UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Gāzes katla veids
Autors: Kurinātājs ()
Datums: 15/02/2008 13:10

Ir plāns ierīkot 450m2 mājai ar 5 dzīvokļiem kaskādes sienas katlus radiātoru apkures un ūdens sildīšanai. Dilemma - vai izvēlēties parastos apkures katlus, saslēgtus kaskādē (čehu Thermona 2x45kW), vai arī kondensācijas tipa sienas katlus (piem. Viessmann, 2x45kW). Par kondensāciju apjautāto speciālistu domas dalās - efektīvi esot tikai zemas temperatūras nesējiem - siltajām grīdām. Lai būtu efektīva atdeve no kondesācijas siltuma, esot jāpalielina radiātorus, lai būtu lielāka siltumatdeve. Lūdzu padomu, vai radiātoriem un boilerim, izvēloties kondensācijas tipa katlus, ir reāla gāzes ekonomija āra temperatūrām līdz -5C, kā arī temperatūrām zem -5C, ņemot vērā gan katla, gan radiātoru (30 gab.) sadārdzinājumu, gan iespējamo ietaupījumu uz dūmeņa (8 m) rēķina. Paldies.

Re: Gāzes katla veids
Autors: rs ()
Datums: 15/02/2008 19:51

ņemot par etalonu šo ziemas sezonu-katliem kondensācijas režīms būs praktiski nepārtraukti-arī pie radiatoru apkures-izņemot karstā ūdens uzsildīšanas laiku:)Tā kā dabas gāzes cenas tūliņ atkal celsies-uzskatu, ka ir vērts investēt nopnākā tehnikā. Svarīga ekonomijas dēļ ir arī kondensātnieka iespēja modulēt jaudu līdz minimumam(vai nebija no kādiem 5 kW) līdz ar to ekonomija sanāk vēl bišķi lielāka, nekā rēķinot standarta lietderības koeficientu atšķirību

Re: Gāzes katla veids
Autors: katlinieks ()
Datums: 15/02/2008 21:35

Thermonai kondensācijas katli uz 45kw ir, bet Viessmannim šajā diapazonā ir tik 35 un 66kw, Junkers 42; 65 un 90kw. Visplašāko diapazonu piedāvā Buderus 43; 60; 80 un 100kw. Jautājums vai kondensācijas katlu ieekonomētā gāze spēs atsvērt apkures sistēmas izbūves sadārdzinājumu paliek atklāts...

Re: Gāzes katla veids
Autors: Kurinātājs ()
Datums: 15/02/2008 23:33

Katliniekam: it kā viessmanim arī ir 45kw katli. Buderusam esot tikai grīdinieki ar daudz augstāku minimālo jaudu (kā atzīmēja Rs), un katlu cenām krietni augstākām par viessmann/junkers.
Par sadārdzinājumu - dārgāks katls (30-40% no katlutelpas izmaksām) un radiātoru tilpuma palielinājums, lētāks sanāk dūmvadu kanāls, jo pietiekot ar kanalizācijai līdzīgu plastmasas cauruli).
It kā Thermonai estot vienkārša, bet efektīva kaskādes un katlu vadība, kura nav jāuzstāda katru reizi no jauna, ja kaut kas nobrūk - piem. el. padeve - nezinu, kā ir Viessmanim. Thermonai esot misiņa degkameras, viessmanim - tērauda, Junkeram vēl krutāk - alumīnija, ar daudz augstāku siltumatdeves koeficientu. Ej nu tiec gudrs, kurš labāks... Padalieties kāds ar profesionālu pieredzi.

Rs: vai nesanāk ar karsto ūdeni, ka, uzliekot lielāka tilpuma boilerus un noregulējot uz zemāku karstā ūdens temperatūru (60C vs 80C), var izpiest arī labumu no kondensācijas tipa katliem ūdenim? Par minimālo jaudu - it kā par Thermonas parastajiem katliem (45kW) arī stāsta brīnumus par minimālo jaudu 4Kw...

Vēl jautājums papildus augstākminētiem pārspriedumiem - vai uz 3 stāvu 5 dzīvokļu māju ir vērts taisīt siltummaini apkures lokam - lai speciālais šķidrums cirkulē tikai katlos, bet pa radiātoriem plūst parastais ūdens? Ja kas noiet greizi ar radiātoriem, vai ūdens netīrs - tad katliem viss OK? Papildizmaksas gan esot ap 1k LVL...


Re: Gāzes katla veids
Autors: katlinieks ()
Datums: 16/02/2008 20:06

Varbūt var iztikt bez iztikt bez it kā un esot, bet vienkārši apskatīt ražotāju mājaslapas, kur ir visa vajadzīgā tehniskā informācija. Te neviens kaķi maisā nepiedāvā, nav jau iespejupasaule...

Re: Gāzes katla veids
Autors: Kurinātājs ()
Datums: 18/02/2008 18:09

Katliniekam - lai iztiktu bez it kā un esot - šodien uzzināju, ka Viessmanim 2008. gada modeļu rindā ir 45kW kondensācijas tipa katli. Tā ka izvēle joprojām starp Thermonu (2x45kw parastie) un Viessmann (2x45kw kondensācijas).

Bet par galveno jautājumu - vai ir jēga radiātoru apkurei un karstajam ūdenim likt kondensācijas tipa katlus, vai lietderīgāk izmantot parastos - help!

Lūdzu arī komentārus par Thermonas servisa līmeni Latvijā, kā arī viedokli, vai ir jēga taisīt siltummaini apkures lokam 5 dzīvokļu mājai, kurai visa apkures sistēma ir tikko savilkta (nav vecas trubas).

Paldies

Re: Gāzes katla veids
Autors: rs ()
Datums: 20/02/2008 00:05

Kurinātājam: Karsto ūdeni kondensācijas režīmā sanāks sildīt, ja nu vienīgi boileris būs uzregulēts uz 30-35 grādi, jo katla temperatūrai sildot boileri jābūt vismaz kādi 20 grādi lielākai. Tevis rakstītā karstā ūdens temp. 80 grādi ir pieļaujama tikai tādā gadījumā, ja aiz boilera izvadā ierīkots sajaucējvārsts, kurš nelaiž ūdensvadā vairāk par 60 grādi-citādi pastāv applaucēšanās risks. Pie augstām temp. arī boilers ātri aizkaļķosies(rekomendējamā temp. ne augstāka par 55 gr)
Par Thermonas servisu-nu nav nekas dzirdēts. Vispār uzskatu, ka sakarīgs serviss ir tikai 3 ražotājiem, kuriem latvijā ir pārstāvniecības ar rezerves daļu noliktavu-t.i Junkers(visplašāk pārstāvētais sienas katlu kategorijā), Viessmann un Buderus. Un cenas ziņā manuprāt šeit visizdevīgākais būs 2x42kW Junkeri. Par kaskādes automātiku nobrukšanu nav dzirdēts nevienam ražotājam-te nu Thermona laikam īpaši neizceļās:) Par min jaudu-45 kW grīdas katlam(nekondensācijas) Tā nekad nebūs 4KW!!! Normatīvi-1. pakāpe 60% no katla jaudas-t.i apm. 25kW.

Re: Gāzes katla veids
Autors: vcb ()
Datums: 20/02/2008 00:25

Vai gadījumā kāds nezin kond. katlu dūmvadu cenas? Vai Viessmann 4m garš taisns dūmenis no dubultām plastmasas trubām varētu maksāt 460 Ls??? Šajā komplektā ietilpst 4 kopā samaucami posmi - apakšējais (pie katla liekamais) ar revīzijas lūciņu, 2 vidējie - pilnīgi parastas trubas, un augšējais - ar metāla apvalku, ar dūmu izvadu un gaisa ievadu. Man tā liekas astronomiska summa par šādu izstrādājumu; ir tāda sajūta, ka pārdevējs grib smagi piečakarēt!!!

Re: Gāzes katla veids
Autors: Kurinātājs ()
Datums: 21/02/2008 09:53

rs: paldies par skaidrojumu par ūdeni.

Jautājums par grīdas/sienas katliem - runā, kas sienas katli ir ekonomiskāki, jo iekšējā siltuminerce ir mazāka un tas ātrāk sāk sildīt siltumnesēju, turpretī grīdas katlam daļa jaudas aiziet sava siltuma uzturēšanai - komentārs?

Par sienas katliem - parastie sienas katli ir ar max. 24-30kw - man vajag 2x45kW (tikai Thermona). Vai izmantojot kondensācijas tipa katlu (2x45kw viessmann), vienīgais ekonomiskais pārtēriņš sanāk uz iegādes cenas rēķina (kondensācijas dārgāks kā parastais) - kā ir ekspluatācijā - vai kondensācijas katla gāzes patēriņš pie augstām darba temperatūrām (apkure 50-60C, k. ūdens 50-60C) ir tāds pats, vai augstāks, kā parastajam katlam?



Re: Gāzes katla veids
Autors: garaamgaajeejs ()
Datums: 28/02/2008 17:18

cik nopietni jaudas modulēšana varētu ietekmēt katla ekonomiskumu?

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **   *******   **      **  ******** 
  **   **   **     **  **     **  **  **  **  **    ** 
   ** **    **     **  **     **  **  **  **      **   
    ***     **     **   ********  **  **  **     **    
   ** **     **   **          **  **  **  **    **     
  **   **     ** **    **     **  **  **  **    **     
 **     **     ***      *******    ***  ***     **     

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727