UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Aka, urbums vai spice
Autors: dadzis ()
Datums: 10/11/2008 08:53

Rīkstnieks (Ēriks ar meitu) atrada ūdens vietu ~7metru dziļumā ~70metru attālumā no mājas.
Ieteica rakta aku, akā ielikt iegrmdējamo sūkni un tad tas lai speiž uz mājas spiedkatlu. Patika, sāku pamazām jau meklēt grodus, racējus ... .

Viendien iespēros vienā bodē, apskatīties cik tad maksā tie sūkņi utt. Tur mani apgāza! Tobiš lai 70 metru attālumā no mājas spiedkatlā uztaisītu vajadzīgo spiedienu, vajag pirkt ~500ls sūkni. Šādi tādi nederēs.
Par spici ar varot aizmirst, jo tie "zāles pļāvēji" ko liekot pie spices ar nespēšot 70metrus ūdeni atvilkt. Bij doma iemest spici uz ātro lai ir ūdens.
Vienīgais risinājums esot urbums, kur ieliek normālu vertikālo sūkni un tikai tas spēšot man vajadzīgā attālumā padods vajadzīgo spiedienu uz spiedkatlu.

Kā ir, reāli tā ir ka 200-300latīgie sūkņi nespēs man no akas padot ūdeni kā vajag?
Vai taisa urbumus 7 metru dziļumā?

Reāli aku rok apmēram pa 100ls metrā (darbs+materiāls), urbumus taisa ~50ls metrā ... urbums pat ir lētāks variants par aku.

Ko varat ieteikt!?

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 10/11/2008 09:20

Pa plastmasas cauruli ar 25 mm ārējo diamteru ūdens labi skrien pat 100 m attālumā. Ne jau attāluma, bet gan augstuma metri ir svarīgi. Līdz kādu metru 30 augstumam var uzpumpēt ar daudzkaskāžu iegremdējamiem, protams, tuvojoties maksimālajam augstumam plūsmas apjoms tuvojas nullei...
[www.al-ko.lv]
Aka manuprāt ir ērtāka un drošāka par urbumu, bet var būt arī citi viedokļi.
Būtu bijis labāk akasvietu atrast pāris mēnešus agrāk, tagad jau jebkurā caurumā būs ūdens. Sauss laiks parasti atkārtojas ne ātrāk kā pēc 2 gadiem, pēdējā laikā ar apbrīnojamu periodiskumu: 2002., 4., 6, 8.

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: dadzis ()
Datums: 10/11/2008 09:35

es ieraku 32" mellās trubas, bet tas jau neko daudz nemaina noteikti.

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: aaaa ()
Datums: 10/11/2008 09:44

Nu saukt tos rīkstniekus ir absolūts murgs. Palasi tepat forumā cilvēku pieredzi ar rīkstniekiem - parāda, ka ir ūdens, reāli cilvēks rok un rok un nekā nav. Nesen redzēju raidījumu, kur ar smalkiem tehniskiem mēraparātiem ir noteikts, kur ir ūdens zem zemes. Pasauc 3 rīkstniekus (slavenus), neviens nevar parādīt reāli neko. Tas video ir You-tubā, tas ir no tās programmas, kur viens pasaulslavens amerikāņu iluzionists piedāvā 1 milj. USD balvu jebkuram, kurš viņam nodemonstrēs "paranormālu" eksperimentu, kuru viņš nevarēs izskaidrot. Jāsaka, ka šī balva ir spēkā nupt jau gadus 10 vai 15 un ir daudz bijuši pieteikumi, bet tas viss izrādījies absolūti murgi. Tieši tas pats ir ar rīkstniekiem. Ja pats tam tici, būs tur ūdens, bet reāli Latvijā ūdens ir visur zem zemes. 70m no mājas - tur ir galva durvīs jāsaspiež, lai uz kaut ko tādu parakstītos.

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: maasa ()
Datums: 10/11/2008 10:04

Man arī akas vietu noteica rīkstnieks Ēriks no Mālpils. Vietu noteica precizi, jo ūdens ir gana... kaut gan sākumā likās ka palikšu bešā, jo vēl 8m dziļumā bija tikai putekļi, bet tad ar paradījās. Bija tā pati problema ar sūkni, tā kā iegremdējamais ir dārgs, nācās izlīdzēties ar parasto sūkni, kurš ir uzstādīrs akā, kādus 3m dziļumā, un 5 m birs ūdens. Māja atrodas vēl kādu 1m virs akas līmeņa un 40 m attālumā. Ja nemaldos tad šie sūkņi veikalos maksā ap 60Ls.

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 10/11/2008 10:52

Iegremdējamais nav nemaz tik briesmīgi dārgs:
[www.veicis.lv]

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: aaaa ()
Datums: 10/11/2008 11:57

Pēc fizikas ūdeni ar sūkšanu augstāk par 9.8m nevar uzcelt. Ja aka dziļa, tad tikai iegremdējamo, jo uzspoiest var augstu - atkarīgs no sūkņa jaudas un uzbūves. Un ne jau tikai augstums nosaka sūkņa ražību, bet arī pumpējamais attālums, jo berze gar caurules sienām pamatīgi pazemina spiedienu galā. 70m nav joka lieta un galā tāds pavājš čurājiens vien var sanākt, ja nav pareizais sūknis, par uspiešanu uz 2. sta'vu nemaz nerunājot. Bet nu cilvēkiem laikam jāizdomā problēmas, ka jātaisa aka 70m no mājas. Kas, tuvāk mājai ir tuksnesis??? Par savienotajiem traukiem nav dzirdēts??? Aka jebkurā gadījumā ir gruntsūdens, un parasti tas ir vienā līmenī. Manuprāt tur ākstīties ar tām akām - tā ir pagātne. Pasauc normālus urbējus, lai blakus mājai uztaisa urbumu un priecājies par ūdeni. Uz to 70m tālo aku vēl elektrība jāvelk, grāvis trubai jārok, ui, robežojas ar diagnozi.

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 10/11/2008 12:12

Pēc skata līdzīgas bedres var nebūt "savienotas", ja grunts nav homogēna. To esmu pārbaudījis sviedriem vaigā.
Kautkad forumā jau minēju, ka sākotnēji raku rīkstnieka A ierādītajā vietā, kas diemžēl izrādījās sausa. Toties no 10 m tālāk rīkstnieka B norādītajā vietā izraktās akas ūdeni lietoju nu jau vairākus gadus.
Kaimiņiem arī aka netālu, tikai katras vasaras beigās izsīkst. Šogad ziņkārības pēc ieurbos viņu sausās akas dibenā vēl 2 m dziļāk (dziļāk par manu aku). I nekā, māls vien. Rīkstnieks B pabija arī viņu pagalmā, norādot viņaprāt labu akasvietu 5 m no patreizējās. Neskatoties uz to, kaimiņi noskaņoti uz dziļurbumu, tiklīdz rocība ļaus.

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: Aldiss ()
Datums: 10/11/2008 22:30

es ir viens no tiem, kuriem slavenais Ēriks ierādīja sausu aku, lai gan netālu no virszemē tekoša avota. pēc tam gan lietas sakārtoja un akā ūdens ir.
atklāti sakot par labu akai izšķīros palasoties kolodec.ru un iedomājoties, kas notiks, ja uz pāris dienām pazudīs elektrība (kas lauku apvidū nav tā nereālākā iespēja) - ar aku no problem, spainis, striķis galā un ūdens rokā. ar urbumu - vienīgi iegādāt avārijas ģenerātoru, citādi ūdens paliks trubā.

Re: Aka, urbums vai spice
Autors: dadzis ()
Datums: 10/11/2008 22:41

izrakt tranšeju tos n-metrus, iemest trubu un vadu - tā nav roblēma. tās izmaksas ir niecīgas salīdiznot ar akas un/vai urbuma izmaksām. pie kam man tā tranšeja noderēja arī elektrības kabelim.
aptaujāšos urbējus kas ir Siguldas apkārtnē, redzēs ko tie teiks.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********        **  **     **  **     **  ******** 
 **    **        **  **     **  **     **  **       
     **          **  **     **  **     **  **       
    **           **  **     **  *********  ******   
   **      **    **   **   **   **     **  **       
   **      **    **    ** **    **     **  **       
   **       ******      ***     **     **  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727