UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Veco vadu maiņa koka mājā
Autors: m ()
Datums: 04/12/2007 16:34

Gribu nomainīt vecos vadus koka mājā. Vecie vadi atrodas zem apmetuma, dzelzs trubās kuras izoderētas ar kautko līdzīgu bituma masai. Vienkārši izvilkt jaunos vadus pa vecajām trubām diez vai izdosies. Vai var likt jaunos vadus ar trīskāršo izolāciju pa taisno pie koka sienas, jeb starp koka sienu un vadu tomēr labāk likt kaut kādu ugunsdrošo izolācijas slāni?

Re: Veco vadu maiņa koka mājā
Autors: Didzisp ()
Datums: 04/12/2007 16:59

Jaunos vadus jau var likt pa taisno pie sienas, tikai kur atradīsi meistaru, kurš to spēs vadu piestiprināt taisni, lai viss izskatītos glīti. Tagad jau pa pilno ar "setificētiem" elektriķiem, kuri, labākā gadījumā, vadus prot iemontēt riģipša sienā. Priekš šiem "kvalificētajiem" elektriķiem ir izdomāti kabeļu kanāli, kurus ir daudz vieglāk mintēt. Es ieteiktu jauno instalāciju noslēpt kabeļu kanālos.

Re: Veco vadu maiņa koka mājā
Autors: m ()
Datums: 04/12/2007 17:39

Pirmkārt, darīšu to pats :) Otrkārt - biju domājis kalt ārā tās trubas ar vadiem un vadus likt pa taisno pie sienas izkaltajās vietās un pielīdzināt ar apmetumu. Tā ka redzams nebūs nekas, gribēju zināt tikai par šo no ugunsdrošības viedokļa. Jo ar veco instalāciju, gadījumā ja notiek pārslodze un nenostrādā aizsardzība, vadi gruzd savās dzelzs trubās un sienai nekas īpašs notikt nevar, bet kā ir ar jaunajiem vadiem? It kā jau ir 3-kāršā izolācija. Un godīgi sakot nekur arī neesmu redzējis nekādas trubas priekš vadu vilkšanas.

Re: Veco vadu maiņa koka mājā
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 04/12/2007 18:03

Izolācija tipveida kabeļiem manuprāt skaitās divkārša, bet vidējais, mīkstais slānis domāts tieši iekšējas gruzdēšanas slāpēšanai. Lielāka varbūtība sākt gruzdēt ir pievienojuma vietās un pie lielām, ilgām slodzēm. Nezinu, kāpēc pažarnieki parasti atsaucas uz īsslēgumu - tad taču drošinātāju izsit tik momentāni, ka nekas nepaspēj uzsilt.
Ugunsgrēka gadījumā bezhalogēnu kabeļi smirdēs mazāk kā izplatītie PVC.
Plastmasas caurules priekš vadu vilkšanas manuprāt diez vai būs ugunsdrošākas, bet tās, tāpat kā kabeļu kanālus, pārdod katrā elektromateriālu veikalā
[www.jauda.com]
[www.kolorits.lv]
[www.energ.lv]

Re: Veco vadu maiņa koka mājā
Autors: Didzisp ()
Datums: 04/12/2007 19:13

Ja pats velk, tād jau var pačakarēties un vismaz daļu vadu mēģināt ievilkt vecajās trubās. Tad špaktelēšanas darbi būs mazāki un šmuces arī mazāk. Piesien parasto 3*1,5 kvadrātu vadu vecajam alumīnija vadam galā un velk tik iekšā. Tagad jau mode visus vadus mainīt, bet es uzskatu, ka vecos vadus uz lustrām un citām lampiņām var atstāt. Tur slodzes ir ļoti niecīgas un, ja vadu savienojumi izveidoti pareizi, tad instalācija var darboties daudzus gadus. Cita lieta, ka pie vecās instalācijas nedrīkst slēgt jaudīgus modernus patērētājus.

Re: Veco vadu maiņa koka mājā
Autors: EjTakTu ()
Datums: 04/12/2007 19:15

Šur tur mierīgi var izdoties arī ievilkt vadus vecajās caurulēs. Galvenais, kad velc vecos ārā, galā pietin vienu vadu. To ievelc iekšā , pēc tam ar to jau vari ievilkt jaunos. Uz griestu lampu jau to toč var izdarīt tur vairāk par 1,5 kv. neprasās. Ir pat ievilkti daži posmi 4kv., bet tas tāds extrēms pasākums. Ja vadi nav resnāki par 2,5 kv., pasākums var izdoties ar nosacījumu, ja trasē nav vairāk par 1 līkumu. Tie vecie kūlontipa vadi ar drēbes izolāciju jau aizņem diezgan daudz vietas, tā kā caurules diametrs ir diezgan liels. Kaut gan ir arī vēlāk, padomijā ražoti tievi štrunti no kuriem gan nekā nevar dabūt ne ārā ne iekšā. Protams, ja nepieciešams arī zemējuma vads, tā lieta var arī neiet cauri. Un bieži jau ir tā, ka kādreiz 1 istabā ielika tikai vienu rozeti, vienu lampu un vienu slēdzi. Vienmēr katrs tāds gadījums ir individuāls.

Re: Veco vadu maiņa koka mājā
Autors: Olegs ()
Datums: 04/12/2007 19:22

to m
Tev jālieto kabeļi kuri domāti guldīšanai zem apmetuma, piemērām, MMJ, NYM, PPJ tipa. Lai samazinātu ugunsgrēka bīstamību izvelies kabeļu šķērsgriezumu attiecīgi slodzei, pie ilgstošiem pārslodzēm pat uz 5% izolācija bojāsies daudz ātrāk.
Būtu ieteicams lietot noplūdes strāvas automātus, aizsargā pret izolācijas bojājumiem.

Šeit ir kabeļu katalogs, arī ar teoriju.
[www.jauda.com]

to Vienstāvs
Par požarniekiem Tev ir taisnība, ugunsgrēku izsauc nevis īsslēgums, bet aizsardzības (automāta, drošinātāja) nenostrāde, šī ir ļoti izplatītā kļūda






Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **      **  ********   ******   **      ** 
 **   **   **  **  **     **     **    **  **  **  ** 
 **  **    **  **  **     **     **        **  **  ** 
 *****     **  **  **     **     **        **  **  ** 
 **  **    **  **  **     **     **        **  **  ** 
 **   **   **  **  **     **     **    **  **  **  ** 
 **    **   ***  ***      **      ******    ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727