāciju izbūvē meistars, tad nebūtu jāuztraucās, jo viņš zinās, kā pareizi. Galu galā meistars izrakstīs apliecinājumu par veiktajiem darbiem.
Mājai būtu vajadzīgs zemēšanas kontūrs, bet gadījumā ar pazudušu nulli tas "mīkstinās" situāciju, taču neglābs. Barojošajā GL "nulle" parasti pazūd dēļ slikta kontakta savienojuma vietās, retāk - pārtrūkstot vadam (koks, u.c.), būtu jāprasa no elektroapgādes uzņēmuma, lai saved kārtībā GL. Ja radušies zaudējumi neatbilstošas elektroapgādes gadījumā - pretenzijas elektroapgādātājam (protams rakstiski, paredzot iespēju, ka būs jāiet arī citos kantoros).
Zemējums kontaktligzdā ir svarīgs - aizsardzība bojātas izolācijas gadījumā, pieskarspriegums, elektroierīču filtru pievienošanai u.c. . Par zemējumu to varētu nosaukt, ja ir zemējums un izbūvēta potenciālu izlīdzināšana.

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 11/10/2007 16:08

Gan jau arī Latvijas elektromateriālu vai pat sadzīves tehnikas veikalos ir nopērkami, bet ieskatam vari aiziet uz
www.conrad.de
un meklētājā ievadīt "Uberspannung" vai, piemēram, sekojošus Artikel-Nr.:
743110
611640

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: EjTakTu ()
Datums: 11/10/2007 16:39

=>zihers
Labs zemējums izglābs pasauli :)
Man zināms gadījums, kad Rīgā viena telefonu centrāle ar savu zemējumu "nobaroja" diezgan daudz Latvenergo klientus. Tā kā sakaru uzņēmumos regulāri jāveic zemējumu un kabeļu izolācijas mērījumi, šamējie uz kādu brīdi to no Latvenergo 0 atslēdza. Nu tad tanī kvartālā notikās tas, kas notikās. Vienfāzniekiem krietni španungs pazeminājās, bet patērētājiem ar vairākām fāzēm savukārt palielinājās :(

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 11/10/2007 17:14

Mani ieteiktie nulles pārrāvumā laikam nepalīdzēs, jo tiem nostrādi garantē tikai sākot ar kilovoltu, nevis, piemēram, 240*sqr(2)=340 V. Vai tiešām neviens neizgatavo tādas ierīces, kas pasargā arī no zemākiem pārspriegumiem?
No otras puses, vai tiešām ar impulsu barokļiem barotas ierīces uzreiz nokuras, ja ieejas spriegums uzkāpj nieka 1.7 reizes?

Arī zemējums ierīci pasargās tikai gadījumā, ja pārrāvums radīsies Līdz N un PE savienojuma vietai un arī pie nosacījuma, ka zemējums būs pietiekami zemomīgs abos galos.
[en.wikipedia.org]

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: zihers ()
Datums: 11/10/2007 17:22

Ha!
Vai tad retums kāds ir "0" ņēmis no ūdensvada (metāliska gadījumā - labs zemējums), bet par īsti pareizu un drošu šādu gājienu nevar uzskatīt.

Re: sadzīves elektroierīču aizsardzība
Autors: Juris_F ()
Datums: 11/10/2007 18:20

Ir jau gudrīši, kas uztaisa zemējumu uz gāzes vada.

Un pie ūdensvada vai apkures arī nevajag slēgties, variet kļūt par slepkavu, kā arī iepriekšējā gadījumā, kā arī protams pats galu dabūt.

Ja nekļūdos, tad pie pareizas instalācijas noplūdes automātam vajadzētu atslēgties arī pie nulles pazušanas.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********  ********        **  **     ** 
 **     **  **           **           **  **     ** 
 **     **  **           **           **  **     ** 
 **     **  ******       **           **  ********* 
 **     **  **           **     **    **  **     ** 
 **     **  **           **     **    **  **     ** 
 ********   **           **      ******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727