UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
ventilācija mansardā
Autors: Raimis ()
Datums: 09/04/2008 08:04

te ir bilde, kā tas viss izskatās [www.materiali.lv]

Mājā būs gaisa apkure (iezīmēju ar sarkanu), ir iztrādāts projekts, tā ka visam jābūt pareizi. Ar zilu iezīmēju ventilācijas šahtu skurstenī un izvada vietu. Jautājums ir par ventilācijas atverēm istabās (zaļās līnijas). Tā ir mana paša ideja likt pie grīdas, jo savādāk iznāk, ka siltais gaiss ieplūst gar griestiem un turpat blakus likt noplūdi manuprāt ir neloģiski. Tāpat šāds izvietojums varētu mazināt trokšņu problēmu starp istabām. Lūdz, izsakiet viedokli, cik tas pareizi/nepareizi un kas vēl šajā shēmā vajadzīgs. Domāju, ka jāliek restītes ar žalūziju, lai var regulēt plūsmu, bet nezinu vai vajadzīgi pretvārsti (tai pat šahtā paredzēts arī pieslēgums no pirmā stāva).

Re: ventilācija mansardā
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 09/04/2008 09:19

Tieši šādā variantā izpaužas dz/betona pārseguma priekšrocības. Te silto gaisu no apakšējām telpām pa 1.stāva griestu karnīzēm var sadalīt pa izveidotiem kanāliem pārsegumā.
Taču esmu risinājis tādu gaisa sadali arī ēkā ar koka pārsegumu. Te gan tiek izmantota visa starpsiju telpa. Tā tiek apšūta ar fibrolīta plātnēm, kas ir iekšpusē apziesti ar kaļķa javu. Augšējo segumu veido cinkota skārda plāksne ar uzliktu siltumizolāciju. Tātad gaiss no vidējās sadalošās daļas ieplūst šai spraugā un izplūst pie ēkas ārsienas caur sienā izveidotu restīti.
Būtiskākais pie gaisa apsildes ir veikt sasildītā vai pieplūstošā aukstā vai recirkulētā gaisa attīrīšanu no putekļiem. To varbū var nodrošināt ar klimata iekārtas palīdzību, piemēram ..[http://www.24.lv/?action=prod&aid=0&id=148]

Re: ventilācija mansardā
Autors: sto>>>Raimis ()
Datums: 09/04/2008 10:38

Cik es redzu shēmā, tad sākotnēji gaisa plūsmas tika organizētas šādi:
pa sarkani iezīmētajiem gaisa vadiem uzsildītais gaiss ieplūda divās blakus istabās, tad pa 2 atverēm sienās (sarkanās, kas zemāk novietotas)ieplūda priekšējā istabā, un tad pa zilo nosūces atveri PRIEKŠEJĀS istabas griestos viss gaiss tika novadīts ārā. Ja 2 blakus istabās tiek ierīkotas papildus nosūces atveres (iezīmētas ar zaļo), tad tiek izjaukta sākotnēji iecerētā gaisa plūsmu organizācija, resp., kā tiks nodrošināta uzsildītā gaisa pieplūde priekšējā istabā? Ja pie jaunās shēmas saglabājas arī noplūdes atvere prieksējās istabas griestros (iekrāsota ar zilo bultu), tad daļa gaisa tomēr ies arī caur priekšejo istabu (bet vismaz 3x mazāk, kā sākotnējā shēmā, bet to varētu pieregulēt ar žalūzijām, resp., ja 2 zaļās aiztaisa ciet, tad paliktu, kā sākotnējā shēmā). Ja vēl uzstāda žalūzijas, tad es neredzu nekādu problēmu, kāpēc šo sistēmu nevarētu pēc Jūsu priekšlikuma pilnveidot. Tikai gadījumā, ja priekšejā istabā tiktu vēl ierīkota papildus nosūce (piem., virtuves tvaika nosūcējs) un sienās 2 žalūzijas tiktu noslēgtas, tvaika nosūcējs (ar jaudu 500-800m3/h) pie zināmiem apstākļiem piesūktu "atstrādāto" gaisu no nosūces atveres (griestos - zilā krāsā).

Re: ventilācija mansardā
Autors: Raimis ()
Datums: 09/04/2008 17:15

paldies par atbildēm, betrealitāte ir nedaudz savādāka - tas, ko saucat par priekšējo istabu, ir kāpņu telpa, ko apsilda citas trubas, kas šeit nemaz nav iezīmētas. Sarkanās bultas pie grīdas ir vienkārši gaisa cirkulācijai, nekam vairāk (apkures projekta izstrādātājs teica atstāt 2-3 cm šķirbas zem durvīm, bet man tā nepatīk, tāpēc izdomāju ierīkot atsevišķas atveres sienās). Tā zili-zaļā truba ir domāta katrai istabai vienkārši kā ventilācija (priekštelpā viņa nemaz nebūs)un it kā nekādā sakarā ar apkuri. Es tikai gribu zināt, kur viņu pareizāk būtu likt, pie griestiem vai pie grīdas?

uzzīmēju arī plānu, bez kāpņu telpas apsildes trubas [www.materiali.lv]

Re: ventilācija mansardā
Autors: Raimis ()
Datums: 09/04/2008 17:27

par klimata iekārtu gan man jaunums, paldies. Jautājums - kur viņu likt? 2 stāvi - 1. st 160m3, mansards attiecīgi varētu būt kādi 120m3. Apkures krāsnī ventilators gaisu dzīs caur filtru, ir jau nopirkts.

Re: ventilācija mansardā
Autors: sto>>>Raimis ()
Datums: 09/04/2008 17:33

Tā kā uzzīmētas nosūces atveras (zaļajā krāsa), tas būtu, pēc manām domām, O`K. Jo gaiss ieplūstu pa atverēm augša., tad plūstot gar griestiem un ārsienu atdzistu (un pa ceļam asimilētu telpas un cilvēku izgarojumus) un tiktu nosūkts pa zaļajām atverēm, kas izvietotas istabas lejas daļā. Iznāk sakarīga gaisa plūsma. Vai gaiss ies arī uz kāpņu telpu, tas atkarīgs no visu telpu gaisa bilances.

Re: ventilācija mansardā
Autors: Raimis ()
Datums: 09/04/2008 20:22

ok, paldies, tad tā arī ierīkošu pie grīdas

Re: ventilācija mansardā
Autors: aston ()
Datums: 10/04/2008 23:30

Gaiss jāsavāc pie griestiem, kur augstāka temp. un viņš satur mitrumu. Citādi, tas iedams gar ārsienām to nokondensēs tur(ne tikai ūdens, bet dažādas ēteriskas vielas, arī tauki). Par griestu sildīšanu nav jādomā, jo siltums tur nonāk tik un tā. Silto vislabāk iepludināt telpā zem loga(vislabāk 1m nost, no grīdas), lai apturētu konvekciju. Filtrēšana gaisu sabojā 10 vairāk, nekā putekļi.

Re: ventilācija mansardā
Autors: sto>>>aston ()
Datums: 10/04/2008 23:41

Gaisu būtu jāsavāc pie griestiem, ja pie griestiem jau nebūtu svaiga, silta un sausa gaisa padeve. Tava ideja neder konkrētajam gadījumam. Nevajag jaukt galvu Raimim ar principiāli citām sistēmām. varu derēt, ka Tev nav attiecīgas izglītības un pieredzes ventilācijas un kondicionēšanas specialitātē.

Re: ventilācija mansardā
Autors: aston ()
Datums: 15/08/2009 10:35

Vai ražotāja kursus sauc par izglītību? Es lietoju rekuperātoru 15 gadus. Un mani paziņas arī. Cik Tu pats, personīgi?



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  ********  **    **  ********  
  **   **   **     **  **        **   **   **     ** 
   ** **    **     **  **        **  **    **     ** 
    ***     *********  ******    *****     ********  
   ** **    **     **  **        **  **    **        
  **   **   **     **  **        **   **   **        
 **     **  **     **  **        **    **  **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727