UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Inženiertīkli :
Building.Lv Forums
Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Skurstenis
Autors:
Ivars123
()
Datums: 17/03/2008 09:24
Kā labāk pieslēgt kamīnu un pirts krāsni skurstenim.
Šobrīd ir nopirkta Jotul kamīna kurtuve un igauņu apaļā pirts krāsns. Skursteņa vēl nav. Ir iespējas mūrēt katram savu cuku, bet kā labāk būtu abas krāsnis pieslēgt vienai cukai? Tas diametrs būtu 18 cm ar metāla oderi, jo to vajag jotul krāsnij. Kur pieslēgt pirts krāsni t.i virs vai zem Jotul pielēguma un kādā attālumā?
Šobrīd ir nopirkta Jotul kamīna kurtuve un igauņu apaļā pirts krāsns. Skursteņa vēl nav. Ir iespējas mūrēt katram savu cuku, bet kā labāk būtu abas krāsnis pieslēgt vienai cukai? Tas diametrs būtu 18 cm ar metāla oderi, jo to vajag jotul krāsnij. Kur pieslēgt pirts krāsni t.i virs vai zem Jotul pielēguma un kādā attālumā?
Re: Skurstenis
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 17/03/2008 09:37
Atbilstoši LBN 231-03 39. punktam nedrīkst laist vienā dūmkanālā "virs vai zem", bet gan vismaz metra garumā jāiet paralēliem kanāliem. Vēl labāk izbūvēt neatkarīgus dūmvadus.
Autors:
Ivars123
()
Datums: 17/03/2008 10:01
Tā jau laikam ir, labāk katram atsevišķi. Bija doma, ka ietaupot vienu dumvadu varētu to izmantot ventilacijai. Mūrējot ar trim dūmvadiem skurstenis būs pārāk liels, un varētu rasties problēmas ar vietu tam. Ventilāciju taišīsu atsevišķi ar metāla caurulēm.
Paldies "Vienstāvs".
Paldies "Vienstāvs".
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 17/03/2008 11:13
Vai tad, piemēram, pat 83 cm neievietotos?
[www.schiedel.de]
Bet Plewa ventilācijas kanālu pat iebāž blakus tievākajam dūmkanālam (6.lpp):
[www.plewa.de]
[www.schiedel.de]
Bet Plewa ventilācijas kanālu pat iebāž blakus tievākajam dūmkanālam (6.lpp):
[www.plewa.de]
Autors:
Ivars123
()
Datums: 17/03/2008 11:25
Jā, protams šamota skursteņi ir jauki, bet mūrējot no ķieģeļiem sanāk 3 - 4 reizes lētāk.
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 17/03/2008 12:56
Vairumam mūsdienās nopērkamu apkures ierīču atgāzu temperatūra nepārsniedz 100°C, kas nepieciešami mūrēta skursteņa sausumam. Ja jau esi nopircis "Jotul kurtuvi", tad ķieģeļu iekšpusē nāksies likt čaulu, kaut vai bleķa, kura, ja nebūs nerūsējošā, skābajos dūmos ilgi nekalpos.
Kad es savulaik pirku četrkantainās PLEWA caurules, 50 cm garš posms ar 16x16cm iekšējo izmēru maksāja 12 Ls, bet (daudzus komponentus var aizvietot ar citu firmu izstrādājumiem)
[www.leier.pl]
33 cm augsts veidbloks DEPO veikalā - piecīti.
Dīvainā kārtā viens no visdārgākajiem komponentiem bija vate. Es nopirku visparastāko Isover pretuguns plāksni. Alternatīvi rekomendē aizbērt ar vermikulītu vai pat ar parasto smalko keramzītu.
40 ķieģeļiem vien uz pus metru jāpatērē ap 16 Ls neskaitot javu un mūrēšanu.
Kad es savulaik pirku četrkantainās PLEWA caurules, 50 cm garš posms ar 16x16cm iekšējo izmēru maksāja 12 Ls, bet (daudzus komponentus var aizvietot ar citu firmu izstrādājumiem)
[www.leier.pl]
33 cm augsts veidbloks DEPO veikalā - piecīti.
Dīvainā kārtā viens no visdārgākajiem komponentiem bija vate. Es nopirku visparastāko Isover pretuguns plāksni. Alternatīvi rekomendē aizbērt ar vermikulītu vai pat ar parasto smalko keramzītu.
40 ķieģeļiem vien uz pus metru jāpatērē ap 16 Ls neskaitot javu un mūrēšanu.
Autors:
Ivars123
()
Datums: 17/03/2008 14:32
Varbūt ir kāda alternatīva, bet kādu gadu atpakļ, kad pieņēmu lēmumu par skursteņa materiālu, lētākais bija ķieģelis. Siltumekspets u.c par skursteni prasīja min. 1500 LVL tagad, kad jau ir iegādāti ķieģeli, manīt materiālu nedomāju. Bez tam, man liels trūkums šamota sistēmām škiet remontēšana. Jo ja kāds bloks pa vidam sabojājās jāpārmūrē gandrīz viss skurstenis, bet manā gadījumā jānomaina tikai metāla oderējums.
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 17/03/2008 14:54
Man grūti iedomāties, kas varētu sagraut 2 cm biezās keramikas čaulas. Šuvju materiāls, pieļauju, ar laiku saplaisās, bet tamdēļ jau čaulas ir ar pusspundi. Viņas protams jāiestrādā tā, lai uzsilstot varētu cilāties attiecībā pret skursteņa korpusu. "Skursteņmeistars" droši vien prasīja ar visu salikšanu, šaubos, vai pie šodienas cenām "Mūrniekmeistars" prasītu mazāk par ķieģeļiem+darbu, un darbs taču daudz lielāks nekā likt blokus! Pilnais "dūmvadu" ķieģeļis pēc Lodes cenu lapām šodien maksā 41 santīmu, ap jaungadu redzēju DEPO pa 39, bet pavasarī jau bija nozudis. Apkurināmo telpu līmenī it kā varot likt "krāsns" ķieģeli pa 31 santīmu, bet visi zin, ka tie ir tā paša dūmvadu ķieģeļa atbrāķētie - nedacepinātie, apdauzītie un šķībie eksemplāri.
Autors:
Ivars123
()
Datums: 17/03/2008 15:07
Cena 1500 bija bez darba. Murejot ar kiegeliem ir piejams darbaspeks par brīvu, tas ir es pats plus pensionets celtnieks. Ķieģelus pirku pagājušā pavasarī par vidējo cenu skursteņa/krāsns 0.32 LVL.