UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
gāzes + malkas katls?
Autors: raiviss ()
Datums: 15/10/2008 21:09

Sakarā ar "fantastisko" gāzes cenu lēcienu, radās drosmīgs plāns par apkures sistēmas optimizāciju. Situācija sekojoša: privātmājai ar apkurināmo platību ~180m2, vidējais gāzes patēriņš sastāda ~300m3 mēnesī, kas pēc jaunajām cenām nozīmē ~100Ls mēnesī jeb 1200Ls par apkures sezonu. Aptuveni aprēķini par malkas patēriņu apkures sezonai (piemēram, pēc [www.malkastirgus.lv]) dod malkas patēriņu ~15m3 sezonā dotajai ēkai. Tas samērā labi sakrīt ar reālajiem datiem par malkas patēriņu līdzīgām ēkām. Bet 15m3 malkas ir ~350Ls (alksnis, sk. to pašu malkastirga www), t.i. izmaksas varētu samazināt vairākas reizes, pat ja pieņem, ka aprēķini ir pārāk optimistiski. Izskatās ka ir nopietns ekonomiskais pamatojums apsvērt malkas katla iegādi.

Jautājums ir sekojošs: vai tehniski ir iespējams pieslēgt malkas katlu paralēli (!) esošajam gāzes katlam? Šķiet, nekādām principiālām problēmām izdarīt to tīri tehniski nevajadzētu būt, pievienojot atbilstoši atzarus turpgaitas un atpakaļgaitas caurulēm un krānus ar ko noslēgt vienu vai otru katlu? Vai ir iespējams no ugunsdrošības viedokļa malkas un gāzes katliem atrasties vienā telpā (platība ir pietiekami liela – 15m2), vai ir kādi citi ierobežojumi?

Plāns būtu pamatā izmantot malkas katlu, bet esošo gāzes katlu atstāt “rezervei”, resp. tām retajām situācijām, kad ilgstoši atstājot māju , būtu nepieciešama apkures automatizācija. Šeit būtiskākais būtu tieši ekonomiskais pamatojums un risinājuma tehniskā iespējamība, jo par neērtībām, kas sagaida malkas katla lietotāju, šajā “jostas savilkšanas laikmetā” nerunāsim :)

Re: gāzes + malkas katls?
Autors: vgy7 ()
Datums: 15/10/2008 22:55

Sen pielietota tehnoloģija: gāzes katls strādā pēc telpas termoregulatora un ieslēdzas tikai tad, kad malkas katls sāk atdzist. Piemetot malku telpas uzsilst un gāzes katls atslēdzas. Aktuāls tikai jautājums par skursteni malkas katlam un malkasšķunīša esamību.

vgy7

Re: gāzes + malkas katls?
Autors: uldijs ()
Datums: 16/10/2008 10:47

Tādas izmaksas - māja caura.

Re: gāzes + malkas katls?
Autors: raiviss ()
Datums: 16/10/2008 11:13

Jā, mājas ārsienas ir parastais 50cm ķieģeļu mūris, logi – koka pakešu, piekrītu, ka sienas neatbilst mūsdienu siltumtehniskajiem normatīviem, bet vai kāds var nosaukt ievērojami zemāku reālo gāzes patēriņu līdzīgas platības mājai? Katrā ziņā, salīdzinot investīcijas un ekonomisko ieguvumu mājas siltināšanas un malkas katla uzstādīšanas gadījumos, aprēķini sliecas par labu otrajam.

Re: gāzes + malkas katls?
Autors: uldisj ()
Datums: 16/10/2008 14:35

Pie normāliem mājas blīvumiem ne vairāk par Ls 50 mēnesī ar normālām apkures iekārtām un pareizi izprojektētu apkures sistēmu. Liekot virsū malkas katlu, paralēli līdzi jānāk obligāti akumulācijas tilpnei. savādāk tam pasākumam nav jēgas.
Abi katli nedrīkst būt pievienoti vienam dūmvada kanālam, Latvijas likumdošana to neatļauj, kā teikt citās Eiropas valstīs tas ir atļauts ar nosacījumu, kad strādā vai nu viens vai otrs un tas tiek panākts ar vadības automātikas palīdzību, kam pa vidu maisās arī dūmgāzu zonde.Ja šie abi satiekas vienā, sākas normāla ķīmija un vienkārši notiek detonācija - skursteņa vietā caurums un kaimiņmājai logi izbirst, nerunājot par pārējām sekām.

Re: gāzes + malkas katls?
Autors: rs ()
Datums: 16/10/2008 23:11

šeit shēmas piemērs(56.u.c lpp) [www.buderus.de]
Lielākā daļa lielo ražotāju piedāvā standarta slēguma shēmas un savstarpēji sajūdzamas automātikas. Var jau protams arī pats kaut ko sakonstruēt...



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **  **    **   *******   ******** 
 **     **  **     **   **  **   **     **     **    
 **         **     **    ****           **     **    
 ********   **     **     **      *******      **    
 **     **  **     **     **            **     **    
 **     **  **     **     **     **     **     **    
  *******    *******      **      *******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727