UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Pasiivaa maaja
Autors: JanisJanis ()
Datums: 30/10/2007 22:30

Sveiki!

Vai kaads vareetu padaliities iespaidos par ventilacijas agregaaatiem ar rotaacijas rekuperatoru. Mani interesee apreekins pie cik par cik gradiem var pasiivaa eeka darboties tikkai rekuperacijas rezhiimaa ar konkreeto aparatu?

Cienjaa
Janis

Eeka paredzeeta ar 40 cm vati sienaas triskarshiem futera logiem (1,18 W/m2K - visai loga konstrukcijai) utt.

Re: Pasiivaa maaja
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 31/10/2007 16:03

Es šaubos vai ..dzīvojamai ēkai ? tāda vispār lietderīga. Jo ja rekuperācija tikai uz gaisu, tad maināmais gaisa apjoms ir dzīvojamā ēkā ļoti mazs un vai tādēļ vērts cīnīties ar tik specifiskām lietām. Tad labāk izmanto gaisa siltumsūkni.
Gaisa rekuperācija lietderīga būtu skolās vai citās telpās, kur cilvēku skaits uz telpas laukumu ļoti liels.
Ja jau tu tik ļoti rūpējies par siltuma saglabāšanu, tad kapēc neizmanto sentēvu metodi ..slēģus, tie tev taupīs vairāk siltuma.

Re: Pasiivaa maaja
Autors: aston ()
Datums: 31/10/2007 17:22

Izgatavoju un lietoju hiper lielu aktīvo virsmu rekuperatorus no 1995.gada.Rotācijas rekuperatora mīnuss ir tas, ka daļa baktēriju un pelējumsēnīšu sporas (Asper Gillus) tiek iepūstas atpakaļ.Parastajiem nopērkamajiem rekuperatoriem ir kādas 4 konstruktīvas kļūdas(kultūrvēsturiskas), tādēļ lietderības koeficients tiem, kopumā skatoties, ir ļoti neliels(maigi izsakoties).Taču ja visu izgatavo saskaņā ar fizikas likumiem, tad lietderības koeficients ir apmēram divreiz augstāks, nekā tam vajadzētu būt, jo darbojas dažādi citi faktori, kuri pagaidām ir neaprēķināmi(bet apjaušami).Tākā, ko tur rēķināt, vajag tik urbt.

Re: Pasiivaa maaja
Autors: JanisJanis ()
Datums: 31/10/2007 18:50

bIB - sajaa gadiijumaa mani interesee svaigais gaiss!
aston - vai tik runa neiet pa glikola siltummainiem? Mani interesee tas ar ko Tu tur nodarbojies.

Janis
cm-zone@#$%&filter.lv

Re: Pasiivaa maaja
Autors: JanisJanis ()
Datums: 31/10/2007 19:08

bIB man nav paredzeeta apkure vispaar! Iznemot elektrisko silditaju gaisa vadaa lieliem miinusiem ja loti vajadzees svaigu gaisu. Veel buus maza siltaa griidina vannas istabaa.

Apkuri domaaju nodroshinaat ar elektrisko apgaismojumu un cilveku izdaliito siltumu. Saules stariem no dievidu puses arri. Ziemelu pusee logi buus loti mazi.

Re: Pasiivaa maaja
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 31/10/2007 19:54

Vēl problēmas ar silto ūdeni..tas vajadzīgs kā cilvēkiem, tā ēdiena gatavošanai,traukiem, veļai.
Jā saules plūsma uz tās stariem perpendikulātu virsmu ir savi 60J, bet Latvijā statistiski ir tikai 105 dienas ar saules pilnu vai daļēju redzamību. Un daļa no tām ir siltajā gadalaikā. Tātad ziemā pie 0 grādiem dienvidu puses logos saule ievada 60W/s enerģiju, zaudē 1,18*18 ~24W/s. Rēķinot diennakts bilanci ziemā tu 4..5 saules stundās iegūsti 0,3kW, bet 24 stundās zaudē 0,57kW. Apgaismojumam izmantojot energoefektīvās 6..11W lampas tev nekāds siltuma pieplūdums vis nesanāks, uz pieaudzis cilvēks miera stāvoklī izdala tikai 40..50Wsiltuma, no kura liela daļa tiek zaudēta iztvaicētā mitruma rezultātā elpojot.
Tavām idejām vajag ļoti nopietnu teorētisko pamatojumu, jo atceries anegdoti par itāļu fiziķi Fermi. Tas esot izrēķinājis, ka dzīvoklī pietiek ar viena stikla kārtu siltumam, bet ziemā ar šausmām konstatējis, ka ielaidis niecīgu kļūdu aprēķinos..nepareizi ielicis komatu.

Re: Pasiivaa maaja
Autors: aston ()
Datums: 31/10/2007 21:14

To bIB:ja cilvēks atrodas telpā, tad tur deg vairākas luminiscences un daudzas halogēna spuldzes, kompis,resīvers un TV, kā arī rekuperācijā paterētā jauda ienāk atpakaļ telpā + cilvēks.Kurš tad sēž klusumā pie 11 W ?
Mūsdienu slēģi ir žalūzijas.

Re: Pasiivaa maaja
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 01/11/2007 15:00

? Jautājums, ko tad taupīt..mēs gribam taupīt gaisa, ēkas masas siltumu uz elektrības rēķina. Bet elektrība taču ir visdārgākais siltuma enerģijas iegūšanas veids. Un ņemot vērā ES direktīvas, kas piespiež ražotājiem domāt par energotaupošu iekārtu ražošanu, es šaubos vai pēc 10 gadiem mēs atradīsim parastās kvēlspuldzes. Datoriem kopā ar TV visiem būs šķidro kristālu vai diožu ekrāni, elektrība degs tikai tajās zonās, kur būs cilvēki..ut.t. Jau šobrīd ir 'gudro māju'tendences, kaut vai sensorieslēdzēji gaismai.

Re: Pasiivaa maaja
Autors: Didzisp ()
Datums: 01/11/2007 15:41

Es uzskatu, ka nevajag sarežģīt vienkāršas lietas. Priekš kam privātmājā likt visādus rekuperātorus un vēl citādas uzpariktes, kuras maksā "baigo piķi", rada problēmas ar fig viņ zin kādām baktērijām un kuru eksplotācija izmaksā dārgāk par iegūto siltuma ekonomiju. Klaiska ventilācija skurstenī "elpojoši" koka logi ar vēdlodziņu un patīkams mikroklimats nodrošināts. Piekāst visas tās ES normas, galvenais ir patīkami dzīves apstākļi un štrunts, ka pa sezonu nodegs kāds lieks sters malkas, vai elektrības kilovats. Var jau protams dzīvot nenormāli nosiltinātā kambarītī, ostīt savu pirdienu(silts gaiss vien ir, kuru vajag maksimāli izmantot) un gaidīt, kad decembrī uzspīdēs saulīte, lai bišķi sasildītu istabu. Vai tad tā ir dzīve? Es jau nēsmu pret enerģijas taupīšanu, bet visu vajag darīt ar mēru, nevis cerēt, ka istabas pie mums Latvijā ziemā sasildīs saule, vai cilvēks, kā govs kūtī, varēs ar savu siltumu piesildīt telpu.
Ja runa iet par tā saucamajām "ekonomiskajām spuldzēm" tad tās nebūt nav ekonomisskas un videi draudzīgas. Jā, elektību tās patērē nedaudz mazāk, bet dod tā saukto "miroņu gaismu", kura cilvēka acij nav sevišķi patīkama. Maksā šīs spuldzes vismaz desmit reizes dārgāk, bet izdeg tik pat ātri kā parastā kvēlspuldze. Ekonomiskā spuldze ir tā pati vecā dienasgaismas lampa, tikai citādā izpildījumā un satur videi kaitīgas vielas. Miskastē izmesta, šī lampa videi nodara daudz lielāku kaitējumu par parasto kvēlspuldzi, kura ir praktiski nekaitīga. Kur tad ir "ekonomisko spuldžu" ekonomija un ekoloģija?

Re: Pasiivaa maaja
Autors: IneseX ()
Datums: 01/11/2007 16:16

DidzisP
Par ekonomiskajām spuldzēm tev daudzos jautājumos taisnība, bet tomēr ir nianses kāpēc tās tomēr uzskata par videi draudzīgām - 1. un pats galvenais - tieši enerģijas ražošana rada vislielāko vides piesārņojumu pasaulē (fakts). Īpaši ar CO2.Tā kā jebkura elektroenerģijas taupīšana samazina piesārņojumu. Ekonomiskās spuldzes tomēr enerģiju paērē nevis nedaudz, bet stipri mazāk. Un mūžs labai (nevis ķīniešu) ekonomiskajai lampai ir stipri lielāks, ja to pareizi ekspluatē - cilvēki nav bieži pamanījuši, ka viņas darba laiks norādīts un noteiktām ieslēgšanas reizēm, nevis darba stundām, tātad - lieciet tās tur, kur nav jāslēdz gaisma iekšā ārā, bet deg ilgāku laiku un būs O.K. Man ekonomiskās lampas deg paglabā, koridorā, dzīvojamajā istabā nu jau vairāk kā 2 gadus, bet ceru, ka degs vēl. Nupat izdega tās, kas pirktas pirms 3 gadiem.
Par gaismas spektru - jau labi sen pieejamas ekonomiskās spuldzes ar silto gaismas spektru, kā kvēlspuldzei. Jāpievērš uzmanība uzrakstiem uz iepakojuma.
Par to, ka šīs spuldzes satur videi kaitīgas vielas, gan pilnīga taisnība, tāpēc jau tās'jānodod kopā ar baterijām un citiem kaitīgajiem atkritumiem.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.